Ekonomi EKO İklim Zirvesi’ne tam destek

EKO İklim Zirvesi’ne tam destek

29.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliğinin etkileri ve Avrupa Birliği’nin 'Yeşil Mutabakat' kapsamında yürürlüğe koyacağı 'karbon vergisi' gibi reel sektörden başlayarak tüm kesimleri etkileyecek sürecin ele alınacağı 'EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi'ne öncülük eden Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkent üniversitelerinden tam destek aldı.

EKO İklim Zirvesi’ne tam destek

ATO'nun öncülüğünde 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştirilecek olan 'EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi' hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. ATO Başkanı Gürsel Baran, iklim değişikliği ve etkilerinin son dönemde insanlığın gündeminin ilk sırasında yer aldığını hatırlatarak, Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasıyla birlikte sera gazı emisyonlarını azaltmak için bir dönüşüm sürecine giren Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin de iklim değişikliğiyle ilgili devreye aldığı Yeşil Mutabakat çerçevesinde 'Sınırda Karbon Düzenlemesi' nedeniyle 'karbon vergisi' ödemek durumunda kalacağını anlattı.

Haberin Devamı

2 milyar euro

Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yarısını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğini kaydeden Baran, "Kirleten öder mantığıyla hayata geçirilecek karbon vergisi, AB’ye ihracat yapan reel sektörümüz başta olmak üzere onların tedarikçilerini, üreticilerini kısacası tüm ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle AB’ye yapacağımız ihracat için yıllık 2 milyar euro karbon vergisi ödemek zorunda kalacağız. Bu da küresel rekabette karşılaştığımız zorluklara yenilerinin eklenmesi anlamına geliyor” dedi. İklim değişikliği konusunun ticareti, sanayiyi etkilediğini belirten Baran, “Sadece bu kesimleri değil, şehrimizin, ülkemizin, çocuklarımızın kısacası tüm geleceğimizin konusu. Geleceğimizi ilgilendiren bir konuda bilim yuvası üniversitelerimizin katkısı çok önemli” dedi.