Ekonomi Döviz kuru baskısından kurtulalım

Döviz kuru baskısından kurtulalım

11.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrikalı dostlarıma söylüyorum; yerli para, milli para ile gelin ortak iş yapalım. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım” diye konuştu.

Döviz kuru baskısından kurtulalım

Türkiye’yi, bilhassa da ticareti döviz kurunun getirdiği risklerden kurtarmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum; yerli para, milli para ile gelin ortak iş yapalım. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım. Bu adımı atmak durumundayız” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun açılışında, son haftalarda yaşanan spekülatif saldırılar sonrasında bu meseleyi öncelikle gündemlerine aldıklarını belirterek, Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle yürüttükleri müzakerelerde belli oranda mesafe kaydettiklerini aktardı.

Erdoğan, sadece ana ticaret ortaklarla değil Afrika dahil, tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

Zihniyet değişmeli

Burada öncelikli sorunun zihniyeti değiştirmek, meselenin alternatif yollarının mümkün olduğuna inanmak olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz bugünlere kirli pazarlıklarla değil, bedel ödeyerek geldik. Hürriyetimizi birileri bize altın tepside sunmadı. Bilakis biz dişimiz, tırnağımızla kazandık. Bilakis biz dişimizle tırnağımızla kazanırken, geleceğimizi de yine onunla inşa ettik. Yenilmez denilen güçleri yenerek, bükülmez denilen bilekleri bükerek, kazanılması imkansız görülen nice mücadeleyi zafere taşıyarak, özgürlüğümüze yürüdük. Siyasi bağımsızlığımız için verdiğimiz mücadeleyi, şimdi ekonomik bağımsızlığımız için veriyoruz.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi alanında önemli başarılara imza attıklarını, 15 yıl önce yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığı bugün yarı yarıya indirdiklerini söyledi. Türkiye’nin, silahlı insansız hava araçları gibi pek çok modern silahı üretir hale geldiğini belirten Erdoğan, “Bir zamanlar stratejik ortaklarımızdan kalkıp da silahsız hava aracı istediğimiz zaman bize verdikleri cevap ‘Kongre müsaade etmiyor’ idi. Fakat kötü komşular bizi ev sahibi yaptı. Şimdi biz bunu üretiyoruz. Aynı şekilde nükleer güç santrallerini devreye alıyoruz” diye konuştu.

Döviz kuru baskısından kurtulalım

Enflasyonda tek tip reçete olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küreselleşmeyi kimi batılı ülke ve küresel şirketler tek tipleşme olarak algılıyor” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yerel farklılıklar dikkate alınmıyor. Farklılıklar ortadan kaldırılması gereken bir tehdit, bir engel olarak görülüyor. Örneğin ekonominizi büyütmek istiyorsunuz, bu anlayışa göre tek çıkar yol egemenliğinizden taviz vererek alacağınız krediler ve onlara bağlı yönetim haritalarıdır. Milletinizi enflasyon yükünden kurtarmak istiyorsunuz, yine bu zihniyete göre uygulamanız gereken hazır reçeteler vardır. Tüketici konumundan üretici konuma geçmenizi asla istemezler.”

Haberin Devamı

6.2 milyar $ yatırım yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin Afrika’daki doğrudan yatırımlarının değeri 6.2 milyar doları geçti. Müteahhitlerimiz kıta çapında 65 milyar dolar değerinde, 1150 proje üstlenmiş durumda” dedi. Erdoğan, “Türk Eximbank, Afrika’daki ticari finansman ve altyapı için kredi desteği sağlıyor. Şimdiye kadar 46 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık” diye konuştu.