Ekonomi En pahalı 'Gezi'

En pahalı 'Gezi'

03.06.2013 - 09:53 | Son Güncellenme:

Taksim Gezi Parkı civarında başlayan protestoların İstanbul diğer bölgelerine de yayılması ve gerginliğin aradan geçen zamana rağmen azalmaması borsada Mart 2003'den bu yana görülen en keskin düşüşü getirdi. Borsa İstanbul 100 endeksi,günü yüzde 10,47 düşüşle kapatırken, dolar ve faiz yükselişe geçti.

En pahalı Gezi

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü cuma günü kapanışına göre 9.006,35 puanlık düşüşle 76.983,66 puandan tamamladı. Hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri cuma günü kapanış değerlerine göre yaklaşık 63 milyar lira geriledi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 10,47 oranında değer kaybederken böylece 17 Mart 2003 tarihinden beri gerçekleşen en yüksek oranlı düşüşü gerçekleştirmiş oldu.

BIST 100 endeksi 17 Mart 2003 tarihinde yüzde 10,57 oranında değer kaybetmişti. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri cuma günü kapanış fiyatlarına göre 614 milyar lirayken bugünkü düşüşle 551 milyar liraya kadar geriledi.

Analistler "Gezi parkı olayları" nedeniyle güne sert düşüşle başlayan piyasada, endeksin kritik destek seviyelerinin altına gerilemesi ile stop-loss satışlarının da devreye girdiğini ve bu yüzden gelen tepki alımlarının sınırlı kaldığını belirtiyor. Endeks gün içinde en yüksek 82.218,48 puana kadar tepki verse de, satış baskılarının devam etmesi ile kapanışı gün içinde gördüğü en düşük seviyeden yaptı.

Haberin Devamı

"OLUMLU AÇIKLAMA GELMEZSE..."

BIST 100 endeksinin 79.000 puanın da altına gerilemesiyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Eti Yatırım Araştırma Müdürü Adem Özen, "Cuma günü Gezi Parkı eylemi ardından yaşananlar borsada yatırımcıların risk almaktan sakınmasına yol açtı ve bu kapsamda önemli olarak gördüğümüz 83.000 - 84.000 aralığı kırılarak güne başlandı" dedi.

Bu aşamadan sonra 79.000 puanın altında destek olarak 75.500 seviyesinin takip edileceğini belirten Özen, bu seviyelere iniş yabancı yatırımcın olaylara karşı vereceği reaksiyona göre şekilleneceğini kaydetti.

Özen, "Başbakanın yapmış olduğu açıklamalar olayları yatıştırmayınca 79.000 seviyesinin altı test ediliyor. İlerleyen zamanda olumlu açıklamalar gelmezse borsadaki negatif seyir endeksin 75.500'e doğru devam etmesine neden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

DOLAR -FAİZ

Dolar kuru da son 1.5 yılın zirvesi olan 1.90 TL'yi gördü. Dolar 1,9010 liradan, avro 2,4730 liradan haftaya başladı.

Gösterge faiz ise 24 baz puanlık artışla güne yüzde 6,31'den başladı. Gösterge faiz saat 10.11 itibariyle yüzde 6,48 seviyesinde seyrediyor.

Protestoların ardından ilk tepkiyi veren döviz piyasasında güne 1,89'un üzerinde başlayan dolar 1,8914 liradan işlem görüyor.

Haberin Devamı

BONO FAİZLERİ SON İKİ YILIN ZİRVESİNDE

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu da tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 6,48 ile son iki ayın en yükseğini görmesiyle ilgili değerlendirmede bulunarak, "Bono faizleri haftaya yükselerek başlarken, gösterge tahvilin bileşik faizi şu sıralarda yüzde 6.48 seviyelerinden işlem görüyor. 10 yil vadeli tahvil faizi de şu sıralarda yüzde 7.09 seviyelerinden işlem görüyor" dedi. Son gelişmelere ilişkin algılamaların bono faizlerinin seyri açısından önemli olacağını düşündüğünü belirten Çakıroğlu, "Bununla birlikte Türk lirasındaki son gelişmeler sonrasında Merkez Bankası’nın bankacılık sistemine sağladığı likiditeyi azaltabileceğini de göz önünde bulundurarak, kısa vadede getiri eğrisinin kısa tarafındaki baskıların görece yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN'DAN PİYASALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Borsadaki düşüşü Başbakan Erdoğan ise şöyle değerlendirdi.

Erdoğan, "Borsa iner çıkar. Borsa her zaman istikrarlı çizgi takip etmez. biz göreve geldiğimizde borsa 11 bindi. Ama 90 binin üzerini gördü. Kimse sormuyor. Bu 90 binin üzerine nasıl çıktı? 3-5 bin puan iner. Sonra bakarsın bir anda 100 bini yakalar. Sürecin bütününe bakın. Bir tarafta havalimanının ihalesi yapılıyor. 22 milyar 152 milyon Euro'ya ihale neticeleniyor. Onun öncesinde 3. Köprü ihalesi yapılıyor. Bütün bunlar Türkiye'nin ekonomik olarak nereye geldiğini gösteren ihalelerdir. Türkiye güvenli limandır. Bu liman şu anda cezbediyor. Çok daha fazlasıyla yatırım çekecektir. Borsayla ilgili değerlendirmeleri de yaparken sadece BIST'e bakmayın. Acaba Tokyo ne alemde? Onlarda da düşüş var mı? Bu olaylarla hemen ilintili hale lütfen getirmeyelim".

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES'DAN 'ÇAPULCU' GÖNDERMESİ

Gezi protestolarına sahne olan Türkiye’deki “gerilimler artarken borsa düştüğü” yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, bu sabah piyasalar açılırken borsa gerilediğini, liranın zayıfladığını ve tahvil faizlerinin yükseldiğine dikkat çekti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin başlıca borsası, ülkedeki yılların en büyük gösterileri ve kökleri İslam’da olan hükümet ile laik orta sınıf Türkler arasındaki gerilimler büyürken Pazartesi günü yüzde 6’lık düşüş ile açtı” dedi.

Liranın zayıfladığını, tahvil faizlerinin arttığına işaret eden gazete, şu savları da dile getirdi: “Piyasa oynaklığı, İstanbul’daki Taksim Meydanı’nın işgal edilmesinin ardından Erdoğan’ın Pazar günü TV’deki çeşitli açıklamalarında protestocuları ‘çapulcu’ olarak nitelemesinden sonra geldi.