Ekonomi Enerji tüketimini yüzde 20 azaltacak püf noktaları

Enerji tüketimini yüzde 20 azaltacak püf noktaları

30.03.2016 - 18:05 | Son Güncellenme:

Ev içerisinde tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek yüzde 20 oranında tasarrruf edebileceğimizi biliyor muydunuz? EnCazip.com, enerji tasarrufu bilincini artırmayı hedefleyerek ev içi tüketimlerde kolaylıkla uygulanabilecek tasarruf önerilerini sıraladı

Enerji tüketimini yüzde 20 azaltacak püf noktaları

Elektrik Mühendisleri Odası’nın verilerine göre ev içi elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50’si mutfakta gerçekleşiyor. Günün 24 saati ve yılın 365 günü çalışan buzdolaplarından ocak ve fırınlara, zamandan ve su tüketiminden tasarruf sağlayan bulaşık makinelerinden küçük ev aletlerine kadar mutfaktaki araçları kullanırken daha bilinçli hareket ederek faturalara yansıyan enerji tasarrufu yapmak mümkün.

Haberin Devamı

Enerji tasarrufu bilincini artırmayı hedefleyen elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip’in kolaylıkla uygulanabilecek tasarruf önerileri ise şöyle:

-Buzdolabınızı boş bırakmayın

Tüm ev içi elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 30’u buzdolabından kaynaklanmaktadır. Buzdolabından en yüksek oranda verim elde etmek için boş kalan alanları doldurarak buzdolabınızın tamamını kullanmaya gayret edin. Sanılanın aksine buzdolabı ve dondurucularınızı tamamen doldurmak enerji kaybına neden olmak yerine daha fazla şeyi soğutmanıza yardımcı olacaktır.

-Fırında aynı anda birden fazla yemek pişirin

Yemek yaparken fırın kullanıyorsanız fırınınızın alabileceği birkaç yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2500 Watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL’ye denk geliyor. Benzer sıcaklıklarda pişebilecek iki yemeği aynı anda fırına koyarak yılda72 TL tasarruf edebilirsiniz.

Haberin Devamı

-50 derecede yıkayın yüzde 10 tasarruf edin

Orta kirlilikteki bulaşıklarınızı 60 derece yerine 50 derecede yıkamanız temizlik açısından sorun yaratmayacağı gibi yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayacaktır.Kirli bulaşıklarınızı bulaşık makinesine yerleştirmeden önce bulaşıkları sıcak suda ön durulama yapmaktan kaçının. Bulaşıkların sadece üzerindeki kirleri alıp makinaya yerleştirerek hem su hem de enerji tasarrufu edebilirsiniz. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yılda yaklaşık 52 TL tasarruf elde edebilirsiniz.

-Ocağınızın gözünü etkili kullanın

Gazlı ocaklarda ısı verimliliği yaklaşık yüzde 40 civarındadır. Enerji kaybının daha fazla olmaması için ocağınızın küçük gözünde küçük tencereleri, büyük gözünde büyük tencereleri kullanın. Eğer ısıtmak istediğiniz küçük bir porsiyon ise büyük bir tencereyi doğrudan ısıtmak yerine küçük kaba alın; hem zaman hem de enerji tasarrufu edin.

BİLİNÇLİ TÜKETEREK YÜZDE 20 TASARRUF EDİN

Elektrik enerjisinin ev içi tüketiminde de alışkanlıklarımızı değiştirerek tasarruf etmek mümkün. Hava karardığında perdeleri tamamen kapatmak, kahve veya çay yaparken su ısıtıcılarına yeterli miktarda su koyarak ısıtmak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve ev içerisindeki tüm elektronik cihazları tamamen kapatmak da enerjide tasarruf etmeye yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Bunun yanında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2016 yılı için belirlediği serbest tüketici alt limitiyle aylık yaklaşık olarak 120 TL elektrik faturası ödeyen tüketiciler Encazip’te tüketim alışkanlıklarına göre en cazip elektrik tarifelerini karşılaştırabiliyor ve inceledikleri tarifeler arasından seçim yaparak elektrik faturalarından yüzde 20’ye kadar tasarruf edebiliyor. EnCazip’ten alınan bilgilere göre; farklı elektrik tedarikçilerinin tarife koşulları ve tüketicilerin ne kadar tasarruf edebilecekleri aşağıdaki şekilde oluyor.

Aylık 300 TL elektrik faturası ödeyen bir ev tüketicisi için Mart ayında öne çıkan tasarruf fırsatları:

Tedarikçi Yıllık Tasarruf Birim Fiyat (TL/kWh) Teminat
Reon Enerji 297 TL 0,18675 Alınmıyor
Direkt Enerji 190 TL 0,196354 Alınmıyor
Sepaş Enerji 150 TL 0,2 Alınmıyor
Kolen Enerji 143 TL 0,200622 Alınmıyor
Akedaş 119 TL 0,202757 Alınmıyor
Aksa Elektrik 119 TL 0,202757 Alınıyor