Ekonomi Esenyurt’ta lansmanı yapmadan yarısını sattı

Esenyurt’ta lansmanı yapmadan yarısını sattı

14.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Kars’ta hayata geçirdiği projelerle tanınan Turgut Reis, Esenyurt’ta inşa ettiği Esila Kent projesini satışa çıkardı. Şubat 2014’te tamamlanacak 407 konutluk projenin yarısı şimdiden satıldı.

Esenyurt’ta lansmanı yapmadan yarısını sattı

Bir dönem inşaatta teslimat sorunlarıyla gündeme gelen Esenyurt bölgesinde bugünlerde yeni bir konut projesi satışa çıktı. Daha önce İstanbul’da 1717 konut, Kars’ta 327 konut inşa eden Turgut Reis Group’un yeni projesi Esila Kent’in lansmanı kasım ayı içinde yapılacak.
407 konuttan oluşan projede satışlar Kurban Bayramı sonrasında başladı. Şubat 2014 tarihinde teslim edilmesi planlanan projedeki konutların yarısı ise şimdiden sahibini buldu. Konutların yanı sıra 40 adet ticari ünitenin de yer aldığı, Esenyurt Devlet Hastanesi’nin karşısında konumlanan Esila Kent projesinde konut fiyatları 89 bin liradan başlıyor. 50 milyon lira yatırımla 2011 tarihinde temelleri atılan Esila Kent, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinden oluşuyor.
24 kattan 12 kata indi
Turgut Reis İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Reis, 85 yıllık bir firma olarak konut projelerini teslime yakın zamanlarda satışa çıkarmayı ilke edindiklerini, bugün sağladıkları güvenle Esila Kent’te hiç zorlanmadan, kısa zamanda iyi bir satış başarısına imza attıklarını söyledi. Reis sözlerini şöyle sürdürdü:
“Esenyurt bölgesinde lansmanı bile yapmadan projenin yarısını sattık. 6 bloktan oluşan projedeki konutların tapuları şimdiden hazır. Biz yönetmeliklere, mevzuatlara uygun davranan bir şirketiz. Mesela ilk etapta 24 kat olarak planladığımız projemizi, yönetmelik değişikliği sonrası 12 kata indirdik. Bu süreçte yapmış olduğumuz statik ve zeminde kullandığımız malzemeler çok sağlamdır. Zeminlerde 50 metreye kadar inip, 120’lik fore kazıklar kullanmaktayız.”
Esila Kent 2. Etap yolda
Turgut Reis İnşaat, kasım ayında lansmanını yapacağı Esila Kent’in ikinci etabı için de hazırlıklarını sürdürüyor. Tamamı 2+1 dairelerden oluşan ikinci etapta toplam 327 konut bulunacak. İkinci etaptaki konutlar da 2015 yılında teslim edilecek.

Haberin Devamı

Banka kredisine uygun
Projede havuz, spor salonu, çocuk kulübü, güzellik merkezi, Türk hamamı, sauna, spa, oyun sahası, kat bahçesi, yürüyüş alanı ve çok amaçlı salon bulunuyor. 17 bin metrekare alan üzerinde konumlanan Esila Kent projesi 66 bin 700 metrekare inşaat alanına sahip. Banka kredisine uygun olan proje Millenium Mimarlık tarafından tasarlandı. Projede brüt daire büyüklükleri 1+1 dairelerde 90 metrekare, 2+1 dairelerde 120 metrekare, 3+1 dairelerde 150 metrekare olarak planlanıyor.

Tekirdağ’a proje geliyor
Fatih Reis, Esila Kent’in yanı sıra şirketin programında gelecek yıl Tekirdağ’da başlayacak bir projenin daha bulunduğunu açıkladı. Reis, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi yakınlarında başlayacağımız 100 daire, 100 villadan oluşan projemizi 2016 yılında bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2016’da 5 bin konut hedefi
Reis hedeflerinin daha büyük ölçekli projeler yapmak olduğunu, 2016 yılında 5 bin konut sayısına ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Kendilerini sat-yapçı değil, yap-satçı olarak tanımladıklarını anlatan Reis, “85 yıllık bir firma olarak devlet müteahhitliğinden başlayıp lojman, okul, karakol inşaatları yaptık. 3 nesil bir arada, dede, baba ve torunlar olarak işlerimizi devam ettirmekteyiz” dedi.

