13.11.2008 - 00:50 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Global resesyon kaygılarıyla gelişmekte olan ekonomilerin piyasalarından çıkışların yansıması ve IMF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ne şekilde gelişeceğine yönelik belirsizliğin etkisiyle dolar 1.66 YTL’yi gördü, euro 2 YTL’yi aştı.
Doların bankalararası piyasada kapanışı ise 1.6420 YTL oldu. İMKB ise yüzde 2.1 değer kaybıyla 25 bin 342 puandan kapandı.
Uzmanlar, hedge fonların parasını çekmek isteyen yatırımcılarına 15 Kasım’a kadar bildirim yapmalarını açıkladığını, bunu nedenle yabancı çıkışlarının iki gündür arttığını belirterek satışların sürebileceğine dikkat çekti.
Hedge fonların özellikle gelişmekte olan ülkelerde satış yaptığı görülüyor.
‘Paketler yetmiyor’
Bu arada, piyasalarda hükümetlerin mali kesime yönelik açıkladığı kurtarma paketlerinin işe yaramadığının düşünüldüğünü ifade eden uzmanlar şu yorumda bulundu:
“Hükümetlerin hiçbir kurumun batmasına izin vermemesi piyasaları tedirgin ediyor. Piyasalar, geçmişte Japonya’nın da bütün bankaları kurtardığını, kimsenin batmasına izin vermediğini ancak, 10 yıllık bir durgunluk dönemine girdiğini konuşuyor. ‘ABD’de de durgunluk bu kadar uzun mu sürecek?’ tedirginliği bulunuyor.”
Rusya yine kapatıldı
Kurtarma paketlerinin etkilerinin hissedilmemesi ve durgunluğun uzun süreceği kaygılarına şirketlerden gelen zarar açıklamaları eklenince Avrupa borsaları yüzde 3’ü aşan oranda değer kaybetti. Rusya borsasında ise işlemler durduruldu. Dow Jones sanayi endeksi yüzde 4.73 düşerken, petrol 57 dolara geriledi.
KRİZ GÜNLÜĞÜ
Moody’s: IMF ile anlaşma marttan sonraya kalabilir
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, IMF ile Türkiye arasında imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmanın marttaki yerel seçimlerden sonrasına kalabileceği beklentisinde olduğunu açıkladı.
Moody’s’in Türkiye raporuna göre, Merkez Bankası’nın gösterge faizini yıl sonuna kadar yüzde 16.75’te tutacağının tahmin edildiği, YTL’deki son değer kaybının ve enflasyon beklentilerindeki artışın Merkez’in 2009 sonu için yüzde 7.5 olan enflasyon hedefinin gerçekleşmesini zorlaştırdığı ifade edildi.
Kriz McDonalds’a yaradı
- Dünyayı sarsan küresel kriz fast food zinciri McDonald’s uğramadı. McDonald’s’ın satışları bir aylık süre içinde yüzde 8.2 arttı. Bu artış dünya çapına yayıldığında ise rakam yüzde 7.1’e denk geliyor.
Tüketiciler durgunluk korkularıyla harcamaları kısarken fast food satışlarında ciddi artışlar yaşandı.
ING’den 478 milyon euro zarar
- Hollanda mali hizmetler grubu ING, üçüncü çeyrekte hisse senetleri, bono, karşı taraf kayıpları ve gayrimenkul kaynaklı aktif silme işlemleri sonrasında 478 milyon euro ile ilk kez çeyrek dönem zararı açıkladı. ING bir önceki yıl aynı dönemde 2.3 milyar euro kâr açıklamıştı.
Banka ekimde Hollanda hükümetinden 10 milyar euro sermaye yardımı almadan önce de üçüncü çeyrekte zarar edeceğini öngörmüştü.
Kriz, Harvard’ı da vurdu
- Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard, küresel finansal krizden olumsuz etkilenen kurumlar arasına girdi. Harvard Başkanı Drew Faust, harcamaları kısacaklarını bildirdi. 30 Haziran’da sona eren mali yılda 37 milyar dolar gelir elde eden üniversite, aynı dönemde ise ABD borsalarında yüzde 12.7 ve uluslararası borsalarda da yüzde 12.2 oranında zarara uğradı.
- İngiltere’de işsizlik oranı 3. çeyrekte yüzde 5.8’e çıktı. 1.82 milyon kişinin işsiz olduğu İngiltere’de, işsizlik oranı böylece, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. İngiltere Merkez Bankası, gerekirse faiz indirebileceğini açıkladı.
Kanada harekete geçti
- Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, ülke bankalarından 41 milyar dolarlık (50 milyar Kanada doları) mortgage kredisi satın alınacağını bildirdi.
- Fransız bankası Natixis, borsada ekim ayı içinde yaşanan dalgalanmalar yüzünden yaklaşık 250 milyon euro kaybetti.