18.03.2011 - 02:50 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Japon yeni ABD doları karşısında yüzde 4 değer kazandı. ABD doları 76.25 yene kadar çıkarken, böylece yen dolar karşısında 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en güçlü seviyesine ulaşmış oldu. ABD doları daha önce 19 Nisan 1995 tarihinde 79.75 yenden işlem görerek rekor kırmıştı.
Japon yeni 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya başladı. Uzmanlar, yenin değer kazanmasından Japon sigorta şirketlerinin döviz ve varlıklarını Japonya’ya aktarmasını sorumlu tutuyor. Japon yatırımcıların 2008 yılındaki finansal kriz gibi piyasalarda kırılganlığın arttığı olağanüstü dönemlerde varlıklarını ülkeye getirmesi yenin değerinin artmasına yol açmıştı.
Büyümeyi etkiler
Büyük miktardaki panik satışlar ve halen birçok bilinmeyen durum olduğunu belirten uzmanlar, herkesin aklında ilk olarak Japonya’daki nükleer kriz bulunduğunu, durumun daha da kötüleşmesi halinde bunun küresel ekonomideki büyümeye önemli etkisi olacağına dikkati çekti.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’nın ihracata dayalı bir ekonomi olması nedeniyle yendeki yükseliş bu ülkenin ihracatçıların rekabet edebilirliğine ve sonuçta ekonomiye zarar vereceği için endişeye yol açıyor.
Spekülatörler suçlanıyor
Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ve Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, yendeki yükselişten Japon yatırımcıları varlıklarını ülkeye getirmesinin değil spekülatörlerin sorumlu olduğunu söylediler.
Yosano, “Borsa ve döviz piyasalarında bir çalkantı durumu olduğunu düşünmüyorum. G-7’den psikolojik destek almayı istiyoruz” dedi. Yosano, hükümetin borsadaki satışları durdurmak için henüz hisse satın alma niyetinde olmadığını ifade etti.
Maliye Bakanı Noda da, “Spekülasyonlar ortasında piyasa hareketleri gergin, ticaret zayıf. Piyasa hareketlerini yakından izleyeceğim” diye konuştu.
G7 depremi görüşecek
Bu arada, G7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları bu sabah telekonferans yöntemiyle toplanarak, finansal piyasalardaki durumu ve depremden sonra ortaya çıkan zararı konuşacak. G7 ülkelerinin finansal liderleri, Japonya’daki nükleer santral krizinin küresel piyasalarda yarattığı kaygıyı hafifletmenin yolları üzerinde de görüşecek.
G7’nin finansal liderlerinin yeni istikrara kavuşturmak amacıyla Japonya’ya döviz piyasalarına müdahalesinin önünü açmasını bekleyen uzmanlar, Japonya Merkez Bankası’nın yendeki yükselişi durdurmak için yen satarak ve dolar satın alarak piyasalara doğrudan müdahale edeceğini ve daha fazla adım atacağını düşünüyor.
2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en güçlü seviyede
Japon yeni ile kredi alanlar zarar yazıyor
Yen’deki hızlı tırmanış, yen cinsinden kredileri bulunanları olumsuz etkiliyor. Yen cinsinden kredileri olanlar bir hafta öncesine göre yüzde 5.5’dan daha fazla TL ödemek zorunda kalacak.
Öte yandan, dolar/yen paritesi’nde yaşanan spekülasyonlar fiyatlarda gün içinde oynaklığı artırıyor. Uzmanlar, profesyonel yatırımcıların son parite hareketlerinden yararlanabileceklerini, ancak bireysel yatırımcıların, fiyat hareketlerini yakalamada zorlanabileceklerini dile getiriyor.
Euro/dolar paritesi 4 ayın en yükseğinde
Euro, İspanya’nın dünkü tahvil ihalesine gelen güçlü talep ve euro bölgesinde faiz oranlarının nisanda artırılabileceğine dair beklentiyle dolar karşısında değer kazanarak dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Euro 1.4052 ile 8 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, dolar endeksi de dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Parite daha sonra 1.39 - 1.40 aralığında işlem gördü.
İspanya 2021 ve 2041 vadeli tahvil ihracıyla toplam 4.13 milyar euro borçlandı. İspanya Hazinesi 3.5 ile 4.5 milyar euro arasında borçlanmayı hedefliyordu.
İspanya’nın 2021 vadeli tahvil ihracında ortalama getiri 5.162’ye geriledi. İlk defa sendikasyon aracılığıyla ocak ayında yapılan tahvil ihracında ortalama getiri yüzde 5.604 olmuştu.
İspanya’nın 2041 vadeli tahvil ihracında ortalama getiri ise yüzde 5.875’e çıktı. Daha önce 18 Kasım’da yapılan tahvilin ihracında ortalama getiri yüzde 5.488 olmuştu.