Yüzde 10’luk kâr marjıyla konutta ‘balon’ oluşmaz

Türkiye’de konut piyasasında balon oluştuğu iddialarını reddeden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Türkiye’de kâr marjının yüzde 10-20 gibi düşük seviyelerde seyrettiğini, konut fiyatlarının da Avrupa’ya kıyasla ucuz olduğunu söyledi.
Demir, “Arz talep dengesi bugünkü gibi devam ettiği sürece bu şartlarda konutta balon olmaz” dedi.
Türkiye’de konut fiyatlarının şişirilmesine, yüksek fiyatlardan satılmasına daha çok seneler olduğunu dile getiren Demir, “Şu anda yapılan tüm konutların üzerine yüzde 10-20 gibi düşük kâr marjları ekleniyor. Balon fiyat olması için yüzde 100, hatta yüzde 200 kazanmak gerekiyor” dedi.
Arz talep dengesi bugünkü koşullarda sürdüğü sürece böyle bir riskin oluşmayacağının altını çizen Demir, Türkiye’de nüfus artışı sürerken, bir yandan da evini yenilemek isteyenler, yeni evlenenler gibi nedenlerle yeni konut ihtiyacının katlanarak sürdüğünü vurguladı.
Türkiye çok hesaplı
Ayrıca Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarının Avrupa’ya kıyasla çok daha hesaplı olduğunu anlatan Hamit Demir, şunları söyledi:
“Türkiye’de gayrimenkul düşük fiyatlarla tüketicilerle buluşuyor. Avrupa ülkelerinin birçoğunda bu fiyatlara gayrimenkul satılmıyor. Bir araştırmaya göre İstanbul’un en lüks yerinden 1 milyon dolara 100 metrekarelik bir yerin sahibi olabiliyorsunuz. Aynı para ile Hong-Kong’da 19, Londra’da 23, Monaco’da 16 metrekareyi yer alınabiliyor. Paranın en geniş metrekareyi aldığı şehir ise Güney Afrika’da Cape Town. 1 milyon dolara Cape Town’da alınan konutun büyüklüğü 172 metrekare.”

Haberin Devamı

‘Altından daha kazançlı’

Türkiye’de gayrimenkulün ucuz olması sebebiyle yatırımcısına her daim kazandırdığını, hatta döviz ve altın gibi enstrümanlarla kıyaslandığında konutun getiride uzak ara önde olduğunu belirten Demir, “Konuta yatırım yapanlar kira derdinden kurtuldukları gibi, oturdukları süre boyunca da, evleri ne kadar eskise bile kazanmaya devam ediyor. Bu perspektifle baktığımızda Türkiye’de daha çok uzun yıllar konut cazibesini kaybetmeden yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Çevre Bakanlığı İstanbulluları bisiklete bindirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, rezerv ve özel proje alanlarının imar planlarında bisiklet yolunu artık zorunlu tutuyor. Bakanlık, ilk uygulamaya Avrupa yakasında belirlenen rezerv yapı alanın 730 hektarlık parçasını oluşturan Ispartakule’de başladı. Ispartakule’nin imar planında 10.8 km uzunluğunda bisiklet yolu aksı planladı.
Ispartakule’nin planında bırakılan bisiklet yolu uygulaması İstanbul’da bir ilk oldu. 10,.8 km uzunluğundaki bisiklet yolunun 4.3 km dere kenarında, 5.1 km vadi tabanlarında ve park alanlarında, 1.4 km ise taşıt yoluna paralel olarak tasarlandı. Planda ayrıca bisiklet durakları, bisiklet park alanları ve bakım onarım alanları da unutulmadı.

Haberin Devamı

İlk kez Ispartakule’de

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, devlet olarak sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamanın, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmenin ana hedefleri olduğunu söyledi.
Bayraktar, “Özel proje ve rezerv yapı alanlarında daha yaşanabilir alanlar oluşturmak amacıyla, bisikletli ulaşımı imar planlarına işlemeyi hedefliyoruz. 41.820 hektar büyüklüğündeki rezerv yapı alanın tamamında, bütüncül bir ulaşım sistemi olacak. Ispartakule bunun ilk örneği oldu” dedi.

