Ekonomi Dövizdeki hareketlilik faizi artırmaya yönelik

Dövizdeki hareketlilik faizi artırmaya yönelik

12.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, döviz artışının yurt içi ve yurt dışı kaynaklı çeşitli nedenleri olduğunu belirterek, “Merkez Bankamız yerinde izlediği için yerinde müdahalelerle süreci yöneteceğine inanıyorum. Merkez Bankası’nın yaptığı müdahaleler yerinde” dedi.

Dövizdeki hareketlilik faizi artırmaya yönelik

Tüfenkci, Çalışan Gazeteciler Günü’nde Parlamento Muhabirleri Derneği’ni (PMD) ziyaret ederek, gazeteciler gününü kutladı.

Gazetecilere Malatya kayısısı ikram eden Tüfenkci, Malatya milletvekili olarak her gittiği yerde, özellikle Malatya’yı tanıtma adına kayısı ikram ettiğini söyledi.

“Merkez Bankası’nın piyasaya müdahalesinin” sorulması üzerine ise Tüfenkci, dolarda son günlerde beklenmedik bir artış gözlemlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bunun çeşitli nedenleri, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nedenleri var. Merkez Bankamız yerinde izlediği için yerinde müdahalelerle süreci yöneteceğine inanıyorum. Merkez Bankasının yaptığı müdahaleler yerinde.”

‘Merkez kararını verir’

Tüfenkci, “Anayasa görüşmeleri başlayınca dolarda daha da hızlı artış gözlemlendi. Bir bağlantı olabilir mi?” sorusuna, “Özellikle yurt dışı bağlantılı, döviz üzerinden birtakım yaptırımlara veya oyunlara yönelik hareketler olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Çünkü, reel anlamda çok ciddi karşılığı olmayan birtakım hareketleri gözlemliyoruz ama illa da yurt dışı diyebileceğimiz net bir yargımız yok. Dünya piyasalarından ve Türkiye’nin şartlarından öte manipüle edilme noktasında birtakım girişimler olduğunu görüyoruz” yanıtını verdi.

Tüfenkci, yakında Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacağı anımsatılarak, “bu toplantıda faizi artırmanın gerekli tedbirler arasında öngörülüp öngörülmediğinin” sorulması üzerine, “Prensip olarak ben de faiz artırımına karşıyım. Bakan olarak, ticaret ve yatırımın önündeki engellerden birisinin de yüksek faiz olduğunu düşünenlerdenim. Dövizdeki hareketliliklerin de faizi yükseltmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankası faiz artırımını gerekli görüyorsa zaten bununla ilgili bir kısıt yok, kendi karar mekanizmaları içerisinde kararını alır” dedi.