Ekonomi Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

30.01.2010 - 00:58 | Son Güncellenme:

Emlak komisyoncuları İstanbul’daki başkanını 7 Şubat’ta seçecek. 26 yıldır başkanlık yapan Sabri Ateş’in yanı sıra bir de sürpriz bir isim var. Adaylığını koyan Güngör Ataç, başkanla ilgili çarpıcı iddiaları da ortaya koydu

Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası, 7 Şubat’ta gerçekleştireceği genel kurulla seçime gidiyor. Gelecek 4 yıl boyunca başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürütecek isimlerin belirleneceği seçimler için 2 aday var. Biri 1984 yılında dernek olarak yola çıkan, 1999 yılında ise odaya dönüşen oluşumun başkanlığını 26 yıldır sürdüren Sabri Ateş. Diğeri, ‘Emlakta yeni oluşum’ hareketini başlatan inşaat mühendisi Güngör Ataç.
Sabri Ateş’in başkanlığını yaptığı İstanbul Emlakçılar Odası’nın yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Nizameddin Aşa, Abit Yıldırım, Ali Oğuz, Alev Mübeccel Yaman, Mehmet Kamil Ataoğlanlar, Metin Biçkioğlu, Adem Kırıştı, Hilmi Coşkun, Kemal Tecimen ve Salih Yılmaz. Ateş’in muhtemelen bu listeyle seçime girmesi bekleniyor. Güngör Ataç ise yönetim kurulu listesinin henüz hazır olmadığını aday adayı olmayı düşünenleri listeye almayı düşündüklerini söyledi.
Seçime 1 hafta kala çeyrek asırdan fazla başkanlık yapan Sabri Ateş ile ilgili iddialar da ortaya atılmaya başladı. Başkan adayı Ataç, odanın kurduğu Wec Gayrimenkul isimli şirkette üyelere ne söz ne yönetim hakkı verildiğini öne sürerken, Ateş, ortaya konulan hiçbir iddianın doğru olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

BAŞKAN VE BAŞKAN ADAYI KARŞI KARŞIYA
Ataç, Ateş’i neyle suçluyor?

www.emlaktayeniolusum.biz adresiyle web sitesi kuran Ataç, sitede Sabri Ateş ve hissedarı olduğu Wec Gayrimenkul ile ilgili bir dizi iddialara yer veriyor. Wec Gayrimenkul, franchising yöntemiyle çalışan ve şu anda 32 ofisi olan bir emlak zinciri.
1- Sabri Ateş, yönetimde birlikte hareket ettiği arkadaşlarıyla oda seçimlerinden sonra 2006’da, biz emlakçıların aidat, eğitim ve benzeri ödemelerimizle biriken 950 bin lirayı Wec adıyla bilinen ‘Dünya Emlak Merkezi İnşaat Geliştirme ve Pazarlama A.Ş.’ adlı şirkete aktardılar.
2- Bu şirket kurulurken Sabri Ateş, biz meslektaşlarına İstanbul Emlakçılar Odası’nın biriken bu fonlarını en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu söylüyordu; ama, Wec’in kuruluşundan bugüne aradan geçen 3 yılda, bırakın nemayı, şirkete aktarılan 950 bin TL’den bile elde bir şey kalmadı.
3- WEC’in anasözleşmesinde Sabri Ateş, Nizamettin Aşa, Mehmet Kamil Ataoğlanlar ve Nurşen Öner’den oluşan 4 kişinin, koymuş göründükleri 50 bin TL ve yüzde 5’lik toplam hisseleriyle 99 yıl boyunca şirketin imtiyazlı ve değişmez yöneticiler olarak kalacaklarını hayretle görmekteyiz. Hatta, her birine hak vaki olduğunda yerine geçen çocukları Wec’i yönetmeye devam edecek.
4- Anasözleşmeye göre, Wec’in 1 milyon TL’lik sermayesinden Sabri Ateş 20 bin TL’lik payla tek başına (A) grubu hissedarı ve şirketin devamlı yönetim kurulu başkanı ve murahhası; her biri 10’ar bin TL’lik hisselerle Nizamettin Aşa, Mehmet Kamil Ataoğlanlar ve Nurşen Öner (B) grubu hissedarları ve bunlar da şirketin devamlı değişemez yönetim kurulu üyeleri.
Geriye kalan ve İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası’ndan aktarılan 950 bin TL’nin 100 bin TL’sı (C) grubu, 850 bin TL’si de (D) grubu hisseler diye adlandırılmış. Bu hisselerden sadece (C) grubundan hisse alacakların tamamına yönetimde sadece 1 kişilik temsil hakkı verildi, ama D grubundaki biz üyelerin 850 bin TL’lik hissesine karşın yönetimde hiçbir temsil hakkı yok.