İHLAS, KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZLI GİRDİ

İhlas Holding bünyesindeki İhlas Yapı, Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm yapacak. Firma, Karayolları ve Yeni Mahalle’yi kapsayan bölgede 988 bin metrekarelik alanda çalışmalarına başlayacak. Teslim edilen 350.000 metrekare alan üzerinde 4.500 konut ve ticari alanlar geliştirilecek.
1.8 milyar $’lık ciro hedefi
Firma, yaklaşık 1 milyar 860 milyon dolar ciro planlanıyor. İhlas Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, ?İhlas Yapı’nın Karayolları ve Yenimahalle’yi içine alan bölgede 6306 sayılı kanun kapsamında kentsel dönüşüm projesini geliştirme ve inşa etme çalışmalarının başladığı belirtildi.
Açıklamaya göre, İhlas Yapı bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı’na bağlı Gaziosmanpaşa İnşaat ile sözleşme imzaladı ve sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan 3 milyon doları ödedi.
Anlaşma gereği, ilgili belediye ve belediye şirketi, hak sahipleri ile gerekli anlaşmaları yapacak ve alanı boş bir şekilde İhlas Yapı’ya teslim edecek. Şirket bu proje üzerinde geliştireceği çalışmalar sonucunda maksimum yüzde 40 inşaatı hak sahipleri ve belediye şirketine bırakacak. Kalan yüzde 60’lık kısmın inşaatını ise İhlas Yapı değerlendirecek.
İhlas Yapı, belirtilen alanın büyüklüğünü de dikkate alarak projeyi kendi belirleyeceği etaplar halinde gerçekleştirecek. Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa İnşaat’ın birinci etaba ait araziyi teslim etmesi halinde inşaat 2014 yılının ilk altı ayında başlayacak.

Emlak Konut GYO’nun ‘gong’ töreni yapıldı

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı nedeniyle Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi. Toplam büyüklüğü 1.6 milyar dolara ulaşan Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu.
Yabancı yatırımcıdan 2.5 milyar dolarlık talep alan ve yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep gelen Emlak Konut GYO, Borsa İstanbul Kurumsal Ürünler Pazarı’nda EKGYO kodu ve 2.77 TL baz fiyat ile işlem görmeye başladı.

10 milyon liralık ‘lüks’ mağazalar satışa çıktı

Metropolist Yapı tarafından Pendik’te 865 metrekare arsa üzerinde inşa edilen Metrowin Tower projesinde mağazalar satışa çıktı. Fiyatların 1 milyon 580 bin lira ile 10 milyon 524 bin lira arasında değiştiği mağazaların büyüklüğü brüt 79 metrekare ile 440 metrekare arası olarak belirlendi.
2014 yılının Ekim ayında tamamlanacak olan Metrowin Pendik projesinde 11 bin 182 metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. 8 bin 990 metrekarelik ofis ve 2 bin 35 metrekarelik ticari birimlerin yer aldığı projenin yatırım değeri ise 50 milyon lira.

İzmir’de peşin alımda % 15 indirim seçeneği

Soyak tarafından İzmir’de hayata geçirilen Mavişehir Optimus’ta kampanya başladı. Buna göre, projede 48 aya kadar vade farksız taksit imkânı sunuluyor. Son 35 daire satışının sürdüğü Soyak Mavişehir Optimus’ta 120 aya kadar 0.49 faiz, peşin alımlarda ise yüzde 15 indirim uygulanıyor.
1109 konuttan meydana gelen Soyak Mavişehir Optimus’ta ödemeler dairelerin büyüklükleri ve konumlarına göre değişiyor. Proje alanı 37 bin 323 metrekare olan projenin 9 bin metrekaresi yeşile ayrıldı.
Projenin sosyal donatıları arasında, yüzme havuzu, çocuklara özel oyun parkı bulunuyor.

Peşinat ve taksitleri bir yıl erteleyecek

Çukurova Gayrimenkul, Kartal’da hayata geçirdiği Adanuspark’ta, bir yıl boyunca hiç ödeme yapmadan ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Buna göre, projede peşinat bir yıl sonra ödeniyor, kredi taksitleri de aynı şekilde bir yıl sonra başlıyor.
Brüt kullanım alanı 73 metrekare olan 1+1 dairelerin bulunduğu Adanuspark’ta 2+1, 3+1 ve 5+1 daire seçenekleri de mevcut. Dairelerin yüzde 70’inin adalar ve deniz manzaralı olduğu Adanuspark, Kartal Adliye Sarayı’na iki dakikalık mesafede konumlanıyor. Yüzde 80’ninin yeşil alana ayrıldığı Adanuspark’ta daire sahiplerinin kullanabileceği hobi bahçesi yer alıyor.