Ekonomi Enerjik Türkiye

Enerjik Türkiye

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynakları daha etkin kullanacağını belirten Bakan Albayrak, arz güvenliği için her adımın atıldığını vurguladı

Enerjik Türkiye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akdeniz ve Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bu yılın son çeyreğinde envanterimize alacağımız kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle sondaj faaliyetlerimizi Türkiye olarak kendimiz yapacağız” dedi.

Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerçekleştirilen ‘Akademisyenlerle İstişare Toplantısı’nda konuştu.nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akdeniz ve Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bu yılın son çeyreğinde envanterimize alacağımız kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle sondaj faaliyetlerimizi Türkiye olarak kendimiz yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Enerjide sanayi, ısınma ve hanehalkının arz güvenliğini sağlamak için gerekli adımların atıldığını vurgulayan Albayrak, bu sürecin devam ettiğini ve çalışmaların süreceğini söyledi.

Albayrak, Türkiye’nin ilk yeniden gazlaştırma ve yüzer LNG santralini rekor sürede devreye aldığını hatırlatarak, “İkincisini inşallah BOTAŞ eliyle bu yıl sonundan önce devreye sokacağız. Üçüncüsü için de yaptığımız çalışmalarla bu altyapıyı ülkemizde çok daha ileriye taşımamız gerekiyor” diye konuştu.

Enerjik Türkiye

Daha aktif olacağız

Albayrak, dünyada mevcut yüzyılda en önemli enerji kaynağının doğalgaz olacağının öngörüldüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) altyapısında da yatırımlar yapmamız gerekiyor. Nitekim, günlük 34 milyon metreküp sisteme gaz basma kapasitesi olan Türkiye, geçen yıl bunu 64 milyona çıkardı. Bu yıl sonunda da günde 107 milyon metreküpe ulaşacak şekilde LNG altyapısını da geliştiriyoruz.”

Haberin Devamı

Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının devam edeceğini, Akdeniz ve Karadeniz’de bu çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Albayrak, “Yerli üretim teknolojileriyle hayata geçirdiğimiz Oruç Reis gemimiz bulunuyor. İnşallah artık müzakereleri bitti. Bu yılın son çeyreğinde envanterimize alacağımız kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle sondaj faaliyetlerimizi Türkiye olarak kendimiz yapacağız” dedi.

15 milyar ton yerli kömür

Türkiye’nin yerli kömür kaynaklarının son 15 yılda ciddi oranda artarak 2016 sonu itibarıyla 15 milyar tonu geçtiğini belirten Albayrak, “Bu kadar rezervin olduğu bir ülkede, yılda 40 milyon ton civarı kömür ithal ediyorsanız düşünmek lazım” dedi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) artık sadece düzenleyici bir kurum olarak değil, üniversiteler ve sanayi ile iş birliği içinde olacağını belirten Albayrak önümüzdeki dönemde proje bazlı adımlarla TAEK’i çok farklı bir noktaya dönüştüreceklerini dile getirdi.

‘Rüzgâr’a talep Türkiye’ye ilgi...

Toplantıda akademisyenlere Türkiye’nin Milli Enerji ve Maden Politikası’na ilişkin bir sunum yapan Albayrak, akademisyenlerden sürece ilişkin geri dönüş beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Albayrak, önceki gün Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için son tekliflerin alındığını ve bu projenin Milli Enerji ve Maden Stratejisi’nin kritik ayağını oluşturduğunu vurguladı.

Söz konusu ihale için dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinin 8’inin teklif verdiğini anımsatan Albayrak, “Bundan, inanılmaz bir gurur duydum. Bu proje, yerlileşmenin önünün açılması açısından önemli bir adım. Gelen bu teklifler, Türkiye’nin tüm bu yaşananlara rağmen hem cazip, hem de güvenilir ülkelerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Teklif veren 8 konsorsiyumun içinde 4 Alman, 2 Çin, 1 Amerikalı ve 1 Danimarkalı şirket var. Dünyadaki toplam rüzgar türbin pazarının yüzde 90’ını elinde bulunduran firmalar bunlar. İnşallah süreç haftaya açık eksiltme usulüyle yapılacak ihalede neticelenecek” dedi.

2030’da 3 tane nükleer santral

Enerji ve madende yılda ortalama 55 milyar dolarlık bir ithalatın söz konusu olduğunu hatırlatan Albayrak, nükleer enerjinin gelecek dönemin önemli konuları arasında yer alacağını ifade etti. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali’yle (NGS) ilgili bu yıl önemli süreçler yaşandığını belirten Albayrak, şöyle konuştu: “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşallah bu yıl sonuna kadar temel atma sürecine yürüyeceğiz. Sinop Nükleer Güç Santrali için de görüşmelerimiz nihai noktaya geldi. 2023’te ilk reaktörü devreye alarak başlayan süreçle, 2030’a kadar inşallah üç nükleer santralimizi de devreye alacağız.”