Ekonomi Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak

Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak

23.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Her karış toprağı ekeceğiz. Gerekli yasal düzenleme Bakanlar Kurulu’ndan çıkıyor. ‘Arazi benim, ekmiyorum’ demek yok. Ekilecek arkadaş. Bu senin değil, 79 milyonun yeri” diye konuştu

Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Her karış toprağı ekeceğiz. Yasal düzenleme Bakanlar Kurulu’ndan çıkıyor. ‘Arazi benim, ekmiyorum’ demek yok. Ekilecek arkadaş. Bu senin değil, 79 milyonun yeri. Araziyi keyfi kullanma şansına sahip değilsin. Her karış toprağı ekeceğiz, değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından Antalya’daki bir otelde gerçekleştirilen “Milli Tarımda Tohumculuğun Rolü ve Geleceği” konulu çalıştayda konuşan Bakan Çelik, çalıştayın, turizm kadar tarım şehri de olan Antalya’da düzenlenmesini anlamlı bulduğunu söyledi. Tohum olmazsa tarımın da olmayacağını anlatan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Her dönemde tarım arazilerimizin daraldığını görüyoruz. Bunun için kalan ovalarımızı koruma konusunda çalışma yapıyoruz. 136 ova, tarımsal sit alanı ilan ediliyor. Araştırmalar devam ediyor. Koruma altına alınan ova sayısı 200’ü aşacak. 2018’de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak. Yağmurlama ve damlama sistemi kurmayanlara da destek verilmeyecek.”

Haberin Devamı

Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak

Milli Tarım projesi

“Milli Tarım” projesinin önemine değinen Çelik, “Tohum yoksa tarımdan bahsedilemez, işin başlangıç noktası tohum” dedi. Çelik, “Gıda güvenliği, üretim alanlarının daralması, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı neticesinde tohumculuk daha da önem kazandı. Türkiye, 147 milyar liralık tarımsal hasılaya ulaştı, 16.8 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdi. Bunlar önemli başarılar. 2050 yılında yüzde 60 daha tarımsal hasıla artışı gerekiyor” diye konuştu.

Çelik, bunu başarabilmek için tarım alanlarının korunması, daha çok toprağın suyla buluşturulması gerektiğine dikkati çekti. Son dönemde tohum konusunda önemli mesafeler alındığını vurgulayan Çelik, 2015’ten bu yana yaklaşık 1.4 milyar liralık sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini bildirdi.

Stratejik bir sektör

TSÜAB Başkanı Burhanettin Topsakal ise ülke güvenliği gibi vatandaşların gıda güvenliğini sağlamanın da önemli olduğunu ifade etti. Topsakal, tohumculuğun bütün ülkelerde stratejik bir sektör olduğunu kaydetti.

Tohumda hedef ilk 5

Bu destekler sayesinde, 2002’de 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretiminin 2015’te 896 bin tona çıktığını belirten Çelik, “Sertifikalı fide ve fidan üretimimiz 2002’de 4 milyon adetken, bugün 132 milyon adede yükseldi. 70 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Tohum konusunda önemli bir ithalatçı ülke olduğumuzu bilerek, bu konuda daha fazla çalışma yapmalıyız. Geldiğimiz nokta yeterli değil. Tohumculukta hedefimiz özel sektörün de çalışmasıyla ilk 5 ülke arasında yer almak” dedi.