Ekonomi ‘Ege’ yola çıktı

‘Ege’ yola çıktı

22.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tofaş’ın 520 milyon dolarlık yatırımla Bursa’da üretilecek olan yeni B sınıfı sedanın dünya tanıtımı, İstarbul’da gerçekleşti.

‘Ege’ yola çıktı

Aega (Ege) adı verilen aracın tanıtımında konuşan Fiat Chrysler Grubu EMEA Operasyonlar Direktörü Alfredo Altavilla, eylemdeki işçilere hitaben, “Dünyanın en iyi fabrikasında bu güzel otomobili ancak siz üretebilirsiniz. O yüzden işinize geri dönün” çağrısı yaptı.
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ve Fiat EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Marka Direktörü Luca Napolitano tarafından tanıtılan yeni kompakt sedan 40 ülkede satışa sunulacak. Eroldu, iş bırakma eylemlerine de değinerek “Bu durum bizi üzüyor. İşçilerimizin yeniden iş başına dönmesini diliyoruz” dedi.

‘Onlar olmazsa olmaz’
Alfredo Altavilla da, Tofaş’ın bugün Fiat dünyasının en kaliteli üretimini gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bursa fabrikasını en iyi fabrika yapan ve bu güzel otomobili üreten işçilerimizin, bu duruma son verip, yeni araçlar üretmek üzere işlerinin başına dönmelerini arzu ediyoruz” dedi. Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ise, “Tofaş’ın tarihteki en büyük yatırım hamlesini başlattığımız bu dönemde işçilerin bunun bilinciyle işe dönmesini arzu ediyoruz. Projelerin sekteye uğramaması için işlerin başlarına dönmeleri şart. Aksi takdirde ülke olarak çok zor durumda kalacağız” dedi.

Haberin Devamı

Proje adı Ege Denizi’nden

40 ülkeye ihraç edilmesi Ege, Bursa’da üretilecek üç yeni modelin ilki ve öncüsü olarak niteleniyor. Proje adı, Ege Denizi’ne atıfta bulunmak amacıyla Ege konulmuş. Ancak ismin, kasımda değişebileceği belirtiliyor.
Kasımdan itibaren Türkiye’de ekonomik motor seçeneklerine sahip olarak satışa sunulacak Ege, tüketici taleplerine göre geliştirildi.

Harikalar fuarına eylem damgası

Türkiye’nin en önemli otomotiv etkinliği olan İstanbul Autoshow 2015, yaklaşık 2.5 yıllık aradan sonra kapılarını açtı. İki dünya lansmanının yanı sıra 60’a yakın modelin Türkiye lansmanının gerçekleştirildiği ve 500 dolayında aracın sergilendiği fuar, 31 Mayıs’a kadar Beylikdüzü’nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açık olacak.
Fuarda yeni modellerin adeta geçit töreni yaşanırken, tanıtımlara, yaklaşık bir haftadır otomotiv fabrikalarında süren iş bırakma eylemleri de damgasını vurdu. Eylemler, basın toplantılarına da yansırken, sektör temsilcileri ve hükümet, işçilerin geri dönmesi yönünde çağrı yaparak, sektörün geleceği açısından kritik bir eşiğe gelindiğini vurguladılar.

Haberin Devamı

‘Üretimi sürdürün, çözülür’

Fuarın açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “İşçi kardeşlerimizin ortaya koydukları tepkileri haksız görmüyoruz, ama bunun üretimi aksatmaması noktasında kalmasını özellikle arzu ediyoruz” dedi.
Işık, “Özellikle küresel oyuncuların üretimi veya tedariği başka ülkelere kaydırma riski var” dedi. Işık, “Bir an önce fabrikalarda üretimin başlamasını ama bu süreçte de işlerimizin sendikayla olan problemlerini çözmelerini, işverenle olan talepleri konusunda görüşmelerin devam etmesini arzu ediyorum. Üretim sürerken bu görüşmelerin yapılabileceğine inanıyorum” dedi.
Ford’da üretim başladı
Ford Otosan’da üretim dün saat 16.00’dan itibaren başladı. Ford Otosan’da, işçi eylemleri nedeniyle yaşanan parça ikmali sorununa bağlı olarak ara verilen üretimin başladığı belirtildi. Ford Otosan önceki gün yaptığı açıklamada parça tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Caravelle Türkiye’den ‘Merhaba’ dedi

Volkswagen Ticari Araç’ın tamamen yenilediği Transporter Caravelle’in dünya lansmanı İstanbul’da yapıldı. Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, “Volkswagen, yeni nesil Caravalle modelinin dünya lansmanını İstanbul’da yapmaya karar verdi. Bunun Türk otomotiv endüstrisi ve fuarcılığının geldiği noktayı ortaya koyması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Eylülde satışa başlanıyor

Türkiye pazarına geran en son marka olan ve Toyota’nın lüks markası olarak bilinen Lexus, Autoshow Fuarı’nda ilk kez Türk tüketicilerin beğenisine sunuldu. Eylülden itibaren Türkiye’de satışa sunulacak Lexus, fuarda IS, NX, GS, LS, RCF, LFA modellerinin yanısıra yeni nesil RX modelini de sergiliyor.

Performanslı modele ‘melek’li tanıtım

Koreli Kia’nın, 1.0 litre ve 120 beygirlik yeni nesil T-GDI motorla donattığı cee’d GT-Line, dünyaca ünlü Victoria Secret mankeni Erin Heatherton ile tanıtıldı.
GT-Line kaplan burnu ızgarası, LED arka stop lambaları, büyük sis farları ve çift egsoz çıkışıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İzmitli ‘coupe’ satışta

Hyundai, İstanbul Autoshow 2015’de İzmit’te ürettiği i20 Coupe’yi tanıttı. Türkiye’de benzinli, 1.4 lt 100 HP benzinli motorla satışa sunulan i20 Coupe, tasarımıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Ön kısımda Hyundai’nin karakteristik altıgen ızgarasına tamamen farklı bir bakış açısı getirirken, ters altıgen ızgarası da yeni tasarlanmış ön tamponda farklılık yaratıyor.

‘Yatırımları gözden geçirebiliriz’

Fuar için İstanbul’da bulunan Renault’nun Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, Oyak Renault’nun Bursa fabrikasındaki iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, “Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi.
Bunun sadece Renault’nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Biz Türkiye’ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye’deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz.”

Haberin Devamı

Grevin etkisi Çin’e uzandı

Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, işçi eylemlerinin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı olumsuz etkilediğini söyledi. Bursa’daki eylemler nedeniyle Türkiye’den ürün tedariğinin durmasının, Fransa’dan Çin’e kadar Renault fabrikalarında üretimin aksattığını belirten Çağlar, şunları söyledi:
“Renault Grubu’nun Romanya, Fransa ve Çin tesislerinde üretilen araçların vites kutusu, motor gibi bazı parçaları Türkiye’den gidiyor. Örneğin Çin’de üretilen yeni SUV model Kadjar’ın parçalarını, üretim olmadığı için gönderemiyoruz.”