02.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Dünyanın her köşesinde etkisi hissedilen krize rağmen 2008’de gazeteler tirajlarını yüzde 1.3 artırdı.Dünya Gazeteler Birliği (WAN) Başkanı ve Independent News and Media CEO’su Gavin O’Reilly WAN’ın Barcelona’daki Power of Print konferansında, “Gazetelerin kaçınılmaz sonu” başlıklı raporlara karşı çıkarak gazete erişimlerinin büyümeye devam ettiğini savundu.
O’Reilly “Gazete tirajlarının gelişmekte olan ülkelerde yükselişinin, gelişmiş ülkelerdeki düşüşü örttüğü söylenebilir. Bunda doğruluk payı olmasına rağmen, bu gerçeğin tamamı değil. Çünkü gelişmiş ülkelerdeki gazeteler dijital teknolojileri kullanarak erişimlerini artırıyor” dedi.
Kriz, gelirleri etkiledi
WAN Başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada her gün 1.9 milyar kişi gazete okuyor ve gazeteler, internete oranla yüzde 41 daha fazla yetişkine ulaşıyor.”
Dünyanın bazı bölgelerinde gazete tirajlarının artmadığının doğru olduğunu belirten O’Reilly, buna karşılık gazetelerin dünya nüfusunun üçte birine erişim sağlayan, saygı duyulması gereken güçlü bir mecra olduğunun altını çizdi. Küresel finansal krize de değinen O’Reilly, “Finansal kriz gazetelerin gelirlerini ciddi şekilde etkiledi, ancak tüm mecralar ve sektörler krizden mustarip” dedi.
O’Reilly’nin Barcelona’daki konuşmasının kaynağında WAN tarafından gelecek ay yayınlanacak olan yıllık Dünya Basın Eğilimleri 2008 raporundaki bulgular vardı. Rapor, 2008’de gazete tirajlarının dünya çapında yüzde 1.3 artarak günlük 540 milyon adede ulaştığını gösteriyor.
Beş yıllık tiraj artışının yüzde 8.8 olduğu belirtilen raporda, bedava dağıtılan gazetelerle birlikte artışın yüzde 13’e çıktığının altı çiziliyor. Avrupa’da 2008’de tüm gazetelerin yüzde 23’ü bedava gazetelerden oluştu.
Toplam dijital gelirin yüzde 62’si ABD’de
Gazete tirajlarının Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da düşüş göstermesine rağmen, birçok Avrupa ülkesinde satın alınan gazeteler yetişkinlerin yüzde 70’ine, Kuzey Amerika’da yüzde 62’sine, Japonya’da ise yüzde 91’ine erişim sağlıyor.
Tiraj artışının yaşandığı Çin ve Hindistan’a ek olarak 2008 raporuna dahil edilen ülkelerden yüzde 38’inde yıllık, yüzde 58’inde ise beş yıllık dönemde tiraj artışları söz konusu. Gazetelerin 2008 reklam gelirlerinde yüzde 5’lik bir kayıp olmasına rağmen, gazete mecrasının dünya reklam yatırımları içerisindeki pay yüzde 37.
Dijital patlama küresel etkiye sahip olsa da, bu etkinin en belirgin olduğu ülkeler ABD ve İngiltere. Dünyada gazetelerin dijital ortamda sağladıkları gelirlerin yüzde 62’si ABD’de sağlanırken, Avrupa’da İngiltere bu kıtadaki gelirlerin yüzde 38’ini sağlıyor.
Bir başka ayrıntı da ABD’de gazete ve online ortak erişiminin yüzde 8 oranında büyümesi, ve gazeteleri internet üzerinden takip edenlerin yüzde 81’inin aynı hafta içerisinde en az bir kez gazete satın almış olmaları.