Ekonomi Dolardaki gevşemenin nedeni belli oldu

Dolardaki gevşemenin nedeni belli oldu

05.04.2024 - 07:43 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası hareketlendi. Ons altın 2300 doları aşarken, gram altın 2367 lirayı test etti. Son zamanlarda altında rekor üstüne rekor kırılmasının nedenleri neler? Dolar neden düşüyor? İşte detaylar...

Dolardaki gevşemenin nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ Seçim öncesi yönünü yukarı çeviren dolar/TL, seçimin ardından bir miktar gevşedi. Peki bunun nedeni ne? Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Halime Güçlü milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Güçlü açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ons Altın fiyatları FED’in 2024 yılında 6 faiz indirimine gideceği beklentisi satın alınarak değerlenmiştir. ABD’de son gelen ekonomik datalar 2024 yılında FED’den 6 faiz indirimi beklentisi törpülenerek 3 faiz indirimi olarak şekillenmeye başlamıştır. Bu hafta içinde ABD ekonomik verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle, Ons Altın’da gün içi realizasyonlar yaşanmış ve 3 Nisan akşamı Jerome Powell’ın yaptığı konuşmada bu yıl faiz indiriminin bizzat kendisinden duyulmasıyla fiyatı tekrar ivmelenmiştir. 5 Nisan’da ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi Ons Altın’daki hareketin yönünü belirlemede etkili olacaktır.

GRAM ALTINDA YENİ HEDEF 2400 TL Mİ?

Haberin Devamı

Teknik olarak, 2367 zirvesini gören Gram Altın’ın -2300 TL üzerinde kalması durumunda- 2400 TL’ye doğru bir hareket yapma olasılığı bulunmakla birlikte, 2400TL’nin şu anki grafiğinde güçlü bir direnç olduğu da söylenebilir. Bunun teyidi açısından ABD tarım dışı istihdam verisi belirleyici olacaktır.

SEÇİM SONRASI BORSADA ÖNGÖRÜLER NELER?

Yerel seçimler sonrası hemen Ramazan Bayramı takas takvimine girilmesi sebebiyle Borsa İstanbul’da satış baskısı yaşanmış olmakla birlikte BIST100 endeks 9250 civarındaki direncini son denemelerinde kırmayı başaramamıştır. 5 Nisan itibarıyla alımlarda takas avantajı olacağından BIST100 endekse tepki alımları gelebilir. Yukarı denemelerde 9275 direnç seviyeleri yakından takip edilmelidir. Bayram sonrası da BIST100 endekste 100 günlük ağırlıklı ortalaması 8400 ile daha önce test ettiği 9450 zirve seviyeleri arasında bir hareket bandının yaşanması muhtemeldir.

DOLAR NEDEN GERİLİYOR?

Seçim sonrası yerli döviz yatırımcısının bir miktar satışa geçmesiyle USDTRY kurunda gevşeme yaşanmış ve şu an itibarıyla haftalık bazda en düşük 31,75 seviyesi görülmüştür. Mevcut resimde 31,42 – 32,85 arası bir fiyatlama hareketi beklenebilir.