Ekonomi Enerjide yakın takip

Enerjide yakın takip

07.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bürokrasi ve özel sektöre verdikleri talimatların takipçisi olacaklarını belirterek, “Sektör özelleşti, herkes bildiği gibi yapsın, yok öyle iş. Desteğe de, denetlemeye de, takibe de devam” dedi

Enerjide yakın takip

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, hem bürokrasiye, hem de özel sektöre verdikleri talimatların takipçisi olacaklarını söyledi. Gelecek 10 yıllık süreçte 50 bin MW yatırım yapılacağını, iletim altyapı yatırımı da yapılması gerektiğini belirten Albayrak, “Hem pedal dönecek, hem çalışmaya devam. Önümüzdeki beş yıl dediğimiz bu yatırımların hayata geçirilmesi ile ilgili bütçeleri, takvimleri ortaya koyduk. Talimat verdik. Vermekle olmuyor. Bakan ya da siyasetteki biri talimat veriyor. Konuşuyor televizyondan. Ben şimdi hayal ediyorum, bürokrat gülmeye başlıyor, biz bildiğimizi okuyoruz. Talimat vermekle kalmayıp talimatın hayata geçmesi ile ilgili takip süreci başlatacağız. Bugün dünden daha fazla mesai ortaya konulmaya başlanıldı. Sektör özelleşti, herkes bildiği gibi yapsın, yok öyle iş. Destek vermeye de, denetlemeye de, takibe de devam edeceğiz” dedi.
2017 milat olacak
Albayrak, Enerjisa’nın 20 milyon müşterisine hizmet verecek olan ve 300 kişiye istihdam sağlayan çağrı merkezinin açılışını yaptı. Vatandaşın dakikalarca telefonun ucunda bekletilmesi halinde müşteri memnuniyetinden bahsedilemeyeceğini söyleyen Albayrak, “Çağrı merkezlerinde 2 bin, teknik konularda 4-5 binlik rakamla, 25 - 30 bin kişiye ulaşacak, iş, aş oluşturacak bir sistemi başlattık. 9 merkezden bahsediyoruz. Süreç yıl sonuna kadar tamamlanacak 2017 itibariyle müşteri memnuniyeti içerisinde önemli bir iyileşme başlayacak” şeklinde konuştu.
Son modüle kadar
Albayrak, yerli kömür ve güneşte iki önemli ihale olacağını belirterek Çayırhan’da Ankara bölgesinin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak bir enerji yatırımına imza atılacağını kaydetti. İlk güneş ihalesinin bu yıl sonunda yapılacağını kaydeden Albayrak, “İthalata bağımlı, teknolojide dışa bağımlı, istihdamda dışarı bağımlı bir eko sistemde olmaz. Nasıl yapacağız bugün itibariyle ortaya konulan teşvik ve stratejik yatırım planlaması çerçevesinde önemli bir şart koyacağız. Yerli üretim ve Ar - Ge şartı. Oranları ile çok önemli bir yerlilik kriteri getirecek bu ihale ile. Gelelim, burada üretelim yok. Son modüle kadar tümünün Türkiye’de üretileceği bir sistem. Alalım, yurtdışında üretelim, getirelim olmaz. Dünya kadar yetişmiş zımba gibi mühendisimiz var” diye konuştu.
45 saniyede bağlantı
Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, vatandaşın memnun olmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “20 saniye içerisinde vatandaşa cevap verilmesi, cevabın kalitesinin ölçülmesi demek, halk odaklı bir siyasetin en önemli örneklerinden birini teşkil edecek” dedi. AYEDAŞ, Başkent ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinde 14 ilde elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Enerjisa’nın yeni açtığı çağrı merkeziyle çağrı cevaplama oranını yüzde 95’e çıkarması, müşteri temsilcisine bağlanma süresini ise 45 saniyenin altına düşürmesi hedefleniyor.
EPDK’DAN PERFORMANS UYARISI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, vatandaşların çağrı merkezine ulaşamama gibi bir sorunu olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Yaptığımız düzenleme ile çağrı merkezlerini arayan abonelerin en geç 45 saniye içerisinde operatöre bağlanabilmesini, bir insanla muhatap olmasını karara bağladık. Zaman hepimiz için çok kıymetli. Bu yüzden vatandaşlarımızı da uzun bir süre telefon başında bekletmeye kimsenin hakkı yok. Bu sebeple ana menü ve alt menüde işlemini tamamlayamayan tüketiciler de 2 dakika içerisinde doğrudan operatöre bağlanma olanağına sahip olabilecek. Ayrıca operatör sırasına giren vatandaşlarımızın da en az yüzde 80’inin 20 saniye içinde operatöre bağlanmasını da zorunlu hale getirdik.”
Çağrı merkezlerinin performanslarını da yakından takip edeceklerinin altını çizen Yılmaz, “Belirlediğimiz standartların üstüne çıkan şirketler ödüllendirilecektir” dedi. Ödüllendirmeyi ‘havuç’ örneği ile anlatan Yılmaz, “Tabii bu standartları yakalayamayan, diğer deyişle vatandaşın derdine derman olmayan şirketlerin ise gelirleri düşebilecektir. Tabiri caizse bir ceza var, sopa var” dedi.

Enerjisa’dan halka arz

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, yatırımların süreceğini belirterek, 2016-2020 yılları arasında Toroslar bölgesine 1.8 milyar liralık dağıtım yatırımı yapacaklarını söyledi. Göçmen, Suriye’den mülteci kabul edilmesine rağmen kayıp kaçağın yüzde 15’ten yüzde 12.5’a indiğine dikkat çekti. Göçmen, Enerjisa’nın halka arza hazırlandığını belirterek, “Türkiye’ye çok büyük bir yabancı sermaye getirecek önemli bir adım. 2017-2018 döneminde gerçekleştirmiş olacağız. Finans sektörü halka arzları dışında Türkiye tarihinin en önemli halka arzlarından biri olacak” dedi.

Altın nesil hain çıktı’

Enerjide yakın takip


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Albayrak, şunları kaydetti: “Bir tarafta PKK bir tarafta FETÖ bu ülkeye, nesillere çok büyük zarar verdi. Özellikle nesillerimize, ne diyordu birileri? ‘Altın nesil.’ O altın nesil, hain nesil çıktı. 5 yaşında alıyor, bilmem kaç yaşına kadar ruhsal ve psikolojik eğitimle, ruh iklimini maalesef ihbar ediyor.” l DHA