Ekonomi En kritik bahar!

En kritik bahar!

29.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalarda ilk çeyreğin dalgası sürüyor. 20 Ocak’ta Trump göreve başladı. 24 Ocak’ta TCMB, 27 Ocak’ta Fitch’in kararları geride kaldı. Şimdi sırada referandum süreci var. Piyasalar, bahara belirsizlikleri atlatarak girmek istiyor

En kritik bahar

Her defasında yenileri çıksa da belirsizlikler bir bir azalıyor. Ocak ayının da yoğun gündemi geride kaldı. Trump, yemin ederek göreve başladı. 24 Ocak Para Politikası Kurulu’nun (TCMB) faize ilişkin kararı ve 27 Ocak Fitch’in Türkiye’ye ilişkin açıkladığı notun ardından şimdi de gündeme nisan ayında yapılacak referandum süreci giriyor. Referandum sonucunu görmek isteyen piyasalar ise hareketlenmek için bahar aylarını bekliyor. Dolar kuru 3.88 TL, BIST 100 Endeksi de 83.827’lerde. Sterlin ise 5 TL’ye dayandı ve şimdilerde 4.85 seviyesinde.

Haberin Devamı

Piyasalardaki fırsatlar ve döviz kurlarında yüksek volatil (hareketli) seyir devam ediyor. Kritik Merkez Bankası toplantısı ve Fitch not kararının etkisini hissettirdiği haftada dolar kuru en düşük 3.7360 TL’yi görürken en yüksek 3.91 lirayı test etti. Borsada hafta ortasında alıcıların etkili olduğu gözlenirken Fitch’in kararını açıklayacağı cuma gününe doğru satışlar etkisini hissettirdi.

En kritik bahar

S&P’den kötü sürpriz

Piyasalar Fitch’in kararına odaklanmışken S&P Türkiye’nin not görünümünü açıkladı. Kurumun programlı takvimine göre 2017 yılına ait ilk değerlendirmesini 5 Mayıs 2017 tarihinde açıklaması bekleniyordu. Ancak cuma günü sürpriz bir açıklamayla yatırımcıları da şaşırttı. Söz konusu açıklama yatırımcıların kaçırmaması gereken bir olumsuzluk olduğuna dair işaret olarak algılandı. Kurum, darbe girişimi sonrasında da 20 Temmuz günü takvim dışı bir açıklama yapmış ve Türkiye’nin kredi notunu düşürmüş görünümünü “negatif “olarak belirlemişti. Daha sonrasındaysa, 4 Kasım’da sürpriz bir hamleyle görünümünü tekrar “negatif”ten “durağan”a yükseltmişti. Son olarak cuma günü yine programda olmayan sürpriz bir açıklamayla olumlu değerlendirmeyi geri aldı. Mevcut görüntüyü yeniden 15 Temmuz sonrasına benzetti. Şüphesiz bu durumun yatırımcılar nezdinde olumsuz bir etkisi gözlenecek. Bununla birlikte alınan hızlı kararın kurlar üzerinde etkisi ilk etapta gözlenmedi. Ancak önümüzdeki günlerde etkilerini izlemek mümkün.

Haberin Devamı

En kritik bahar

Fitch satın alınmıştı

Fitch beklentiler dahilinde Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kuruluş, 9 Ağustos 2016’daki not değerlendirmesinde ise Türkiye’nin notunu “BBB-“de tutmuş, görünümü de “durağan” dan “negatif”e çevirmişti. Görünümün değişmesi 27 Ocak not kararı öncesinde zaten uyarı niteliği taşıyordu. Söz konusu durum ilerleyen günlerde gelişmelerin yakından izleneceği anlamına geliyordu. Gelişmelerin sonucunda da kurum Türkiye’nin kredi notunu “BBB-”den “BB+”ya düşürdü. Görünümü de “durağan” olarak açıkladı.

Piyasaların ise Fitch’in “durağan görünümlü not indirimi”ni büyük ölçüde fiyatladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Daha ziyade fiyatlanmayan ihtimal pas geçme olasılığı veya negatif görünümlü not indirimi idi.

Haberin Devamı

Pazartesi ne olacak?

Döviz kurunda zirve seviyelerde olunması, borsanın son bir haftada gerçekleştirdiği çıkış, kâr satışlarını değerlendirmek isteyenler için fırsat oluşturacak. Sorun, kalıcı bir etkisinin olup olmayacağıdır. Türkiye için iki kredi kuruluşundan da yatırım yapılabilir ülke notunu kaybetmiş olmak elbette sıkıntı. Bununla birlikte olumsuz beklentilerin fiyatlanması ve bundan sonra kaybedilen notların kazanılması noktasında çalışılması bir rahatlama getirecektir.

Hareketlilik hakim!

Hafta başında ise kurda ve borsada volatilitenin arttığını görmek mümkün olacak. Endekste güçlü destek 82.000’de. Dolar/TL kurunda 3.90 seviyesinin üzerine doğru bir hareketlenme yaşanırsa zirve seviyesi 3.94’ler bir kez daha test edilir. Ancak bu hareketler kısa süreli ve haftanın birkaç günüyle sınırlı kalması beklenmeli. Borsadaki güçlü ivmeyi aşağı kıracak büyüklükte satış ihtimali bu aşamada zayıf görünüyor. Şirketlerin bilançoları açıklanmaya başlanacak ve seçici hisse hareketlerinin öne çıktığını göreceğiz. Unutulmamalı ki, kasım ayında 3,11’li seviyelerde bulunan dolar kuru 3.87’lere geldi. Borsa dolar bazında tarihi dip seviyelerde. Türkiye’de piyasalar kredi kuruluşlarından gelecek indirimleri uzun süredir fiyatlıyordu.

Haberin Devamı

En kritik bahar

EN BÜYÜKLER BANKACILIK ENERJİ-İLETİŞİM-İNŞAATTA!

Türkiye’nin en büyük şirketleri banka, enerji, inşaat ve iletişim sektöründe yer alıyor. Borsada işlem gören 414 şirketin ilk 10 tanesi dolar bazında 5 milyar doların üzerindeki piyasa değerleri ile dikkat çekerken şirketlerin ilk üçünü Koç Holding, Garanti Bankası, Akbank oluşturuyor. Koç Holding’i piyasa değerinde zirveye taşıyan enerji ve finans sektöründe gerçekleştirdiği yatırımları oldu. Tüpraş ve Yapı Kredi’yi bünyesine katmasıyla birlikte piyasa değerinde zirveye yerleşen holdingin otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde de Türkiye’nin dev şirketlerini bünyesinde barındırması liderliğini korumasını sağlıyor. Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler listesinde iletişim sektöründe yer alan Turkcell ve Türk Telekom da yer alıyor. 5,1 milyar dolarlık piyasa değeriyle Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir de önde gelen firmalar arasında yer alıyor. 2006 yılında OYAK bünyesine katılan Erdemir, toplam varlıkları açısından Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi konumunda bulunuyor. Borsada işlem gören şirketler içerisinde piyasa değeri en yüksek şirketlerin sıralaması ise şöyle: Koç Holding, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası (C), Turkcell, Enka İnşaat, Tüpraş, Sabancı Holding, Ereğli Demir Çelik, Türk Telekom.