Ekonomi Düğüne ‘altın’ darbesi!

Düğüne ‘altın’ darbesi!

22.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. Çeyrek altın 248 liradan satılırken, kuyumcular yeni bir fiyat artışı bekliyor. Açılan düğün sezonunda ise gram altın trendi devam ediyor

Düğüne ‘altın’ darbesi

Altın fiyatları dalgalanmaya devam ederken, Kapalıçarşı kuyumcuları yeni bir artış bekliyor. Bir hafta önce gram altın 153 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, dün 150 liradan alıcı buldu. 250 lirayı gören çeyrek altın ise 248 liradan satıldı. ‘Çeyrek’in yeniden 250 lirayı test edeceğini belirten kuyumcular, alım-satımların beklemede olduğunu ifade etti. Düğün sezonunun başlamasına rağmen talebin düşük olduğunu vurgulayan kuyumcular, bu yıl da düğün takısı olarak en fazla gram altın alındığını belirtti.

Haberin Devamı

Kuyumcu Nazar Özsahakyan, yüksek fiyatlar nedeniyle kimsenin ‘mecbur kalmadıkça’ altın almadığını anlatarak, “Düğünü varsa mecbur alıyor. O da çeyrek yerine gram altın. Artık görüntüsü de aynı. Çeyrek de satılıyor. Fakat kimse yarım ya da tam altın almıyor. Nasıl alsın, tam altın fiyatı 1000 lirayı çoktan geçti” dedi. Düğün hareketini hissetmediklerini belirten Özsahakyan, bir süre daha yüksek fiyatların oluşacağını dile getirdi. Özsahakyan, “Altın fiyatı, çıktığı rakamı tekrar görür. Küresel gelişmeler nedeniyle dünyada yeni bir artış dalgası bekleniyor” ifadelerini kullandı.

‘İner mi, çıkar mı?’

Kuyumcu Murat Cem ise, altın satışlarının 14 ayar altında yok denecek kadar az olduğunu söylerken, 22 ayarda ise düğünler nedeniyle bir hareketlenme başladığını ifade etti. Cem, “Fiyat yüksek olunca düğün için gelen bile ‘iner mi, çıkar mı’ diye bize soruyor. Eskisi gibi büyük satış da yok. Fiyatları yüksek olunca takı satışları azaldı. İşler şu anda varla yok arasında” dedi.

Haberin Devamı

‘Saat başı değişiyor’

22 ayar bilezikte gram fiyatı 138 lira. Bu nedenle alımlarda gramı düşük takıların tercih edildiğini kaydeden kuyumcu Erhan Yatıkçı, alıcının da, satıcının da beklemede olduğunu dile getirdi. Yatıkçı, “Kimsenin alım gücü yok. Alan alıyor, yoksa iş yok gibi. Satan da az. Altın artık gündemden çok hızlı etkileniyor. Fiyat saat başı değişiyor. Gelip bize danışıyorlar ama biz bilsek kendimiz zaten bir yol haritası belirleriz” diye konuştu.

‘Dengeler bozuldu’

Dünya piyasalarında yaşanan tedirginlik ve azalan risk iştahıyla 1.288 dolar seviyelerine çıkan altının ons fiyatı nedeniyle tarihin en yüksek seviyelerini gören altın şu anda yatay bir seyir izlerken yeni bir artış bekleniyor. Nazar Özsahakyan dün 1.280 dolar civarında olan ons fiyatının yeni bir sınırı zorlayacağını belirterek, “1.300 dolar bandını zorladığı olmuş ve geri dönmüştü ancak şu anda piyasalarda sürekli olarak özellikle Çin ve Kore’den gelecek yeni açıklamalar nedeniyle bir artış beklentisi hakim. Bu seviyede kaldıkça yükselişi devam edebilir” dedi.