Haberin Devamı

SABRİ ATEŞ, İDDİALARI YANITLADI
İstanbul Umum Emlak?Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, Ataç’ın hiçbir iddiasında doğruluk payı olmadığını söyledi.
- Wec, odanın da olduğu ortak bir şirket. Zararı ve karı 7 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz genel kurulda konuşulacak.
- Oda para verdi, ama fazlasını alacak. Şirket değerleniyor. Uluslararası arenada İstanbul’daki emlakçıları temsil ediyor.
- Şirketi 1 milyon dolara yabancılara satma kararı aldık. Bu paranın 1 milyon 166 bin doları odanın kasasına girecek.
- Oda başkanlığını kaybedersem sadece hissem kalacak. Yönetim kurulu görevinden ayrılayacağım. Karşı iddia yalan.

Haberin Devamı

TOKİ , Eskidji’de 4 bin liraya dükkân satacak
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 348 dükkân ve 4 meskeni satışa çıkardı. TOKİ’nin açık artırma usulüyle gerçekleştireceği satışın tarihi, 11 Şubat Perşembe, adresi ise Eskidji olacak. Yüzde 15 peşinatla 120 ay vadeli olarak satılacak olan taşınmazlar, faizsiz, memur maaşına endeksli olarak vadelendirilecek. Ayrıca, taşınmazlarda yüzde 80’e varan indirim uygulanacak.
Satışa çıkarılacak olan 4 konuttan 2’si İstanbul, diğer 2’si ise Ankara’da bulunuyor. Ankara’daki konutlar için belirlenen bedel 300 bin TL olurken, İstanbul’daki konutlardan biri 1 milyon 73 bin 700 TL, diğeri ise 1 milyon 196 bin 600 TL’den satışa çıkarılacak. TOKİ’nin satışa çıkaracağı dükkânlar ise oldukça cazip seçenekler sunuyor. En düşük fiyatların 4 bin TL’den belirlendiği dükkanlarda, yeri ve gayrimenkulün cinsine göre tahmini bedel 2 milyon 235 bin 419 TL’ye kadar yükseliyor.

Haberin Devamı

ESKİDJİ’DE İHALEYE ÇIKACAK 4 KONUT
- İstanbul Bahçeşehir Uphill Court’taki 894 metrekare müstakil villa 1 milyon 73 bin 700 TL tahmini bedelle satılacak.
- Avrupa Konakları’nda yer alan 478 metrekarelik müstakil villa için biçilen tahmini bedel 1 milyon 196 bin 600 TL.
- Ankara Çankaya Meclis Lojmanları’nda bulunan 825 metrekarelik 2 konut ise 300 bin TL’den başlayan tahmini bedellerle satılacak.

348 DÜKKÂN HANGİ ŞEHİRLERDE YER ALIYOR?
TOKİ’nin Eskidji’de satışa çıkaracağı 348 dükkandan en küçüğünün alanı 19, en büyüğünün ise 2 bin 81 metrekare. Dükkanların fiyatları ise 4 bin liradan başlıyor, 2 milyon 235 bin 419 bin liraya kadar yükseliyor.
- Adana
- Afyon
- Ankara
- Aydın
- Balıkesir Bandırma,
- Bayburt
- Bilecik
- Bursa
- Diyarbakır
- Denizli
- Diyarbakır
- Düzce
- Elazığ Palu
- Erzincan
- Eskişehir
- Gaziantep
- Hakkari
- Hatay
- Iğdır
- Isparta
- İzmir
- İstanbul
- Karabük
- Karaman
- Kars
- Kayseri
- Kırşehir
- Konya
- Kütahya
- Manisa
- Mardin
- Mersin
- Nevşehir
- Niğde
- Ordu
- Rize
- Sakarya
- Samsun
- Sivas
- Şanlıurfa
- Tekirdağ
- Tokat
- Uşak
- Yozgat
- Zonguldak

Haberin Devamı

Avrupa TEM’in rezidansı için 1 ay sonra 2. ihale
Emlak Konut GYO, Avrupa Konutları için bir kez daha ihaleye çıkıyor. Şirket, böylece proje için yaklaşık 1 ay sonra ikinci ihaleyi yapmış olacak.
Gaziosmanpaşa’da, Emlak Konut GYO’nun arsası üzerine inşa edilen Avrupa Konutları TEM projesinin rezidans blokundaki 142 adet bağımsız bölüm 28 Aralık 2009 tarihinde, 45 milyon TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılmıştı. Ancak, blok bu ihalede satılamamıştı.
Emlak Konut bu defa rezidans bloğunu 40 milyon TL muhammen bedelle satışa sundu. 15 bin 302 metrekarelik blokun geçici teminat rakamı ise 1 milyon 400 bin TL olarak belirlendi. Emlak Konut’un açık artırma usulüyle satacağı blokta 153 adet bağımsız bölüm yer alıyor. Satışa çıkarılanlar ise tıpkı ilk ihalede olduğu gibi bunun 142 adetlik bölümü olacak
İhalede yüzde 15 indirim de var
9 Şubat 2010’da gerçekleşecek olan ihalede peşin satışlarda muhammen satış bedeli veya ihale sonucu oluşan satış bedeli üzerinden yüzde 15 indirim yapılacak. Vadeli satışlarda ise yüzde 25 peşinat ödenecek.

Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

Halkbank, yirmi şehirde 195 gayrimenkul satacak
Halk Bankası, Türkiye’nin değişik şehirlerinde bulunan 195 gayrimenkulü satışa çıkardı. Satış için ihale, Halk Bankası’nın ilgili şubelerinde 8 Şubat tarihinde yapılacak. İhale öncesi katılımcıların tahmini bedelin yüzde 3’ünü geçici teminat olarak yatırmaları gerekiyor.
Halk Bankası’nın satışa çıkardığı gayrimenkuller, İstanbul dahil 20 ilde yer alıyor. Satışa çıkarılan gayrimenkullerde daire, kargir bina, lojman binası, ahşap ev, villa, büro, işyeri, fabrika ve dükkan gibi örneklerin yanı sıra bağ, bağ evi, zeytinlik, incir bahçesi ve fındık bahçesi gibi ilginç örnekler de yer alıyor.
Gayrimenkullerin yer aldığı şehirler ise Adana, Ankara, Afyon, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Hatay, İstanbul, Aydın ve İzmir.
Halk Bankası’nın satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında en yüksek değerli olanı Ankara’da 5 milyon 250 bin TL tahmini bedelle satışa çıkarılan fabrika. Sincan Sanayi Sitesi’ndeki fabrika 4 bin 330 metrekare büyüklüğe sahip, geçici teminatı ise 257 bin TL
En düşük bedelle satışa çıkarılan gayrimenkulün adresi ise Aydın. 12 metrekarelik dükkanın tahmini bedeli 12 bin 500 TL olarak belirlendi. Gayrimenkullerin en büyüğü ise 47 bin 562 metrekarelik alanıyla İzmir Bergama’da yer alıyor. Zeytinlik için biçilen tahmini bedel 100 bin TL oldu.

