Ekonomi Eczacılardan Çiller için suç duyurusu

Eczacılardan Çiller için suç duyurusu

01.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eczacılardan Çiller için suç duyurusu

Eczacılardan Çiller için suç duyurusu

       ECZACILAR, ilaçta patentin ertelenmesi için büyük bir kampanya başlattılar. Eczacılar, ayrıca Başbakan olduğu dönemde ilaçta patent uygulamasını 2005'den 1999'a çeken kararnameyi yürürlüğe soktuğu için de DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında Türkiye'nin çıkarlarını korumadığı gerekçesiyle Savcılığa suç duyurusunda bulundular.
       Şimdilik imza toplama, eczanelerine afiş asma yöntemiyle başlatılan "İlaçta patent ertelensin" kampanyası Haziran ayının ortalarına kadar sürecek. İmza sayısı 100 bine ulaşınca da liste, Başbakan Mesut Yılmaz'a götürülecek.

       24 Haziran 1995'de çıkarılan 551 sayılı kanun hükmündeki kararnamede yapılan düzenlemelerle ilaçta patent uygulamasının 1 Ocak 2005'de başlatılacağı belirtilmişti. Geçici dördüncü maddenin ikinci fıkrasında korumanın başlama tarihinin Bakanlar Kurulu kararı ile 5 yıl süreyle ertelenebileceği hükmüne karşılık Tansu Çiller döneminde, tamamen geri adım atıldı.
       22 Eylül 1995'de Resmi Gazete'de yayımlanan 556 sayılı yeni bir kanun hükmündeki kararnameyle süre öne çekildi ve ilacın 1 Ocak 1999'da patent kapsamına alınacağı açıklandı.
       Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, 3 aylık sürede aniden yapılan bu değişikliğin gerekçelerinin hala açıklanmadığını belirtti ve "Sayın Çiller, uluslararası firmalara ödün olsun diye patent uygulamasını öne aldı. Türk ilaç firmalarını fason üretici konumuna düşürecek ve ilaç fiyatlarını artıracak bu kararnamenin ertelenmesi gerekir" dedi.
       Domaç, ilaçta patentin 1 Ocak 1999'da patent kapsamına alınmasıyla stratejik bir sanayi dalı olan ilaçta sanayiinin tamamen çok uluslu ilaç tekellerine terkedileceğini, ilaçta fiyatların aşırı yükseleceğini bu durumun güvenlik ve sosyal politikalar yönünden geri dönülmez olumsuzluklar getireceğini de vurguladı.