EkonomiDivan 50 milyon dolarlık yeni yüzüyle ‘merhaba’ dedi

Divan 50 milyon dolarlık yeni yüzüyle ‘merhaba’ dedi

15.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç tarafından 56 yıl önce yaptırılan Divan İstanbul Oteli, 50 milyon dolarlık yatırımla, yıkılıp yeniden inşa edildi

Divan 50 milyon dolarlık yeni yüzüyle ‘merhaba’ dedi

Türkiye’de turizmde özel sektör yatırımlarının simgelerinden, Koç Holding’e ait Divan Oteli’nin resmi açılışı dün yapıldı. 1956’dan bu yana Taksim’de yer alan Divan İstanbul, tamamen yıkılıp yeniden inşa edildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Divan İstanbul 56 yıl önce 6 milyon dolara mal olmuştu. Bugün yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla oteli yeniden inşa ettik” dedi. Koç, “Divan Grubu, Türk otelcilik sektöründe bir ekol oldu. Turizmde özel sektörünün girişimciliğinin simgesi haline geldi. İlk günkü ilkelerimize sadık kalarak, kendimizi yeni çağa uyarlıyoruz” diye konuştu.

Ev sıcaklığında...
Koç, İstanbul ve iş dünyası için Divan Oteli’nin önemine değinerek, “Burada, İstanbul’un mimari ve kültürel zenginliğini Divan’ın uluslararası servis kalitesi ile yeniden buluşturuyoruz” dedi.
Otelin, kentin en önemli yapılarından biri olduğuna da dikkat çeken Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Otelin hikayesi, dedem Vehbi Koç’un, İstanbul’a her gelişinde yaşadığı otel sıkıntısının yurt dışından gelen işadamları için de aynı olduğunu fark etmesiyle başlar. Ve bunun üzerine apartman yapmak için satın aldığı arsaya modern bir otel yaptırmaya karar verir.”
Amerika’ya giden Vehbi Koç, oradaki otelleri inceler ve dönüşünde Elmadağ’daki arsada otel inşaatı başlatılır. Oğlu Rahmi Koç da eğitim için o dönem İstanbul’da olduğundan kurulacak otelin ev sıcaklığında olması konusunda hassasiyet gösterilir. Otelin isim babaları sanat eleştirmeni Fikret Adil ve gazeteci Ömer Sami Coşar olur. Divan İstanbul 14 Ocak 1956’da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından açılır.


Yazarların ve işadamlarının buluşma noktası oldu

1956 yılında 7 kat, 98 oda ve 140 yataklı bir otel olarak hizmete giren Divan İstanbul kısa sürede iş, sanat ve edebiyat dünyasının buluşma noktası oldu. Tabii bunda Divan Pastanesi, Divan Pub ve Divan Lokantası’nın İstanbul yeme - içme kültürüne kazandırdığı ilklerin rolü büyüktü. Divan Bar, o dönemlerin en ünlü isimlerini ağırladı.
Yıllarca Divan Bar’a geldiği için kendisine Divan Nadi ismi takılan gazeteci Doğan Nadi, yazar James Baldwin, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Bedii Faik, Şevket Rado, Çetin Altan, Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Sadri Alışık, Celal Şahin, Orhan Boran, Abdi İpekçi, Nadir Nadi, Erol Simavi, Zeki Müren, Yahya Kemal, Ümit Yaşar Oğuzcan, Yaşar Kemal, Aydın Boysan, Günseli Başar, Nezih Demirkent, Haşim İşcan... Kısacası dönemin basın, sanat ve cemiyet dünyasının en renkli simaları.
Divan Pastanesi’nin en sadık müşterilerinden biri de Attila İlhan’dı. Her sabah Maçka’daki evinden buraya gelen İlhan, randevularını burada verir, basınla röportajlarını burada yapardı. Mektupları buraya gelirdi. Şimdi, adeta ofis olarak kullandığı Divan Pastanesi’nde her zaman oturduğu köşede pirinçten bir plaket asılı duruyor.




ÇATIDA HELİKOPTER PİSTİ KAVDA 20 BİN DOLARLIK ŞARAP


- Yenilenen otelde 191 oda var. Zemin üstündeki yüksekliği eski otelin boyutlarına sadık kalınarak yapıldı. Ancak eski otelden farklı olarak yer altına 6 kat daha yapılarak toplantı odaları, SPA merkezi, yüzme havuzu ve otopark inşa edildi.
- Otelin içerisinde yer alan Divan Lokantası’nda, 2 bin 200 şişelik şarap kavı var. En ucuz şarap 65 lira en pahalısı 20 bin lira.
- Çatıda bir adet helikopter pisti var. Ayrıca 230 otomobillik bir otopark mevcut.
- Divan İstanbul otelinin önünde yer alan 18’inci yüzyılda inşa edilmiş su terazisi sergilenmeye devam edecek.
- Amerikalı cam üfleme ustası Robert Du Grenier’in eserleri sergilenen önemli parçalar arasında. Grenier ve ekibinin oteldeki tüm cam eserleri tek tek monte etmesi yaklaşık 2 ay sürdü.
- Tekstil malzemelerinde el dokuma ürünler tercih edildi. Farklı illerdeki önemli ustalara özel olarak yaptırılan ürünler Haremlique’ten temin edildi.