Ekonomi ECB’den 75 baz puan tarihi artış

ECB’den 75 baz puan tarihi artış

09.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dünkü toplantısında aldığı kararla politika faizini 75 baz puan artırdı. Artış kararıyla ana refinansman oranı yüzde 1.25, marjinal borç verme imkanı yüzde 1.50 ve mevduat faizi yüzde 0.75 seviyesine çıktı.

ECB’den 75 baz puan tarihi artış

75 baz puanlık artış, ECB’nin 24 yıllık tarihinde yaptığı en yüksek faiz artırımı oldu. Temmuz toplantısında da faizleri 50 baz puan artıran ECB’nin bu tavrına yön veren etken, Avrupa’da yükselen enflasyon. Avrupa’da, pandemi döneminde tedarik zincirinin bozulmasıyla başlayan enflasyon artışı, son dönemde Rusya’nın kıtaya doğal gaz arzını kısmasıyla hızlandı. Ekonomistler, Euro Bölgesi’nde ağustosta yüzde 9.1’e ulaşan yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda çift haneyi görebileceği düşüncesinde. ECB de dünkü toplantısında yıl sonu tahminlerini revize etti. Daha önce, bu yıl sonu için yüzde 6.8’lik enflasyon tahmini olan ECB, bu oranı yüzde 8.1’e yükseltti. Banka, enflasyonun 2023 sonunda yüzde 5.5, 2024 sonunda da yüzde 2.3 olacağını öngördü. ECB, Euro Bölgesi’ne ilişkin bu yılki büyüme öngörüsünü de yüzde 2.1’den yüzde 1.9’a çekti.

Haberin Devamı

Önden yüklemeli

Faiz artırım kararını oybirliğiyle aldıklarını açıklayan ECB Başkanı Christine Lagarde, şunları söyledi:

“Bugün önden yüklemeli bir adım attık. Faizleri artırmaya devam edeceğiz. En etkili para politikası aracının politika faizi olduğunu düşünüyoruz.”

Lagarde, euro’nun değer kaybının da enflasyon baskılarını artırdığını sözlerine ekledi. Faiz artırım kararının açıklandığı dakikalarda euro lehine hareketlenen parite 1’in üzerine çıktı.

Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell’ın Washington’da, CATO Enstitüsü’ndeki konuşmasının başladığı dakikalarda ise euro’nun güç kaybettiği ve euro/dolar paritesinin yeniden 0.99’lu seviyelere gerilediği dikkat çekti. Powell, Fed’in enflasyon ve istihdam hedefinin etkin çalıştığını belirterek, “Tek hedefli bir sisteme geçmeye gerek yok. Enflasyon çok yüksek sosyal maliyetler olmadan evcilleştirilebilir” dedi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da yeni rekor

Avrupa ve Amerika merkez bankalarının başkanlarının dünkü konuşmaları ülke borsalarına satış getirirken Borsa İstanbul’da yükseliş vardı. Dow Jones ve Nasdaq’ın satıcılı açıldığı, Avrupa borsalarında kayıpların yüzde 1’i aştığı dakikalarda BIST 100 Endeksi 3.505 puana çıkarak yeni bir gün içi rekoru kırdı. BIST 100 Endeksi günü yüzde 1.02 yükselişle 3.437 puandan kapattı.