Ekonomi Dolar yönünü yukarı çevirdi

Dolar yönünü yukarı çevirdi

21.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının yanı sıra enflasyon riski, ABD ve Avrupa ile ilişkiler ve jeopolitik risklerin etkisiyle 3.93 seviyesine yaklaştı. Dolar/TL güne başladığı 3.87’li seviyelerden yönünü yukarı çevirerek dün 3.9299’a kadar yükseldi.

Dolar yönünü yukarı çevirdi

Reuters’a konuşan bankacılar gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı görüldüğünü, bu para birimlerinin dolar karşısında genel olarak yüzde 0.5 değer kaybettiğini belirtirken TL’de bunun ötesinde bir satış baskısı olduğuna dikkat çektiler. Verilere göre TL’nin dün dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1’i aştı. Öte yandan kurdaki yükselişin baskıladığı hisse senetleri piyasasında da kayıplar yüzde 2’yi aştı.

Haberin Devamı

TEB Yatırım’ın değerlendirmesinde BIST’teki yüzde 2’lik satışta küresel kaynaklı bir neden olmadığı belirtilerek “Hatta gelişen ülke hisse endeksi 3 gündür 6.5 senelik zirve tazelerken, BIST beklentilerimiz karşısında satılıyor” denildi.

Notta 10 yıllık tahvil faizinin yeni zirvesini görmesiyle banka hisselerine gelen satışların da endeksteki düşüşte etkili olduğu belirtildi.

Merkez’den TL uzlaşmalı döviz

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla dün ilk kez döviz kuru riski korumasını sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başladı. Dünkü üç TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde bir, üç ve altı ay vadede gerçekleşen toplam tutar 350 milyon dolar oldu. TCMB dün bir ay vadede 150, üç ay ve altı ay vadede 100’er milyon dolarlık TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Dolar yönünü yukarı çevirdi

Bir ay vadeli ihalede kabul edilen ortalama vadeli kur 3.9452, üç ay vadede 4.0223, altı ay vadede 4.1363 oldu. TCMB’nin ihaleleri önümüzdeki günlerde de azami yılsonuna kadar 3 milyar dolar olacak şekilde devam edecek. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu’nun Reuters’taki yorumunda şunlar kaydedildi:

“İlk ihaleden çıkardığımız sonuçlar ihalelere güçlü talep geldiği, kabul edilen tekliflerin ortalaması Londra’da oluşan oranların bir miktar altında kaldığı, üç ve altı ay vadeli ihaleler için verilen en düşük fiyat ortalama fiyat arasındaki fark düşük olurken bir aylık ihalede bu fark yüksek olduğu. Bir ay vadeli ihalede oluşan bu farkın ihale vaktinde spottaki dalgalanmanın çok yüksek olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz.

Fiyat oluşumunda spot kurdaki oynaklığın yüksek olması nedeniyle sağlıklı bir kıyaslama yapmak zor. Önümüzdeki ihaleleri takip edeceğiz.”

Banka bugün de 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli ihale açacak.

NASIL İŞLEYECEK?

İşlemlere taraf olan bankalar aynı işlemi müşterilerine veya farklı karşı taraflara sunacak. Vade tarihindeki spot kurun ihalede oluşan kur seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, TCMB karşı tarafa spot kur ile vadeli kur fiyatı arasındaki farkı TL olarak ödeyecek. Vade sonunda spot döviz kurunun üzerinde anlaşılan seviyenin altında gerçekleşmesi halinde ise, TCMB karşı taraftan ödeme tahsil eden konumda olacak. Her iki durumda da vade tarihinde herhangi bir döviz ödemesi gerçekleştirilmeyecek.

Haberin Devamı