Ekonomi Doğal gazsız OSB kalmayacak

Doğal gazsız OSB kalmayacak

15.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerli sanayi üretiminin enerji ayağında önemli bir adım atıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı düzenleme ile mali zorluklar nedeniyle doğal gaz altyapısı kuramayan organize sanayi bölgelerine (OSB) doğal gazı ücretsiz olarak dağıtım şirketi götürecek.

Doğal gazsız OSB kalmayacak

Sanayicinin doğal gaza erişiminin kolaylaşması ile enerji girdi maliyetlerinde azalma sağlanması, sanayicinin OSB’lere yatırım yapmasının kolaylaşması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Altyapı kurulacak

“Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri Tarafından Organize Sanayi Bölgelerinde Doğal Gaz Dağıtım Faaliyeti Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” 13 Eylül 2018 tarihli kurul toplantısında kabul edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) ile temaslar sonucu yapılan düzenleme ile OSB’lerin talebi halinde, doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından OSB’lerin içerisinde ücretsiz olarak doğal gaz alt yapısı kurulacak ve dağıtım faaliyeti yapılacak. Özellikle yeni kurulan ve bütçesi yeterli olmayan OSB’lerde doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından şebeke yatırımı yapılacak ve işletme faaliyetleri yürütülecek. Böylece OSB’ler bütçelerini diğer altyapı ihtiyaçları için kullanabilecek. OSB’lere doğal gazın ulaştırılması ile birlikte sanayicinin OSB’lere yatırım yapması kolaylaşacak ve sanayicinin rekabet gücü artmış olacak.

Haberin Devamı

Güvenlik kriteri

OSB’ler, doğal gaz altyapısı kurma, işletme, dağıtım ve satış yetkisini; şebeke yatırım maliyetinin yüksekliği, hatların sürekli bakım ve onarım gerekliliği, doğal gaz dağıtım hizmetinde acil müdahale zorunluluğu gibi teknik ve ekonomik nedenlerle kullanamıyordu. Sadece teknik kapasitesi yüksek ve ekonomik durumu güçlü olan büyük OSB’ler bu faaliyetleri yürütebiliyordu. Yapılan düzenleme ile tüm OSB’lerin doğal gaza erişiminin önü açılmış oldu. Sanayicinin doğalgaza erişiminin kolaylaşması ile enerji girdi maliyetlerinde azalma sağlanmış olacak.

Teknik şartlar ve güvenlik açısından da OSB içindeki hatların uzman dağıtım şirketleri tarafından inşa edilip işletilmesi kritik önem taşıyacak.