EkonomiDünyayı ‘ayağa kaldıran’ masör

Dünyayı ‘ayağa kaldıran’ masör

18.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal hareketlerin haberleşme platformu Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey hayatının bilinmeyen yönlerini anlattı: Lisanslı masörlük yaptı. Acıklı filmlerde hemen ağlıyor. Halk otobüsü kullanıyor. Faydalı bulduğu patlıcanı sevmediği için suçluluk duyuyor

Dünyayı ‘ayağa kaldıran’ masör

ABD merkezli internet sitesi Twitter, son dönemde dünyada ve Türkiye’de adından en çok söz ettiren sosyal medya platformu. ‘Takipçilere’ anlık yazılı ve görsel mesaj göndermeye yarayan Twitter, sosyal hareketlerde bazen haberleşme yönüyle, bazen dezenformasyon kaynağı olarak gündemde.
Türkiye’de Gezi Parkı’nda başlayan olaylar sonrası Twitter’da paylaşılanlara tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan, “Twitter denilen bir bela var. Yalanın, abartının daniskası burada. Sosyal medya denilen şey: Bana göre toplumun baş belası. Toplum bu şekilde terörize edilir. Photoshop’larla cesetler yayınlanıyor” eleştirisinde bulunmuştu.
ABD’nin prestijli kültür, moda ve politika dergisi Vanity Fair, Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey ile hayatının fazla bilinmeyen yönlerini konuştu. Derginin temmuz sayısında çıkacak olan portre, internet sitesinde şimdiden paylaşıldı. Buna göre, dünyanın en gözde sosyal medya platformlarından birini kuran Dorsey, bir dönem lisanslı masörlük yapıyordu. Dorsey, şimdiyse günün birinde New York’a Belediye Başkanı olmayı hayal ediyor. Acıklı filmlerde gözyaşı döken Dorsey, mor sebze ve meyvelerin şifalı olduğuna inanıyor. Bu yüzden patlıcan sevmediği için suçluluk duyuyor.

Demokratikleşme platformu
Vanity Fair, ‘Jack Dorsey hakkında bilmeniz gerekenler’ başlıklı söyleşi - haberin girişini şöyle yaptı:
Teknoloji tarihinin en etkileyici çıkış hikâyelerinden birisi onun. Narin, mütevazı St. Louisli bir oğlan haritalara, demiryollarına, telsiz taksilere takıntılı biçimde, mutlu bir çocukluk geçirir. 20 yaşına gelince New York’taki bir kurye şirketine yazılımcı olarak girer. 23 yaşında cep telefonundan isteyenlere yerini ve yaptıklarını SMS olarak gönderen bir uygulama hazırlar. Dünya umursamaz. Ancak 6 yıl sonra, 2006 yılında, San Fransisco’da bir yazılım şirketinde çalışırken Dorsey fikrini gözden geçirir ve Twitter’ı kurar.
Twitter’ın geri kalan hikâyesini biliyorsunuz: Etkilediği kültürel paradigma değişimini ve yarattığı demokratikleşme platforumunu... NBA oyuncuları hakkında atıp tutmaktan, Arap Baharı aktivizmine kadar.”

Haberin Devamı

Türkiye’de 10 milyon hesap var

n 2006 yılında kurulan Twitter, üyelerin birbirlerinin anlık mesajlarını takip etmesini sağlıyor.
n ‘Tweet’ adı verilen 140 karakterle sınırlı bu mesajlar anında Twitter havuzuna düşüyor ve üye kullanıcının hesabını takip eden herkese anında ulaşıyor.
n Türkiye’de yaklaşık 10 milyon Twitter kullanıcısı var. Ancak bu sayıya üyelik hesabı açmasına karşın aktif olarak kullanılmayan Twitter hesapları da dahil.
n Dünyada Twitter kullanıcı sayısı 555 milyon civarında.
n Bunlar içinde 200 milyon kişi aktif olarak Twitter hesabını güncellemiyor.
n Bu ölçüden yapılan hesaba göre Türkiye’de de 6 milyona yakın aktif kullanıcı var.

Her yıl aynı kitabı okuyor

Jack Dorsey’nin yeni buluşu akıllı cep telefonunda kredi kartı kullanmaya yarayan ‘Square’ adlı küçük aletten de bahseden Vanity Fair, genç girişimcinin bazı ilginç yönlerini şöyle sıraladı:
n 1976 doğumlu. Televizyona dair ilk hatırladığı görüntü 1983’ten Michael Jackson’ın Billie Jean şarkısı.
n Çocukluğunu duvarları şehir haritalarıyla dolu odasında geçirdi. New York şehrinin haritası, özellikle yolların kesişme noktalarına bakmak Dorsey’i büyülüyordu.
n Ernest Hemingway’in ‘Yaşlı Adam ve Deniz’ adlı kitabını yılda en az bir kez okuyor.
n İlk tek başına gezisini ailesinin finansal desteğiyle 17 yaşında Manhattan’a yaptı. Trenle yaptığı bu gezide iş çıkış saatinde New York’a ayak basmasını hâlâ hayatının en korkutucu anı olarak hatırlıyor. Artık New York’a alışan Dorsey, bir gün belediye başkanlığına aday olmayı düşünüyor.
n Mor gıdaların şifalı olduğuna inanıyor. Ancak patlıcan yiyemediği için kendini kötü hissediyor. İçki tercihi ise tekila.
n Twitter’dan önce bir süre, Missouri eyaletinde lisanslı masaj terapisti olarak çalışmış. Kullandığı ‘kraniosacral’ metodunu, “Masaj bittiğinde erirsiniz” diye anlatıyor. Hala zaman zaman masaj yapıyor ancak artık parasız.

Haberin Devamı

Halk otobüsüne binmeye devam

n İşe her gün halk otobüsü ile gidiyor. Bu yöntemin çevre dostu olmasının yanı sıra, otobüstekilerin hangi telefonu ve uygulamaları kullandığını gözlemliyor.
n Solak. Dijital tarafı bir kenara, kağıt da kullanıyor, projelerini yazıyor. Clairefontaine marka defter ve 2 numara kurşun kalem kullanıyor. Mürekkebi hızlı kuruduğu için Jetstream tükenmez kalemleri tercih ediyor.
n Film izlerken kolayca ağlıyor. En son Steven Spielberg’ün Lincoln filmi Dorsey’i ağlatmış.
n Ruhsuz ve soğukkanlı olarak tanınsa da, anne tarafından kanında İtalyanlık olduğundan bazen kendini çok hararetli biçimde ifade edebiliyor.
n Twitter’ın görsel olarak karmaşık ve estetik olarak yetersiz olduğu eleştirilerine hak veriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler