Ekonomi En büyük varlık krizi yaşanacak

En büyük varlık krizi yaşanacak

03.11.2009 - 00:29 | Son Güncellenme:

Ünlü iktisatçı Roubini, her türlü riskli varlığın fiyatının fırladığına dikkat çekerek, “Bu köpük patlayacak ve büyük varlık krizi yaşanacak” dedi

En büyük varlık krizi yaşanacak

Küresel krizi önceden tahmin ettiği için ‘kriz kahini’ olarak tanınan New York Üniversitesi öğretim üyelerinden ünlü iktisatçı Nouriel Roubini, ‘yeni kriz’ uyarısını yaptı. Prof. Roubini, “Köpük ne kadar büyükse, izleyecek varlık çöküşü o kadar büyük olacak. FED ve diğer politika yapıcıları, yarattıkları dev köpükten habersiz gibi görünüyor. Onların bu körlüğü ne kadar sürerse piyasalardaki düşüş o kadar büyük olacak” görüşünü dile getirdi.
Roubini, Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde mart ayından bu yana petrol dahil olmak üzere her türlü riskli varlığın fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine, daha büyük bir toparlamanın da yükselen piyasalardaki hisse, tahvil ve para birimleri değerlerinde görüldüğüne, doların ise önemli ölçüde zayıfladığına işaret etti.

‘Köpük patlayacak’
Doların düşüşünden kaygı duyan, Asya ve Latin Amerika’daki bazı ülkelerin merkez bankalarının ‘agresif’ bir müdahaleyle ulusal para birimlerinin yükselişini durdurmaya çalıştıklarını belirten Roubini, merkez bankalarının faizleri düşürmeye de mecbur kalabileceğini kaydetti. Roubini, “Carry trade köpüğü kötüleşecek. Eğer döviz müdahalesi yoksa ve yabancı para birimleri değer kazanırsa, carry tradenin negatif borçlanma maliyeti daha negatif hale gelecek” diye yazdı.
“Ancak bir gün bu köpük patlayacak ve şimdiye kadar en büyük koordine varlık krizine neden olunacak” uyarısını yapan Roubini, çeşitli faktörlerin, doların birdenbire yükselmesine neden olması halinde yatırımcıların panik içinde riskli varlıklarından kaçmaya çalışacağını ve bir çöküş yaşanacağını savundu.
Doların bir noktada istikrarlaşacağını vurgulayan Roubini, ABD Merkez Bankası’nın (FED) sonsuza dek oynaklığı bastıramayacağını, piyasaların FED’in sıkılaştırmasının daha erken bir tarihte gerçekleşmesini beklemeye başlayabileceği, çifte dipli resesyon veya İran ile bir konfrontasyon gibi jeopolitik risk korkularının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ulagay: Roubini çelişkili konuşuyor
Krizde ikinci bir dip olabileceği uyarısında bulunan Nouriel Roubini’nin bir süre önce de “ABD ekonomisinde olumlu sinyaller var” demesi kafaları karıştırdı. Bu durumu değerlendiren Milliyet köşe yazarı Osman Ulagay, “Nouriel Roubini, “kriz kâhini” olarak üne kavuştuktan sonra her söylediğine kulak verilen bir ekonomist haline geldi ve bu durumdan da galiba biraz fazla hoşlandı” dedi. Roubini’nin talep aldığı için çok sık konuşmaya başladığını anlatan Ulagay şu değerlendirmeyi yaptı
“Şu andaki gibi dinamik bir sürecin yaşandığı ve çok şeyin hızla değiştiği bir dönemde, her Allah’ın günü görüş açıklayan bir ekonomistin zaman zaman tekrarlara ve hatta çelişkilere düşmesi doğal. Bunca laf arasında ettiği bir sözün, örneğin “ABD ekonomisinde bazı olumlu gelişmeler de var” gibi bir cümlenin, amacı aşan bir anlam yüklenerek manşete çıkarılması ve ‘Roubini de iyimser oldu’ diye manşet atılması şaşırtıcı değil bence. Roubini, ABD ekonomisinde çift dipli bir resesyon yaşanabileceğini epeydir söylüyordu.