Ekonomi ‘Dünyanın en ucuz çimentosu bizde’

‘Dünyanın en ucuz çimentosu bizde’

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, ana maliyet girdilerinde önemli artışlar yaşanmasına rağmen çimento sektörünün dünyanın en ucuz çimentosunu sağlayarak ülke ekonomisine desteğini sürdürdüğünü söyledi.

‘Dünyanın en ucuz çimentosu bizde’

EKONOMİ SERVİSİ - Yücelik, son bir yılda çimento sektörünün ana maliyet girdilerinde önemli artış yaşandığını belirterek, “Döviz kurundaki artışlar sonucunda üretim maliyetlerimizi karşılayamaz hale geldik. Sektör için en önemli maliyet kalemi olan petrokoktaki fiyat artışı son bir yıllık dönemde 50 - 60 dolar bandından, 140 - 150 dolar bandına yükseldi” dedi.

Haberin Devamı

Çimentonun stratejik bir ürün olduğunu belirten Yücelik, şunları söyledi:

Türkiye, dünyadaki en ucuz çimento fiyatına sahip ülke konumunda bulunuyor. Diğer yandan, çimento fiyatlarının konut fiyatlarında yüksek artışa neden olduğu savı, gerçeği yansıtmıyor. ODTÜ tarafından hazırlanan rapora göre 1. sınıf yapının arsa hariç malzeme maliyeti içerisindeki çimentonun payı yüzde 1.7 ile yüzde 3.2 arasında değişiyor. Konut maliyetleri içerisindeki çok düşük payına rağmen çimento sektörünün konut fiyat artışlarının sebebi gibi yansıtılmasını büyük haksızlık olarak görüyoruz.”

Yücelik, çimento tüketiminin 2018 yılında yüzde 11, 2019 yılında ise yüzde 29 oranında azaldığını söyledi.