Ekonomi Dövize kıskaç TL’ye destek

Dövize kıskaç TL’ye destek

16.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün dövize yönelimi azaltacak ve Türk Lirası’na destek sağlayacak kararlar açıkladı. Döviz alımına binde 1 vergi ile yolcu beraberi gelen cep telefonu ve yurtdışı siparişlere ayarlama yeni kararlar arasında.

Dövize kıskaç TL’ye destek

Hem caydıracak, hem gelir artacak

Haberin Devamı

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınacak. 1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008’de ise oran sıfıra inmişti. Hazine kaynakları dünkü kararla ilgili olarak, şu bilgileri verdi:

“Bu düzenleme, yeni bir vergi düzenlemesi değil. Var olan ve Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 0.1’den yüzde 0’a çekilen oranın yeniden yüzde 0.1’a çıkarılması. Temel amaç, spekülatif amaçla döviz alım - satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmek ve vergi gelirlerini artırmak.”

Döviz kredisinin ödenmesi için, kredi veren bankadan krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında ise BSMV ise sıfır olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Kapalıçarşı şaşkın!

Konuyla ilgili döviz işlemlerinin merkezlerinden Kapalıçarşı’da dün ‘şaşkınlık’ vardı. Merkez Döviz’den Mehmet Kurufik, “Vatandaşın elinde çok döviz kalmadı. Ancak bir işlem yapacaksa kendisini nasıl etkileyeceğini bilemiyor. Biz de kararın içeriğini bilmiyoruz. Piyasa için bu süre biraz daha sakin geçebilir” diye konuştu.

Yurtdışından siparişe vergi muafiyeti kalktı

Resmi Gazete’de yayınlanan bir diğer değişiklik e-ticaretle ilgili. Buna göre, Amazon, Alibaba gibi uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 euro’yu (150 TL) aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırıldı.

Posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun AB’den geliyorsa yüzde 18, başka bir yerden geliyorsa yüzde 20 gümrük vergisi uygulanacak. Artık 1 euro’luk bile bir şey alınırsa vergi ödenecek. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gönderi başına bedeli 75 euro’ya kadar olan ürünlere sağlanan vergi muafiyetinde, limit önce 30 euro’ya, 2016 yılında da 22 euro’ya indirilmişti.

Dövize kıskaç TL’ye destek

Kim ödeyecek?

Türkiye gümrük bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo yoluyla gelen ve bedeli gönderi başına 150 euro üzerine olmayan kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayın vergiden muaf olacak.

Haberin Devamı

Sektörde ek verginin e-ticaret şirketine mi, gümrüğe mi yoksa kargo şirketine mi ödeneceği tartışmaları sürüyor.

Bunun yanı sıra posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya özel tüketim vergisi kapsamında ise yüzde 20 tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

İç piyasa için olumlu gelişme

Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, yurtdışında e-ticaret yoluyla getirilen ürünlerde vergi muafiyetinin tamamen kaldırılmasının sektörü olumlu etkileyeceğini kaydetti. Ekmekçi, “İç piyasa için olumlu bir gelişme. Dünyada posta yoluyla ciddi bir ticaret dönmeye başladı. Rakam 3.4 trilyon dolara çıktı. Tüm ülkeler pozisyon alıyorlar. Bazıları limiti sıfırlıyor. Bizde de uzun zamandır düşürülmesi hatta sıfıra çekilmesi bekleniyordu.

Beklenen karar çıktı. Ancak tahmin edilen gibi bu karar yerel e-ticaret zincirlerini çok cazip hale getirmeyecek. Biz halen yüzde 18 KDV ve kurumlar vergisi ödüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ekmekçi, kararın gümrük işlerini de kolaylaştıracağını, tüketicilerin gümrüğün altı, üstü müydü gibi hesaplamalar yapma derdinden kurtulacağını söyledi.

Yolcu beraberi ‘cep’e yeni ayar

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonunda yeni bir aşamaya geçildi. Yolcu beraberinde getirilen telefonlarda kayıt süresi iki yıldan üç yıla çıkarıldı.

Resmi Gazete’de yer alan ve gümrük kanununun bazı maddelerinin uygulanmasına dair kararda değişiklikler yapan karara göre, ülkeye, yurt dışından yolcu beraberinde, yolcunun kimlik numarası kayıtlı hatlarda kullanılmak koşuluyla üç yılda bir cep telefonu getirilebilecek. Bu süre daha önce iki yıl olarak uygulanıyordu.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, kendilerinin uzun zamandır bu sürenin uzatılması için talepte bulunduğunu belirterek, “Girişimlerimiz sonuçsuz kalmadı. Sektördeki illegalliğin, adaletsizliğin ve vergi kaybının önüne geçildi. Sektörümüz için çok olumlu bir adım. 618 TL olan kayıt harcının da artırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Pasaport sahibi kullanabilecek!

Türkiye’ye yılda 1.5 milyon adet yolcu beraberinde cep telefonu getirildiği bilgisini de veren Turnacı, “Dövizdeki yükselme ve vergilerdeki artış nedeniyle son dönemde bu oranda artış yaşanıyordu. Bu son kararın bunu engelleyeceğini umuyoruz.

Bu kararda öne çıkan diğer bir unsur ise telefonu pasaportuna kayıt ettiren kişinin GSM hattıyla çalışacak olması. Asıl bu karar yolcu beraberinde cep’i çok etkileyecektir. Ticaretine engel olacak. Cihazlar yurt içinden alınırsa devletin vergi geliri artacak ve ekonomimize olumlu katkısı olacak” değerlendirmesini yaptı.

Casper Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yıldırım, bunun son derece isabetli bir karar olduğunu dile getirerek, “Hükümet iç piyasayı canlı tutmanın tüm gerekliliklerini yerine getiriyor. Haksız rekabete yol açan tüm unsurları yok ediyor. Vergi kaybının da önüne geçiliyor. Hem sektör hem tüketici açısından çok olumlu bir karar. Adaletsizlik ortadan kaldırılıyor” yorumunu yaptı.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

İTHALATTA MALİYET YÜKSELİR

Enver Erkan / GCM Yatırım Menkul Değerler

Yurtiçinde dolarizasyonu bir miktar engelleyip TL’ye cazibeyi artırmak adına düzenleyici otoritenin aldığı bir uygulama. Buna karşılık reel sektör tarafında döviz ihtiyacı olan, hammadde ithalatı yapan şirketlerin döviz ihtiyacı bakımından, bankalardan geçirecekleri kambiyo işlemleri açısından maliyet artırıcı bir unsur.

DOLARİZASYONA KARŞI BİR ADIM

İş Yatırım

Bu adımların dolarizasyonu caydırmak amacıyla atıldığını düşünüyoruz. Ayrıca değişiklik ilave vergi geliri yaratacağı bütçe açısından pozitif olacaktır.