Ekonomi En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Artık herkes ‘cep’inde bir fotoğraf makinesi taşıyor. Piyasaya çıkan cep modelleri profesyonelleri hiç aratmıyor...

En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

Yaz geldi ve dışarıda harcanan zaman uzadı. Dolayısıyla sosyal medya için fotoğraf çekimleri daha fazla önem kazandı.

Haberin Devamı

Selfie’ler, toplu fotolar...

Artık çoğumuz fotoğraflarını cep telefonundan çekiyor. Zaten son dönemde piyasaya çıkan cep telefonu modelleri profesyonel makineleri hiç aratmayan özelliklere sahip. Yeni trend ise üç arka kamera ve farklı çekim modları...

Kamera zaten Türk tüketicilerin cep telefonu alırken en çok baktığı özellikler arasında.

Üreticiler de bunu görerek yeni modellerini daha iyi lensler ve çekim modlarıyla donatıyor. Cep modelleri zaten daha iyi çözünürlük ve daha fazla kamera sunmak için yarışır hale geldi.

Artık yapay zeka trendi de cep kameralarına taşındı. Cep telefonlarında kamera özelliklerine göz attık.

Çekim modları arttı

- Profesyonel kameralarda olan özellikler ve çekim modları birer birer cep telefonlarına girdi. 4K ekranlar, HDR (high dynamic range) denilen aydınlık ve karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetini dengeleyen çekim modu. Portre, manzara gibi çekim modları, çok çeşitli filtreler, hızlı odaklanma, karanlık ortamlarda iyi sonuç verme, yakın odak, uzak odak, geniş diyafram açıklığı, akıllı otomatik odak...

Haberin Devamı

En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

- Dual piksel denilen sensör üzerinde bulunan her bir pikselin aynı zamanda netlik için kullanılmasına da imkan veren özellik de ceplere taşındı. Bu sayede özellikle ışığın az olduğu ortamlarda netlik yaparken yaşanan sorunların önüne geçiliyor. Görüntü sabitleme özelliği de hareketli çekimleri daha iyi hale getiriyor.

20 megapiksel kalitede

- Bir diğer trend ise çift ya da üç arka kamera. Çoklu objektiflerin en önemli avantajlarından biri daha geniş bir açı sunması. Samsung Galaxy S9+, Note 8, iPhone X, LG V30+ çift kameralıda öne çıkan modellerden. Huawei’nin en son modeli ise üçlü kameraya geçişi sağladı. P20 Pro, 40, 20 ve 8 MP’lik üç tane arka kameraya ve 24 MP’lik ön kameraya sahip. Casper ise Via F2’de dört kamera denemesi yaptı. İki ön ve iki arka kamera sunuyor. 20MP, 8 MP ön kamera, 13MP ve 5MP arka kamerası var. Bu modellerde yapay zeka fotoğraf çekimi için tüm ayarlamaları otomatik olarak yapıyor.

- Cep kameralarında boke okunan ve ‘bokeh’ denilen bir objeye odaklanarak arka planı bulanık gösteren özellik de çok revaçta. ‘Blur’ ya da ‘flu’ da denilen fotoğraflarda oluşan ‘bulanıklık’ efekti. Profesyonel kameralarda yer alan bu özellik de artık pek çok cep telefonunda var.

Haberin Devamı

En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

Yavaşlatıp oynatın!

- Slow motion yani yavaş çekim de yeni cep telefonlarında yeni trend. Bu özelliği kullanarak yaptığınız çekimleri yavaşlatılmış olarak izleyebiliyorsunuz. Bu sayede dikkate değer anları oynatma esnasında yavaşlatarak film tanıtımlarında olduğu gibi videoya farklı bir görsel etki katabiliyorsunuz.

- Sosyal medyayla beraber selfie çekimi günümüzde çılgınlık haline geldi. Cep telefonu üreticileri de her yeni modellerinde ön kameranın çözünürlüğünü artırarak daha iyi selfie’ler çekilmesi için uğraşıyorlar. Ortalama çözünürlük 8 MP olsa da daha iyi lensli modeller birer birer tanıtılıyor.

- Çekim sonrasında fotoğraflara eklenebilecek ilginç efektler ve emojiler de yeni trend. Samsung S9+ üç boyutlu emojilerle bu alanda yeni bir kulvar açtı. Bütün markalar fotoğraflara emoji ekleme konusunda yeni özellikler sunuyor.

Haberin Devamı

En iyi fotoğrafları cebinden çıkarıyor

Daha iyi çekim için

Cep telefonunuzla daha iyi fotoğraf çekmek için bunlara dikkat:

- Telefonun kamera özelliklerini iyi tanıyın

- Tek bir objeye odaklanın, yakından çekim yapın

- Boş alanlardan yararlanın

- Farklı açılar deneyin

- Yansımalarla oynayın

- Simetri arayın, farklı bakış açısı yaratın

- Işığı ve gölgeyi iyi kullanın

- Kamera lensini temiz tutun

- İki elle çekim yapın