Ekonomi Eker: Türkiye’de hayvancılık geriye gitmiyor, ileriye gidiyor

Eker: Türkiye’de hayvancılık geriye gitmiyor, ileriye gidiyor

05.08.2010 - 15:24 | Son Güncellenme:

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de hayvancığın geriye değil ileriye gittiğini söyledi.

Eker: Türkiye’de hayvancılık geriye gitmiyor, ileriye gidiyor

Eker, Mardin Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi aldı. Eker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, medeniyetlerin beşiği Mardin’i bir kez daha ziyaret ettiğini, milletvekilleri ile bölgede sektörle ilgili sorunları, gelişmeleri görmek, izlemek ve vatandaşlarla görüşmek üzere Mardin’e geldiklerini belirtti.
Mardin’in elektrik probleminin olduğunu bu sabah duyduğunu, şu andan itibaren de arkadaşlarıyla birlikte bu sorunun çözülmesi için gayret göstereceklerini ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu.
“Bakanımızla havaalanında bir görüşme yaptık. Bu sorunun çözümü için gayret göstereceğiz. Biraz önce muhtarlarımız vardı. Doğrusu üzüldüm. Böyle sulama döneminde yaz mevsiminde elektrik probleminin yaşanması son derece üzücü. Bunun tabi bazı sebepleri var. Bunun çözülmesi, bir daha tekrarlanmaması için bütün birimler çalışacak.
Bakanlık olarak burada çeşitli projelerimiz var. Gerek GAP Eylem Planı çerçevesinde, gerekse bakanlığımızın doğrudan kendi bütçe imkanları ile yürürlüğe koyduğu kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projelerinin izlenmesi söz konusu. Mardin’de 55 tane proje uyguladık. Bunlara yüzde 50 hibe desteği sağladık. Bitkisel ürün işleme, hayvansal ürün işleme ile diğer modern soğuk hava deposu, damla sulama yatırımlarını da takip ediyoruz.”
Bakan Eker, destekledikleri kooperatif projelerini izlediklerini, hububat ve mısırın bu bölgede önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yine gelişen meyvecilik ve tarımsal faaliyetler var. Bunları nasıl geliştiririz diye gözden geçireceğiz. Bölgede özellikle Mardin, Kızıltepe ve Nusaybin ovalarında buralardaki üreticilerimiz açsından daha iyi noktaya getirmek için çaba sarf edeceğiz.
Hayvancılık yapanlara 7 yıl vadeyle 0 faizli kredi veriyoruz. Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman öyle bir proje, bu şekilde bugüne kadar hiç hayata geçmemiş. Damızlık, hayvancılık yapacaklara kredi veriyoruz. Hiç faiz yok. Krediyi alıyorsun 7 sene içinde ödüyorsun. GAP illerinde hayvancılık yatırımı yapacak vatandaşımıza ayrıca yüzde 40’ı hibe bir proje getirdik. İnsanlara zorla bir şey yaptırmazsınız. Onları teşvik edersiniz, imkan sağlarsınız, cazip hale getirirsiniz.
Türkiye’de hayvancılık geriye gitmiyor, ileriye gidiyor. Bizden önce Mardin’de sadece bir tane kooperatif desteklenmiş. 150 bin lira destek verilmiş. Hükümetimiz döneminde Mardin’de toplam 28 tarımsal kalkınma kooperatifine destek verilmiş. 20 milyon 894 bin lira. bin 936 aile de istifade etmiş. Yine 55 tesise yüzde elli hibe verdik. Bunlar hayata geçti, faal çalışıyor. Bunlar sadece Mardin’de ve tarım ve hayvancılıkla ilgilidir.”
Gazetecilerin klonlaşmış hayvanların ithalatta yer alıp alamayacağı sorusu üzerine Bakan Eker, “Biz zaten onların teknik şartnamelerini hazırlıyoruz. Hangi ülkelerden hangi sağlık standartlarında getireceğimiz bellidir. Onları biz şartnamede ilan ediyoruz. Dolayısıyla hastalık olmayan ülkelerden bizim teknik elamanlarımız Türkiye’den gidiyor yerinde bu hayvanları orada muayene ediyor, inceliyor, kayıtlarına bakıyor ve getiriyor. Türkiye’de yine muayene ediliyor ve insanlarımızın inancına, kültürüne uygun bir şekilde Türkiye’de kesiliyor. Endişeye gerek yok” dedi.

ZAYIFLAMA İLACI TOPLATILDI Bakan Eker, zayıflama ilacı ile ilgili bir soruya da bunun ilaç olmadığını, yapılan analizlerde bir madde tespit edildiğinden ithal izninin iptal edildiğini ve ürünün toplatıldığını ifade ederek, “Diğer kuruluşlarla ilgili tedbiri alıyoruz” dedi.
Valilikte, çiftçiler ve muhtarlarla bir süre basına kapalı görüşen Bakan Eker, daha sonra MÜİSAD Mardin Şubesi’ne geçti.