Ekonomi Ekren, holdingleri ziyaret ediyor

Ekren, holdingleri ziyaret ediyor

31.08.2008 - 00:37 | Son Güncellenme:

Aralarında Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi Türkiye’nin önde gelen holdinglerini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, işadamlarının hükümetten beklentilerini dinliyor

Ekren, holdingleri ziyaret ediyor

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye’nin önde gelen holdinglerini ziyaret ederek işadamlarıyla ülkedeki makroekonomik duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuyor. Aylık ekonomi dergisi Fortune Türkiye’nin eylül sayısında yer alan editör yazısında, bakanların genelde ziyaret eden değil, ziyaret edilen kişiler olduğu vurgulanarak Ekren’in bu trendi tersine çevirdiği ifade ediliyor. Yazıda Ekren’in ziyaretleri şöyle anlatılıyor:
“Bir süredir aralarında Koç’un, Sabancı’nın da bulunduğu Türkiye’nin en önemli holdinglerini ekonomi üst yönetimiyle beraber İstanbul’daki merkezlerinde ziyaret ediyor. Buradaki patron ve yöneticilerin hem hükümetten beklentilerini dinliyor hem de partilerinin ekonomi vizyonunu anlatıyor. 
Ekren son ziyaretini 13 Ağustos Çarşamba günü Eczacıbaşı Holding’e yaptı. Ekipte Nazım Ekren’in yanı sıra DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, SPK Başkanı Turan Erol, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Başbakanlık Başmüşaviri Ümran Demirörs ve Ekonomi Danışmanı Meltem Taylan vardı. İlk sunumu Eczacıbaşı Topluluğu yaptı. Detaylı olarak holding anlatıldı, ardından topluluğun içinde bulunduğu sektörlere ilişkin sorunlar, beklentiler ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar da yapıldı. Sunumların ardından, Eczacıbaşı Topluluğu üst yönetimi ile dünyada ve Türkiye’deki makroekonomik duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunan heyetin ziyareti, Kanyon Ofis binasında gerçekleştirilen akşam yemeği ile sona erdi. Eczacıbaşı Grubu’ndan toplantıya Bülent Eczacıbaşı’nın yanı sıra holdingden 9 üst düzey yönetici katıldı.”

Haberin Devamı

Bilgin’den kriz yorumları
Dergide ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’le yapılmış bir röportaj da bulunuyor. ABD’de başlayan mortgage krizinin dünyaya ve Türkiye’ye yansımalarını yorumlayan Bilgin, piyasayı kendiliğinden düzenleyecek ‘gizli el’ teorisini ortaya atan Adam Smith’in “öldürüldüğünü” söylüyor.
ABD’de devletin, mortgage krizinden büyük yara alan bankaları kurtarma projeleri oluşturduğunu, iki büyük mortgage şirketini kamulaştırmaya hazırlandığını hatırlatan Bilgin’e göre, Amerikan menşeli finans krizi yeni bir kapı araladı, içeriye “yeni tür kapitalizm” girmek üzere ve Türkiye de bu yeni türe hazırlanmak zorunda. Bilgin, Fortune Türkiye’ye verdiği röportajda yakın gelecekte ABD’de ve diğer gelişmiş ülkelerde bir ya da birkaç büyük bankanın batabileceği, ardından da krizin dibinin görüleceği tahmininde bulunuyor.