Ekonomi Donanmanın yeni gözdesi: LPD

Donanmanın yeni gözdesi: LPD

15.03.2010 - 11:51 | Son Güncellenme:

Türk ordusu açılan bu ihale ile yüksek savaş yeteneğini daha da artıracak

Donanmanın yeni gözdesi: LPD

Akdeniz’in en büyük donanmalarından birine sahip olan Türk Donanmasının yüksek savaş yeteneğini daha da artıracak Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesi kapsamında açılan ihalede 7 tersane teklife çağrı dosyası aldı.
NATO operasyonlarında birliklerin intikali ve tahliye operasyonlarında görev alacak LPD, deprem gibi doğal afetlerde de yardım ulaştırılması ve yaralıların tahliyesinde kullanılacak.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, dünya barışı ve küresel deniz güvenliğine yıllardır katkı sağlayan Türk Donanmasının gücünü daha da artırmak amacıyla bir süre önce Havuzlu Çıkarma Gemisi tedariki için ihale açtı. İhale sürecinin ardından Donanma Komutanlığı bünyesine katılacak LPD, dünyada sadece 7-8 ülke donanmasında bulunuyor.
AA muhabirinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, savaş zamanında düşmanların korkulu rüyası olan LPD, deprem gibi doğal afetlerde de en önemli can kurtarma araçlarının başında yer alacak.
Amfibik askeri gemi sınıfına giren LPD, üzerinde 8 helikopter, 100 araç ve yaklaşık 1000 personel taşıma kapasitesine sahip olacak. 19 bin ton ağırlığında, 190 metre uzunluğunda olması planlanan LPD, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari bir tabur büyüklüğünde bir kuvveti ana üst desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek.
LPD, askeri gücünün yanı sıra, doğal afetlerde de büyük faydalar sağlayacak. Son günlerde dünyada ve Türkiye’de meydana gelen depremler ile uzmanlar tarafından İstanbul’da yaşanması öngörülen deprem göz önünde bulundurulduğunda LPD’nin önemi daha da artıyor.
Savunma uzmanları, İstanbul, İzmir gibi denize kıyısı olan şehirlerde olası bir deprem halinde köprü ve otoyolların kapanabileceğini, bu nedenle afet bölgesine yardım ulaştırmada sıkıntı yaşanabileceğini, böyle durumlarda Havuzlu Çıkarma Gemisinin çok önemli görevler üstleneceğini belirttiler.
Yetkililer, alınacak LPD’nin, NATO operasyonlarında birliklerin intikali, tahliye operasyonları ve doğal felaket durumlarında yardım ulaştırılması ve yaralıların tahliyesinde kullanılacağını bildirdiler.

Haberin Devamı

SAVAŞTA CAYDIRICI, BARIŞTA KURTARICI OLACAK
LPD’nin, bu tür durumlarda deprem bölgesinin açıklarına demirleyeceğini, üzerinden kalkacak helikopterlerle yaralıları kısa zamanda gemide bulunan hastaneye taşıyacağını anlatan uzmanlar, “Gemide bulunan tam teşekküllü hastanede yaralılara ilk müdahale yapılabilecek. Güçlü bir depremde, bölgedeki hastanelerin kullanılamaz hale gelmesi durumunda yakınlarda bulunan bir LPD, bir çok kişinin hayatının kurtarılmasını sağlayacak” dediler.
Alınacak havuzlu çıkarma gemisinin Türk Donanmasının harekat kabiliyetini önemli ölçüde artıracağını vurgulayan uzmanlar, dünyada bu tür gemilerin halen, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Güney Kore gibi ülkelerin donanmalarında bulunduğunu kaydettiler.
Yetkililer, Türk donanmasının LPD’ye sahip olmasıyla Türkiye’nin NATO operasyonlarında daha fazla yer alacağını da kaydettiler.
İhalede teklife çağrı dosyası alan tersaneler, Anadolu Deniz İnşaat Kızakları A.Ş, Çelik Tekne Sanayi ve Ticaret A.Ş, DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi A.Ş, DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş, İstanbul Denizcilik Gemi İnşa San ve Tic. A.Ş, RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş. ve SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş. oldu.