Ekonomi Erbakan, 4. paketin zeminini hazırlatıyor

Erbakan, 4. paketin zeminini hazırlatıyor

01.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

Erbakan, 4. paketin zeminini hazırlatıyor

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan 4. kaynak paketinde açıklamayı düşündüğü arsaların özelleştirilmesi uygulaması için yasal zemin hazırlıklarının tamamlanmasını istedi. RP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ve DYP Grup Başkanvekili Mehmet Gözlükaya TBMM Başkanlığı'na verdikleri iki ayrı yasa teklifiyle hazırlıkları başlattılar.
Kapusuz ve Gözlükaya'nın verdikleri ilk teklifte, 1164 sayılı Arsa Ofisi Kanunu'nun 2'nci maddesinin 2'nci fıkrası değiştirilerek, belediye ve mücavir alan dışında kalan tüm taşınmaz malların imar planı, ek ve tadillerinin yapılması yetkisinin Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'ne verilmesi öngörüldü.
Kapusuz ve Gözlükaya verdikleri ikinci yasa teklifinde de orman sınırları dışında ancak belediye sınırları içinde olupta bir kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan taşınmaz malların satış ve kiraya verilmesini Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün yapmasını öngördüler. Teklifin gerekçesinde bu değişikliğin "sahipsiz bu alanların iyiniyetli olmayan kişilerce işgal edilerek çarpık yapılaşmasını önleyeceği" görüşüne yer verildi.


DEVLET İstatistik Enstitütüsü (DİE), bu yılın Ocak - Eylül döneminde, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH), geçen yılın aynı dönemine göre, cari fiyatlarla yüzde 85.9, sabit fiyatlarla da yüzde 7.5 oranında büyüdüğünü açıkladı. DİE'nin açıklamasına göre, bu yılın dokuz aylık döneminde zımmi fiyat deflatörü de yüzde 72.9 oldu. Verilere göre, bu yılın dokuz ayında GSMH, cari fiyatlarla 10 katrilyon 288 trilyon 504.715 milyar lira, sabit fiyatlarla da 80 trilyon 51.321 milyar lira olarak gerçekleşti.
DİE açıklamasına göre, geçici rakamlar itibariyle, bu yılın Temmuz - Eylül döneminde, 1995 yılının aynı dönemine göre, GSMH, cari fiyatlarla yüzde 88.9, sabit fiyatlarla da yüzde 5.4 oranında büyüdü. Yılın üçüncü çeyreğinde, zımmi fiyat deflatörü de yüzde 79.2 olarak gerçekleşti.