Ekonomi ‘Enflasyonda düşüş yakında’

‘Enflasyonda düşüş yakında’

24.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enflasyonun yakında tedrici olarak düşeceğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz” dedi.

‘Enflasyonda düşüş yakında’

AYLİN RANA AYDİN-Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyondaki tedrici düşüşün yakın zamanda gerçekleşeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün 555. yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Nureddin Nebati, Türkiye’nin en köklü kurumlarından olan Darphane’nin tam 555 yıl önce Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu anımsattı.

Nureddin Nebati, Darphane’nin, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek üzere devreye aldıkları politikaların uygulanmasında da önemli rol oynadığını belirterek, bu kapsamda hayata geçirilen Darphane Çeyrek Altın Sistemi’ne de değindi. Sistemin başladığı 1 Mart’tan itibaren vatandaşların sisteme olan güven ve ilgilerinin artarak sürdüğünü söyleyen Bakan Nebati, “23 Kasım’a kadar olan dönemde Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık 237 kilogram, Banka Altın Değerlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kilogram ve rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kilogram olmak üzere toplam 13 ton 513 kilogram altın toplanmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

500 MİLYON SERTİFİKA

Önceki gün Darphane Altın Sertifikası’nı Borsa İstanbul nezdinde ihracını gerçekleştirerek işleme açtıklarını anımsatan Nebati, bu ihraçla 5 ton altın karşılığı olmak üzere 500 milyon adet sertifikanın yatırımcılara sunulduğunu kaydetti.

Enflasyonla ilgili de açıklamalarda bulunan Nebati, salgın süreciyle birlikte oluşan zorlu küresel koşullara rağmen Türk ekonomisinin güçlü ve dinamik bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Birçok etmenin dünyada enflasyonu bir süredir yukarı yönlü baskıladığının altını çizen Nebati, şöyle konuştu: “Enflasyonla mücadele hedefiyle birçok ülke politika faizlerini artırma yoluna gitmişse de bu tercihleri, resesyon endişelerini de giderek körüklemiştir. Uluslararası kuruluşlar bu kapsamda sürekli yeni uyarılar yapıyor. Bizler de ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. Enflasyondaki tedrici düşüş yakın zamanda gerçekleşecektir.”

‘MASAK İNCELİYOR’

Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında TL cinsinden tasarrufları özendirecek özgün enstrümanları da devreye aldıklarını da kaydeden Nebati, “Bunlardan en önemlisi elbette kur korumalı mevduat (KKM) ve katılma hesapları. KKM’nin katkısıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı yaklaşık 20 puanlık bir düşüşle yüzde 50.6’ya gerilemiştir. KKM uygulamasıyla birlikte, TL mevduatın ortalama vadesi de önemli oranda artarak iki katına yükseldi” dedi. Türkiye’nin yerli ve milli kartı TROY ödeme sistemine de değinen Nebati, kart kullanıcıları ve bankalara bu sistemi kullanmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Nebati, “Geçtiğimiz günlerde, ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında, ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde MASAK gerekli tedbirleri ivedilikle alıp inceleme başlatmıştır” diye konuştu.

Dijital altın geliyor

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “Kurum olarak, Türkiye Ekonomi Modeli ile uyumlu bir şekilde üzerimize düşen görevlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni nesil ‘Darphane Dijital Altın’ı ile ülkemizi tanıştıracağız. Sahtecilikle mücadele kapsamında da ‘Ürün İzleme Sistemi’ ve ‘Milli Barkod Sistemi’ ile ülkemize hizmet edeceğiz” dedi.