Ekonomi Ekmek fiyatında gizli artış

Ekmek fiyatında gizli artış

23.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekmek fiyatında gizli artış

Ekmek fiyatında gizli artış

       EKMEK fiyatlarında serbestlik vatandaşa zam olarak yansıdı. Ekim ayı başından itibaren ekmek fiyatları serbest bırakıldı ve 400 gramı 80 bin lira olan ekmek önce 350 grama şimdi de 300 grama düştü. İki ay gibi kısa bir süre içinde 400 gramdan 300 grama düşen ekmeğe yüzde 33'lük gizli zam yapıldı.
       Fırıncılar Aralık ayı sonunda da ekmeği 250 grama düşürmeyi planlıyor. Böylece ekmeğin fiyatı 1998 yılı içinde yüzde 105 oranında zam görmüş olacak.
       İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, ekmek fiyatını Ekim ayında serbest bıraktıklarını hatırlatarak, "Fırıncıların ekmeği istediği fiyata satma hakkı var. Tüketici Koruma Kanunu'na göre, fırınlarına tarife asmak ve fiyatlarını Oda'ya bildirmek zorundalar. Bu nedenle piyasada çeşitli gramajlarda çeşitli fiyatlar oluştu" dedi.

       Ekmek fiyatlarının serbest bırakılmasındaki amaç, piyasada rekabetin oluşmasıydı. Ancak beklenen sonuç gerçekleşmedi. Serbest piyasa gereği fırıncılar arasında rekabet oluşmadı ve ekmek fiyatları düşmedi. Birkaç fırıncının başlattığı gramaj düşürerek ekmeğe zam uygulaması, İstanbul geneline yayıldı.
       Ekmeğin Fırıncılar Odası tarafından belirlenirken, 5 bin lira bile fiyat artışı olsa, büyük tepki gelirdi. Oysa şimdi, fırıncılar keyiflerine göre ekmeğin gramajı ile oynuyarak gizli zam yapmalarına seyirci kalınıyor.
       Fırıncıların serbestlik hakkını kötüye kullandığı ve serbestliğin vatandaşın aleyhine olduğu belirtiliyor

       Fiyatlardaki son gelişmelere bakıldığında, halkın ekmeği ile nasıl oynandığı bir kez daha gözler önüne seriliyor. 1997 yılına 210 gramı 15 bin liradan giren ekmek yılın sonunda 225 gramı 30 bin liradan satıldı. Yıl boyunca toplam fiyat artışı yüzde 87 düzeyinde gerçekleşti.
       1998 yılı başında 225 gramı 35 bin lira olan ekmegin 300 gramlık fiyatı şimdi 80 bin lira (225 gramı 60 bin lira) oldu. Bugüne kadar ekmek fiyatı yüzde 71 oranında artış gösterdi. Eğer Aralık sonunda ekmek 250 grama düşerse, o zaman zam oranı yüzde 105 düzeyine yükselecek.

       RAMAZAN ayı ile birlikte iftar sofralarında baş köşeyi alan pide, ekmek gibi fırıncıların gizli zam oyununa kurbanı oldu. Bu yıl Ramazan pideleri, semtlere ve fırınlara göre, farklı fiyatlardan satılıyor.
       Fırıncılar, pidelerin gramajlarını değiştirerek, 80 bin lira ile 150 bin lira arasında fiyat uyguluyorlar. Pide fiyatları semtlere göre de değişiklik gösteriyor.
       Örneğin Gaziosmanpaşa, Esenler'de 250 gramı 80 bin liradan satılan pide, Kartal ve Maltepe semtlerinde 300 gramı 100 bin liraya çıkıyor.
       Şişli, Beyoğlu, Levent gibi semtlerde ise pidenin 450 gramı 150 bin liraya yükseliyor. Böylece, pidenin gramaj fiyatı bazı semtlerde 320 liraya, bazı semtlerde ise 335 lira hatta 400 liraya kadar çıkıyor.
       Ramazan ayından istifade ederek, keyiflerine göre ekmek ve pide fiyatıyla oynayan fırıncılara kamuoyunda tepki oluşurken, Valilik ve belediyeler olaya seyirci kalıyor.
       Ekmek ve pide fiyatlarının serbest bırakılma uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması bekleniyor.