Ekonomi Enflasyon hedefine 11.4 puan güncelleme

Enflasyon hedefine 11.4 puan güncelleme

28.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye yükselttiklerini açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın 20 Aralık'ta döviz satmadığını söyledi.

Enflasyon hedefine 11.4 puan güncelleme

ANKARA Milliyet - Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 11.4 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'e yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 20 Aralık 2021 günü piyasaya döviz satıldığı iddialarını yalanlayarak, Merkez Bankası'nın o gün "tek kuruş satmadığını" söyledi. Kur korumalı TL mevduat hesabının 209 milyar liraya ulaştığını bildiren Kavcıoğlu, "Biz dünya merkez bankaları içerisinde başarılı merkez bankalarından bir tanesiyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporuna ilişkin basın toplantısında, cari denge için 2022'de fazla öngördüklerini söyledi. Son dönemdeki faiz kararlarının etkilerini yakından takip etiklerini ifade eden Kavcıoğlu, tüm politika araçlarında TL'yi önceleyen politika çerçevesi için gözden geçirme süreci yürütüldüğünü kaydetti.

2023 sonunda %8.2

Enflasyon tahminlerini açıklayan Kavcıoğlu, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 23.2, 2023 yıl sonunda yüzde 8.2 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 5.0 seviyelerine tekabül etmektedir. 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 11.4 puanlık güncellemeyle yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye yükselttik. TL cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 4.2 puan artırırken, gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2.5 puan katkı geldi. Yönlendirilen fiyatlar, büyük ölçüde alkol-tütün fiyatları ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 3 puan yukarı çekti" dedi. Kavcıoğlu, birim iş gücü maliyetlerinin, asgari ücret zammıyla 2 puanlık yükseltici etki yaptığını kaydetti.

Haberin Devamı

Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 7'den yüzde 8.2'e yükselttiklerini ifade ederek, döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı fiyatlamalara dikkat çekti. Kavcıoğlu, "Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, sağlıksız fiyat oluşumlarının zemini ortadan kaldırılmıştır" diye konuştu.

Liralaşma stratejisi

Kavcıoğlu, Liralaşma stratejisinin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından olduğunu ifade ederek, “Liralaşma stratejisi; yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, TL’nin sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır” dedi. Döviz ve altın mevduatların TL’ye dönüşümünün desteklendiğini, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tamamlayıcı ürünüyle döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önünün alındığını anlatan Kavcıoğlu, “APİ ve SWAP işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkan bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısı Liralaşma stratejisi kapsamında gözden geçirilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Merkez Bankası tek kuruş satmadı’

Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat hesabının açıklandığı gün Merkez Bankası’nın döviz satışı yapmadığını belirterek, “20 Aralık 2021’de Cumhurbaşkanı’mızın konuşması ile beraber vatandaşlarımızın gösterdiği büyük bir teveccüh var. O gün Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır. Yaklaşık bireyseller ve kurumsallar, 2 milyar 250 milyon dolar civarında bir satış gerçekleştirerek, kuru o gün oldukça düşük bir seviyeye getirmiştir. Bir iki ülke ile SWAP anlamında görüşmelerimiz devam ediyor. Biz SWAP yapmayınca da eleştiri alıyoruz, yapınca da eleştiri alıyoruz. Bu önemli değil. Biz dünya merkez bankaları içerisinde başarılı merkez bankalarından bir tanesiyiz” diye konuştu.

‘Faiz indirimiyle ilgisi yok’

Dış borçlanmayı azaltacaklarını, bankacılık sektörünün de dezenflasyon sürecini satın alması gerektiğini anlatan Kavcıoğlu, “Merkez Bankası’nın yanında durup, daha düşük oranlarda kredileri finanse etmeleri gerekiyor. Faizler aşağıya doğru geliyor, gelmeye de devam edecek. Herkesin dolar aldığı, dolar sattığı bir noktada kurun yükselmemesi mümkün değil. Bunun faiz indirimi ile hiçbir ilgisi yok” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Kur korumalı mevduat 209 milyar liraya ulaştı

Kur korumalı TL mevduatı modeliyle kurun enflasyona etkisinin sıfırlanacağını dile getiren Kavcıoğlu, “Liralaşma stratejisi ile birlikle hedeflediğimiz gibi tek haneli rakamlara inecek ve Türkiyenin gündeminden enflasyon kalkacak. Biz Türk lirasına, ülkemize güveniyoruz. Vatandaşımızın bu noktadaki desteğine güveniyoruz. Kur korumalı TL mevduat hesabı bugün itibarıyla 209 milyar liraya ulaştı” dedi.