Ekonomi Emekliye refah payı müjdesi! İşte tahmini zam oranı

Emekliye refah payı müjdesi! İşte tahmini zam oranı

28.04.2023 - 09:56 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verileceğini açıkladı. Peki ne kadarlık bir refah payı artışı bekleniyor? Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç beklentisini paylaştı.

Emekliye refah payı müjdesi İşte tahmini zam oranı

Milliyet.com.tr/ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, deprem bölgesindeki EYT'lilerin maaşlarının hesaplarına yatırıldığını ve 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verileceğini açıkladı. Peki ne kadarlık bir refah payı artışı bekleniyor? İşte detaylar...

Haberin Devamı

REFAH PAYI ARTIŞI NE KADAR OLUR?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Refah payı zammı büyüme rakamları ile ilgili. Büyüme rakamı ne kadar yüksek çıkarsa o derece olacaktır. Henüz makroekonomik veriler tam yerli yerinde değil.

Vatandaşı enflasyondan korumak amacıyla refah payının yüzde 15'ler civarında olacağını tahmin ediyorum.

7500 LİRANIN ÜZERİNDE MAAŞ ALANA DAHA FAZLA ZAM YAPILACAK MI?

En düşük emekli maaşını alan ve üzerinde maaş alanlara ciddi bir maaş zammı olmayacak. Maaş zammı son 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Refah payı uygulaması ile birlikte TÜFE’deki gelişmelere göre yeni rakamlar ortaya çıkacaktır.

MEMUR VE EMEKLİLERE ZAM TAHMİNİ!

Haberin Devamı

6 aylık enflasyonun yüzde 25’ler civarında olmasını bekliyorum. Memur ve emeklilerin zam oranını yüzde 25 ve 30 aralığında olacağını düşünüyorum.

BAKAN BİLGİN, ‘EYT’DE MAAŞLAR BİRİKMİŞ OLARAK ALINACAK’ DEDİ. MAYIS AYINA YETİŞİR Mİ?

Olabilir, başvuru tarihi itibarıyla aylığa hak kazanıyorlar. Dolayısıyla kaybedilmiş bir şey yok. Ödenmeyen bayram ikramiyeleri de ödenecek. Ben mayıs ve haziran ayında bu ödemelerin yapılacağını düşünüyorum.

KAMU İŞÇİSİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Orada 15 bin lira taban aylık isteniyor ama 13 bin 500’ler civarında olabilir gibi geliyor. Yüzde 45’lere yakın bir zam gelir diye düşünüyorum.”

BAKAN BİLGİN NE DEMİŞTİ? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 7 bin 500 lira üzerinde emekli maaşı alan emeklilerin aylıklarına refah payı ekleneceğini bildirdi. Bakan Bilgin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"7 BİN 500 TL ÜZERİNDEN MAAŞ ALAN EMEKLİLERE REFAH PAYI VERİLECEK"

"Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında bahsetti. Emeklilerle ilgili çalışmaları benden istedi. 6 ayda bir çalışanlarımızın, özellikle kamu çalışanları, emekliler de onların içinde, maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıyoruz. Temmuz'da hepsini kapsayan oranları düzenleme yapacağız. Aşağıdakileri yukarıya, yukarıdakileri biraz daha yukarıya taşıyacağız. Temmuz'da yasal olarak yapıyoruz. Refah payını bu defa farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak şekilde düzenliyoruz. Yaklaşık 7 bin 500 lira alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek. Rahmetli Ecevit'in söylediği bir husus vardı: Asgari ücretin vergi dışı bırakılması. İlk toplu sözleşmeyi uyguladı ama, parti programına aldığı asgari ücretin vergi dışı uygulamasını gerçekleştiremedi. Onu uygulama fırsatını sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ile yaptık. Rahmetli Ecevit'in yapamadığını yaptık. Asgari ücretten vergi almak sosyal devlette olmaz."