Ekonomi Dünyanın derdi ekonomik büyüme

Dünyanın derdi ekonomik büyüme

09.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Aon 2019 Global Risk Yönetimi Anketi sonuçlarına göre, firmalar 2019’da “ekonomik yavaşlama” riskini bir numaralı risk olarak değerlendiriyor. 2022 için ilk 10 risk öngörüsünde de ilk sırada yer alan bu risk, şirketlerin kârlılığını ve rekabetçi gücünü tehdit eden sigortalanamayan risklerin de başında geliyor. Aon’un anketine göre, 2019 için ilk 15 riskin 14’ü sigortalanamayan ya da kısmen sigortalanabilen risklerden oluşuyor.

Dünyanın derdi ekonomik büyüme

Anket sonuçlarına göre firmaların belirttiği ilk 15 riskin arasından yalnızca “iş kesintisi” riski sigortalanabiliyor.

Haberin Devamı

60 ülkede 33 farklı sektörde faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerden 2 bin 672 risk yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilen Aon’un 2019 Global Risk Yönetimi anketi, 2019 yılındaki risklere yönelik çarpıcı risk bulgularının yanı sıra 2022 için de önemli risk öngörülerini sırladı.

Firmalar ‘ekonomik yavaşlama’ riskini en önemli risk olarak görürken, ilk 15 risk arasında dördüncü sırada yer alan ‘iş kesintisi’ dışında geri kalan 14 riskin 7’si hiçbir şekilde sigortalanamıyor, 7 risk ise kısmen sigortalanabiliyor. İlk 5 riskin 3’ü (ekonomik yavaşlama, piyasa faktörlerinin hızla değişmesi ve artan rekabet) hiçbir şekilde sigortalanamazken, marka itibarının zedelenmesi riski kısmen sigortalanabiliyor.

Haberin Devamı

2022’de aynı riskler

2022 için ilk 10 risk öngörüsünde de tablo değişmiyor. İlk 5 riskten yalnızca siber saldırılar/veri ihlali riski kısmen sigortalanabilirken, geriye kalan 4 risk (ekonomik yavaşlama, piyasa faktörlerinin hızla değişmesi, emtia fiyatları riski ve inovasyon çalışmalarının başarısız olması) sigortalanamıyor.

Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas, “Dünyadaki tüm kurumlar, sektörler ve ekonomiler daha önce hiç olmadığı kadar çok riskle karşı karşıya” dedi. Pek çok organizasyonun riskler için hazırlıklı olmadığını belirten Oknas, “Anketimiz, şirketlerin büyümelerini sürdürme ve marka değerlerini koruma becerilerini tehdit eden risklere karşı daha hazırlıklı olmalarını ortaya koyuyor” dedi.

Dünyanın derdi ekonomik büyüme
Sigortada 2019 riskleri

- Ekonomik yavaşlama

- Marka itibarının zedelenmesi

- Piyasa faktörlerinin hızla değişmesi

- İş kesintisi

- Artan rekabet

- Siber saldırılar/veri ihlali

- Emtia fiyatları riski

- Nakit akışı/likidite riski

- İnovasyon çalışmalarının başarısız olması

- Yasal düzenleme değişiklikleri

- Yetenekli çalışanı elinde tutamama/kendine çekememe

- Dağıtım/tedarik zinciri aksaklıkları

- Sermaye/kredi riski

- Yıkıcı teknolojiler

- Politik riskler