EkonomiE-ticaret canlanacak

E-ticaret canlanacak

23.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde patlama yapan e - ticareti daha da geliştirmek için yeni uygulamalar geliştiriliyor. Bir süredir denenen ‘canlı yayınla satış’ sektörde yeni trend oldu.

E-ticaret canlanacak

 

HANİFE BAŞ - TOBB E - Ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, bağlantı kalitesinin artmasıyla canlı yayınların artık e - ticarette de kullanımının yaygınlaşacağını söyledi. Satıcıların kendi e - ticaret sitelerinde canlı yayın yaparak ürünlerini satabildiğini dile getiren Çiğdemli, “Özellikle hızlı tüketim malzemeleri, tekstil kategorilerinde çok etkili bir yöntem. Canlı yayın satışları her kategoride kullanılabilir ancak hızlı tüketim, tekstil, ayakkabı, tesettür gibi kategorilerde, ürün deneme yapan influencer deneyimi ile birleştirilerek e - ticarete farklı bir boyut getirebilir” dedi.

Haberin Devamı

Çiğdemli, işletmelerin kendi web siteleri üzerinden canlı yayın ile satış yapmalarının sitenin trafiğini etkileyeceğini ve ziyaretçilerle ciddi bir etkileşim sağlatacağını da kaydederek, şunları söyledi: “Canlı yayına katılan kişiler beğeni gönderebiliyor, herkese açık yayında chat’leşebiliyor ve sorularını da sorabiliyorlar.

Çok ciddi bir etkileşimle kullanıcının web sitesine olan bağlılığını arttırıyor. Tanıttıkları ürünlerde canlı yayına özel fiyat uygulayan işletmeler de normalin 2 katı bir dönüşüm oranı ile satış elde ediyorlar.”

Görerek satın al

Canlı yayında online satış konusunda girişimler sürüyor. Bunlardan biri de Vidyodan. Kullanıcıların canlı yayınlar Vidyodan CEO’su Yusuf Mert Yılmaz ve Vidyodan’ın ana yatırımcısı olan Onedio Kurucusu ve CEO’su Kaan Kayabalı, sistemi anlattı. Yılmaz, internette sadece ürün yorumu ve fotoğrafı inceleyerek karar vermek zorunda kalmadan, görerek satın al döneminin başladığını dile getirerek, “Türkiye’nin bu konuda önemli bir potansiyeli var. Canlı yayından alışveriş sayesinde fiziksel mağazada yaşanan deneyimle e - ticaret deneyimini birleştiren güvenilir bir ortam yarattık. Canlı yayından satışlarla sınırlı kalmayıp on binlerce ürünün deneyimlenerek detaylarının anlatıldığı kısa videolar hazırladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

E-ticaret canlanacak

Çin’de başladı dünyaya yayıldı

Çin’de başlayan ve o coğrafyada hızlı yükselişini sürdüren canlı yayın üzerinden online alışveriş uygulamaları Çin’de 200 milyar dolarlık pazar haline gelmiş durumda. Bugün Çin’deki toplam e - ticaret hacminin yüzde 18’i canlı yayın satış platformları üzerinden elde edilirken, uzmanlar çevrimiçi perakende satışın geleceğinin canlı yayın satış aplikasyonlarıyla yeniden şekilleneceğine dikkat çekiyor. Dijital uygulamalar ve sosyal medya kullanımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye de bu alanda büyük bir potansiyele sahip. Geçen yıl kişi başına yapılan e - ticaret miktarı arttı.