EkonomiDünya yumurta günü, Türkiye’de ilk kez kutlandı

Dünya yumurta günü, Türkiye’de ilk kez kutlandı

10.10.2008 - 15:25 | Son Güncellenme:

.

Dünya yumurta günü, Türkiye’de ilk kez kutlandı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tavukçuluk sektörü ürünleri ihracatı konusunda AB’nin kural dışı uygulamalar içinde olduğunu belirtirken, "Biz de uluslararası hukukta haklarımız ne ise onu kullanıyoruz. Mütekabiliyet gerçekleştiriyoruz" dedi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin (YUM-BİR) Dünya Yumurta Günü nedeniyle Hilton’da düzenlediği toplantıda konuşan Bakan Eker, Türk tavukçuluk sektörünün, AB dahil dünyadaki en iyiler arasında bulunduğunu belirtti. ABD, AB, Meksika, Brezilya gibi ülkelerin uyguladıkları yüksek sübvansiyonlarla tavukçuluk sektöründe önemli miktarda ihracatı sağlayabildiğini, Türkiye’nin de imkanları dahilinde ihracatı desteklediğini anlatan Eker, ihracatı kolaylaştırmak ve iç tüketimi artırmak için sektörle işbirliği yapıldığını kaydetti.
Türk tavukçuluk sektörünün, AB dahil dünyadaki en iyiler arasında olduğunu, kalite ve hijyen açısından bir sorun bulunmadığını vurgulayan Bakan Eker, şöyle konuştu:
"AB’ye tavukçuluk ürünleri ihracatında, AB kural dışı uygulamalar içinde. Hijyen ve kalite açısından hiç bir sorunumuz yok. Bunu sadece biz söylemiyoruz. AB’nin ilgili müdürlüğünün uzmanlarının Türkiye’de yaptıkları incelemeye ilişkin hazırladıkları raporlarda da bu durum sabit. Buna rağmen ihracatta engeller var. Biz de mütekabiliyet gerçekleştiriyoruz. Bizim de uluslararası hukukta haklarımız ne ise onu kullanıyoruz. O pazara girmek, bizim için sembolik olarak önemli. Üreticimiz için önemli, ülkemiz açısından önemli. Türkiye’de kanatlı sektörü, şu anda, teknoloji, kalite ve yüksek hijyen açısından yüz akı bir sektör."
Eker, sektörün halen Orta Doğu ve Orta Asya’ya ihracat yaptığını belirterek, her türlü sorunun çözümünde sektörün yanında olduklarını kaydetti.

"BİZDEN ÇOK YUMURTA YİYENLER, BİZDEN UZUN VE SAĞLIKLI YAŞIYOR"
"Yüksek kolestrolden korunmak için insanlara kırmızı et ve yumurtadan kaçınmaları" yönünde tavsiyeler bulunduğunu hatırlatan Bakan Eker, bu görüşün gerçeği yansıtmadığını belirtirken, "Gelişmiş ülkelerde bizden çok kırmızı et ve yumurta yiyenler, bizden daha uzun ve daha sağlıklı yaşıyor. Danimarka’da bizden kat be kat fazla kırmızı et ve yumurta tüketimi var. Onlar daha uzun ve sağlıklı yaşıyor" dedi.
Dünyada 68 milyon ton, Türkiye’de 750 bin ton yumurta üretildiğini, 7 bin işletme ve 14 bin kümes bulunduğunu kaydeden Eker, dünya yumurta üretiminde 12’inci sırada bulunan Türkiye’nin kısa zamanda ilk 10 içine girecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Türkiye’de 65 milyon yumurta tavuğu, 205 milyon et tavuğu, 2,6 milyon hindi, 1,5 milyon kaz ve ördek olmak üzere toplam 274 milyon kümes hayvanı olduğunu, 5 yıl öncesine göre sektördeki üretimin yüzde 11 arttığını anlatan Bakan Eker, kuş gribi nedeniyle tüketimin düşmesinin sektörü olumsuz etkilediğini, ancak Türkiye’nin, kuş gribiyle mücadelede gösterdiği başarıdan dolayı uluslararası kuruluşlar tarafından diğer ülkelere örnek gösterildiğini kaydetti. Eker, Türkiye’nin, bu konudaki tecrübelerini anlatmak üzere, Mısır’da düzenlenecek toplantıya davet edildiğini de bildirdi.
Son 5 yılda kişi başına yıllık yumurta tüketiminin 167 adetten 180 adete, tavukçuluk sektörü ihracatının 18 milyon dolardan 112 milyon dolara, yumurta ihracatının 13 milyon adetten 692 milyon adete çıktığını anlatan Bakan Eker, önceki yıllarda 94 ton kabuksuz yumurta ithal edilirken bu rakamın 41 tona gerilediğini, buna karşın 2006’dan beri yılda 9 ton olan kabuksuz yumurta ihraç edildiğini söyledi.
Tavukçuluk sektöründe maliyetlerin önemli bir bölümünü yemin oluşturduğuna işaret eden Bakan Eker, soya ve mısır üretimini artırmak için prim verildiğini, mısır üretiminin son yıllarda 2 kat artarak 2 milyon tondan 4,2 milyon tona çıktığını hatırlattı.

100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
YUM-BİR Başkanı Derya Pala, dünyada 10 yıldır "dünya yumurta günü" kutlanmasına karşın, Türkiye’de ilk kez bu yıl kutlandığını söyledi.
Proteinin besin değerine dikkat çeken Pala, gelişmiş ülkelerde insanların günlük 107 gram proteinin 70 gramını hayvansal ürünlerden alırken, Türkiye’de 84 gram proteinin ancak 17 gramının hayvansal kaynaklı olduğunu belirtti.
AB’de yılda 250 adet olan kişi başına yumurta tüketiminin Türkiye’de 110-120 adet düzeyinde bulunduğunu kaydeden Pala, en ucuz protein kaynağı olan yumurtanın tüketimini artırmak, tüketiciyi bilinçlendirmek için 1 milyon YTL kaynakla "Kıran Kazanır" adıyla tanıtım kampanyası gerçekleştirdiklerini anlattı.
Türkiye’de tavukçuluk sektörünü çok iyi koşullarda üretim yaptığını, 1300 işletmede 40-45 milyon yumurta tavuğu bulunduğunu, geçen yıl 10,5 milyar adet olan üretimin bu yıl 12-12,5 milyar adete ulaşmasını beklediklerini ifade eden Pala, 2006’da 11 milyon dolar olan ihracatın geçen yıl 68 milyon dolara çıktığını, bu yıl da 100 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini açıkladı.
Türkiye’de yumurta üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren üreticilerin YUM-BİR’e üye olduğunu ve ihracatın yüzde 55’inin de birlik üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Başkan Derya Pala, gelecek yıl birliklere üye firmaların şirketleştirilerek pazar payının artırılması ve yumurtada markalaşmanın sağlanması üzerinde çalışacaklarını söyledi.

BAKAN EKER, OMLET YEDİ
Toplantıda, "aile hekimliği uzmanı" olarak tanıtılan Ender Saraç, yumurtanın beslenmedeki yeri ve besleyici özelliği hakkında bilgi verdi.
Saraç’ın tarifi üzerine, toplantı salonundaki sahneye konulan ocakta otelin ahçısı, 3 yumurta beyazı ve bir yumurtanın sarısı, peynir ve maydanoz ile bir omlet pişirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve YUM-BİR Başkanı Derya Pala, omletin tadına birlikte baktı.
Daha sonra, "Kıran Kazanır" kampanyasına katkıda bulunan firmalara, YUM-BİR tarafından hazırlanan plaketler verildi.