Emlak Odası’nda sürpriz aday ve iddialar

GÜNÜN PROJESİ
Kurtköy’de hemen teslim

Ekşioğlu İnşaat’ın Kurtköy’de 2 etap olarak hayata geçirdiği Akasya Evleri projesi, hemen teslim ve metrekare bazında ucuz fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 30, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 5 ve Atlantis AVM’ye yürüme mesafesinde olan projesinde alanları 125 metrekare olan 3+1’lerin fiyatları 165 bin TL’den başlıyor. 190 metrekarelik 4+1’ler ise 275 bin ila 320 bin TL arasında satılıyor. İş Bankası, Garanti Bankası ve Bank Asya’dan 120 ay yüzde 0.80 faiz oranıyla konut kredisi kullanılabiliyor. Bunun için en az yüzde 25 peşinat ödemek gerekiyor. Peşinatlar 41 bin 250 TL’den, aylık taksitler ise 1.608 liradan başlıyor.

30 dairenin satışı sürüyor
Ekşioğlu İnşaat’ın 2003 yılında inşaatına başladığı Akasya Evleri projesi 2 etapta hayata geçirildi. Projenin ilk etabı 2008 yılında tamamlanırken, ikinci etabı 2009 yılında bitti. 6 blokta 108 daireden oluşan projede satışı süren son 30 daire kaldı. 11 bin metrekare alana kurulan sitenin toplam inşaat alanı ise 15 bin 600 metrekare. Yüzde 80’lik bölümün yeşil alana ayrıldığı sitede çocuk oyun alanları, basketbol sahası, barbekü alanı, açık yüzme havuzu ve otopark bulunuyor.

NEDEN CAZİP?
- Projedeki binaların taban oturumu toplam alanın yüzde 20’si. Geriye kalan yüzde 80 yeşil alan.
- Hemen teslim olduğu düşünülürse metrekare bazında fiyatlar mantıklı.
- Lokasyonun geleceği iyi.

TMSF Toprak’ın Lice’deki fabrikası için ihalede
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Toprak Holding’in sahip olduğu ve Diyarbakır Lice’de bulunan Toprak Lice Yağ ve Yem Fabrikası’nın ticari ve iktisadi bütünlüğünü satışa çıkardı. Makine, teçhizat, demirbaş gibi menkulleri, markaları ve internet alan adı ile satılacak olan gayrimenkulün satışında, kapalı zarf ve açık artırma usulleri ile birlikte uygulanacak. İhaleye katılabilmek için TMSF’ye 1 milyon 650 bin dolar teminat yatırılması gerekiyor. Fabrikanın tahmini bedeli 16 milyon 500 bin ABD Doları olarak belirlendi. İhalenin tarihi ise12 Nisan.

Fatih Belediyesi’nden 2 noktada dönüşüm kararı
Fatih Belediyesi Küçükmustafapaşa ve Haraçcı Kara Mehmet Paşa mahallelerinde kentsel dönüşüm kararı aldı. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında her iki mahallede tehlike oluşturan yıkıntı, metruk, kullanılsa dahi can ve mal emniyetini tehlikeye atan binalarda tadilat ve restorasyon yapılacak. Fatih Belediyesi Etüd Proje Müdürü Mehmet Ustaoğlu, “Belediye ile vatandaş işbirliği şart. Mülkü olan vatandaşların belediyeden bilgi almalarını istedik. İhtiyacı olan binalara müdahale edeceğiz, gerekirse yıkıp yeniden yapacağız” diye konuştu.

Ergaz 11 şehirde birden mal varlığı için satışta
LPG depolaması ve işletmesi konusunda hizmet veren Ergaz A.Ş., İstanbul, Erzurum, İzmit, Konya, Tekirdağ, Sakarya, Balıkesir, Kütahya, Isparta, Çanakkale ve Bursa’da bulunan 24 gayrimenkulünü satışa çıkardı. Şirketin gayrimenkullerinin tahmini bedelleri 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Ergaz’ın gayrimenkulleri arasında dubleks villadan büro ve arsaya kadar geniş bir yelpaze bulunuyor. Ergaz’ın İstanbul’da satışa çıkardıkları ise şöyle:
- İçerenköy’de 300 metrekarelik 2 büro.
- Kıraç’ta 4 adet 185 metrekarelik daire.
- Kıraç’ta 228 metrekare kaba inşaat daire.
- Avcılar’da 100 metrekare dükkân.