Ekonomi Elektrikte Isparta önlemi

Elektrikte Isparta önlemi

27.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Isparta'da kar yağışı nedeniyle günler süren ve on binlerce vatandaşı mağdur eden elektrik kesintisinin ardından, Akdeniz Elektrik Dağıtım'a karşı yeni yaptırımlar ve elektrik piyasasında yeni düzenlemeler gündeme geliyor.

Elektrikte Isparta önlemi

Mithat Yurdakul - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Isparta'daki yeni tespitlere göre, elektrik dağıtım şirketine tarife kesintisi, mağdur edilen vatandaşlara da tazminat uygulanacağını bildirdi. Hazırlanan elektrik dağıtım yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının engellenmesinin hedeflendiğini vurgulayan Yılmaz, “Engelleyemeyen şirket olursa çok ağır yaptırımlar ile karşılaşacak. Arıza ve kesintilerin sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeler yaşanacak. Acil müdahale gerektiren durumlarda dağıtım şebekesinin arıza onarımı, bakımı, kontrolü ve izlenmesi için insansız hava aracı kullanılacak" dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, Isparta’da yaşanan elektrik kesintisine yönelik inceleme süreci ve yeni Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Isparta’da sahada personelinin gerekli incelemeleri yaptığını belirten Yılmaz, "Hizmet zaafına yönelik yeni tespitlerimiz oldukça ilgili şirkete yönelik yeni soruşturmalar gündeme gelebilir. Soruşturma sonucuna göre de mağdur edilen vatandaşlarımıza tazminat ve ilgili şirkete tarifeden kesinti uygulaması yapılacak” diye konuştu.

Ağır yaptırım

Isparta vakasının Türkiye’nin hiçbir noktasında tekrarlanmasına izin veremeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Hizmet zaafı olan, kaliteden taviz veren, olağanüstü koşullara yeterince hazırlık yapmayan şirketler bedelini ağır öder” dedi. Geçen hafta yapılan kurul toplantısında kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının engellenmesinin hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, “Engelleyemeyen şirket olursa da çok ağır yaptırımlar ile karşılaşacağını şimdiden hatırlatmak isterim” uyarısında bulundu. Kabul edilen yönetmelikle elektrik dağıtım şirketlerine bir dizi zorunluluk getirildiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Dağıtım şirketi, yıllık bakım planını tüm detaylarıyla kurumumuza sunacak. Ayrıca dağıtım şirketi tarafından yapılan bakım faaliyetine ilişkin bakım zamanının, içeriğinin, bakımda kullanılan malzemelerin, bakım tutanakları gibi bakım verilerinin kaydedildiği ve raporlanabildiği Bakım Yönetim Sistemi kurulacak. Arızalar, kesinti sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeler yaşanacak."

İHA’lı onarım ve kontrol

Yönetmelik kapsamında dağıtım şirketlerinin, acil durum yönetim planları hazırlayarak acil müdahale organizasyonunu kuracağını da belirten Yılmaz, bunun için 7/24 tam teşekküllü acil müdahale aracı bulundurması ve yeterli sayıda personele gereken bütün eğitimleri vermesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, “Dağıtım şirketi, acil durumlarda gerekli koordinasyonu sağlamak için kriz koordinasyon aracı temin edecek. Ayrıca acil müdahale gerektiren durumlarda dağıtım şebekesinin arıza onarımı, bakımı, kontrolü ve izlenmesi için insansız hava aracı kullanılacak. Acil durumlarda kullanılmak üzere tüm il ve ilçeler için mobil jeneratörler de hazır bulundurulacak.”