Ekonomi Doğum yardımı nedir, başvuru nasıl yapılır? Doğum yardımı sorgulama 2020

Doğum yardımı nedir, başvuru nasıl yapılır? Doğum yardımı sorgulama 2020

25.09.2020 - 10:02 | Son Güncellenme:

Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Yeni doğum yapan tüm annelere sağlanan doğum yardımı parasından kimler, nasıl faydalanabilir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk doğum yardımı paralarının bugün itibariyle yatırılacağını duyurdu.

Doğum yardımı nedir, başvuru nasıl yapılır Doğum yardımı sorgulama 2020

Doğum yardımı ödemeleri yapıldı mı? Doğum yardımı için başvuruda bulunan anneler ödemelerin yapılıp yapılmadığını araştırıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 36,7 milyon lirayı bulan eylül ayı doğum yardımlarının, 25 Eylül itibarıyla 83 bin annenin hesabına yatırılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, doğum yardımlarının, herhangi bir gelir kıstasına bakılmaksızın yeni doğum yapan tüm anneleri kapsadığını belirtti.

DOĞUM YARDIMI NE KADAR?

Doğum yardımı için başvuran annelere, birinci bebeği için 300, ikincisi için 400, üçüncü ve sonrakiler için de 600 lira ödeme yapılacağını bildiren Selçuk, eylül ayına ilişkin doğum yardımı uygulaması kapsamında, yarın itibarıyla 83 bin annenin hesabına toplam 36,7 milyon lira yatıracaklarını belirtti.

Bakan Selçuk, uygulamanın başladığı günden bugüne 4,7 milyon anneye toplam 2,5 milyar lira doğum yardımı yaptıklarını kaydetti.

"Doğum desteklerini genişleterek sürdürüyoruz"

Doğum yardımlarının kapsamını, 2019'da başlatılan Çoklu Doğum Yardım Programı ile genişlettiklerini, ikiz ve üçüz bebeği olan ihtiyaç sahibi ailelere 2 yıl süresince çocuk başına aylık 150 lira destek sağladıklarını vurgulayan Selçuk, şunları ifade etti:

Haberin Devamı

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği gibi ülkemizin ekonomik kalkınmasının önemli unsurlarından biri de dinamik nüfus yapısı. Aile, toplumun yapı taşı ve aile yapısının korunması da kritik bir öneme sahip. Bakanlık olarak annelerimize verdiğimiz doğum desteklerini genişleterek sürdürüyoruz."

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

Haberin Devamı

DOĞUM YARDIMI SORGULAMA

Doğum yardımı alan hak sahipleri ödemelerini PTT şubelerinden yapabilmektedir.