20.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Cinsiyetler arası ücret eşitsizliği günümüzde kadın istihdamının önündeki en önemli engellerden biri. ILO’nun cinsiyete dayalı ücret farklarının arkasında yatan sebepleri ele aldığı Global Ücret Raporu’na göre dünya genelinde kadınlar emekleri karşılığında erkeklere göre yüzde 20 daha az ücretlendiriliyor. Üstelik yine ILO tarafından hazırlanan ve Kovid-19 pandemisinin ücret dinamikleri üzerindeki etkisini ele alan çalışması, kadın istihdamının erkek istihdamına kıyasla pandemi sürecinden daha ağır etkilendiğini ortaya koyuyor.
Sertifikayı alan ilk özel şirket
Türkiye’de cinsiyetler arası ücret eşitsizliği yüzde 15,6 seviyesinde. Philip Morris/Sabancı, Türkiye’deki emek karşılığının adil ücretlendirildiğini ortaya koyan, İsviçre Merkezli kar amacı gütmeyen ve bağımsız bir vakıf olan “EQUAL-SALARY” Vakfı tarafından verilen “Eşit İşe Eşit Ücret” sertifikasını almaya hak kazanan ilk özel şirket. Ayrıca kadın istihdamını geliştirmek ve yalnızca kendi bünyelerinde olmaksızın değer zincirlerinde toplumsal bir fayda yaratmak üzerine çalışıyorlar.
Düzenli olarak denetleniyor
Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, “Şirkette en büyük önceliklerimizden biri iş hayatında tüm cinsiyetlerdeki çalışanlarımıza fırsatlara erişim için eşit koşullar sağlamak. Emek karşılığında adil bir ücretlendirme politikasının olması şirket kültürümüz gereği bize ‘olması gereken’ bir netice gibi gelse de, dünyada cinsiyetler arası ücret eşitsizliğinin kadın istihdamı önünde büyük bir engel teşkil ettiğini biliyoruz. Philip Morris/Sabancı eşitlik temelli uygulamalarıyla 2018 yılında Türkiye’de eşit ücret ‘EQUAL-SALARY’ sertifikasını almaya hak kazanan ilk özel şirket olduk. Sertifikasyon gereği yalnızca ücret istatistiklerimiz değil, fırsatlara erişim politikalarımız da her yıl düzenli olarak bağımsız denetim firması tarafından denetleniyor. Bu değerlendirmeyi çok kıymetli buluyoruz” ifadelerini kullandı.
Cinsiyetsiz özgeçmiş taraması
Diren, sözlerine şöyle devam etti:
“Kadının eşit temsil edilemediği hiçbir yapıda sürdürülebilir büyümeden söz edilemez. Hayatın her alanında kadın eşitliğini sağlamak gerekiyor. Ekonomik büyüme ancak kadın iş gücünün ekonomiye entegre edilmesiyle sağlanabilir. Biz de Philip Morris/Sabancı olarak İK süreçlerimizi en başından itibaren eşitlik ilkesi temelinde tasarlıyoruz. İşe alımlarda cinsiyetsiz özgeçmiş taramalarından, cinsiyet dağılımı eşit son listeye kadar kadın-erkek dengesini sağlıyoruz. Yönetim ekibimizin yarısı kadınlardan oluşuyor, hedefimiz saha ve üretim alanlarında da kadın temsilini artırmak. Çünkü cinsiyete dayanan bir iş kolunun varlığını reddediyorum. İsteyen, yetkinliği olan ve emeğini ortaya koyan herkes, her işi yapabilir. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Hem annelere hem babalara ebeveynlik izni
“Philip Morris International, hayata geçirdiği global ebeveyn izni politikasıyla ücretli ebeveyn izinlerini tekrardan düzenledi. Bu politikayla amaç cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak, çalışanların iş-özel yaşam dengelerini sağlamalarında yardımcı olmak ve ebeveynlere eşit sorumluluk düştüğünü fark etmek. Bu kapsamda çalışan annelerimize 18 hafta, babalarımıza da sekiz hafta ücretli izin hakkı sağlayacağız. Halihazırda doğum izinlerinden sonra da esnek çalışma modelleri ve mentorluk programlarımızla çalışanlarımızın adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.”
KaMP KAGİDER Mentorluk Programı
“Amacımız her alanda eşitlikçi olmak, cinsiyetleşmiş meslekler tanımını ve bariyerleri ortadan kaldırmak. KAGİDER iş birliğiyle yürüttüğümüz KaMP KAGİDER programıyla Philip Morris/Sabancı’da görev yapan üst düzey kadın yöneticilerimiz, iş hayatına yeni atılmış genç kadınlara çalışma hayatlarında başarılı olmalarına destek amacıyla mentorluk yapıyor. Ben de bu projeye her sene keyifle katılıyorum. Bu programlar karşılıklı gelişim için çok kıymetli fırsatlar sunuyor. Şimdiye kadar 66 genç kadının bu programımızdan faydalanmış olduğunu bilmek, kariyer yolculuklarında daha sağlam adımlar attıklarını görmek bizim için çok gurur verici.”
Wellbees “Kadın Kurucular 1Millionstartups Programı”na seçildi
Çalışan esenliği platformu Wellbees, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çözümler üreten girişimcileri bir araya getiren 1MillionStartups platformunun "Kadın Kurucular 1MillionStartups Programı"na dünya çapında kabul edilen 20 girişimden biri oldu. Wellbees'in Kurucusu Melis Abacıoğlu, programda elde edecekleri deneyimleri İK profesyonelleri ile paylaşırken, büyüme planları arasında yer alan İngiltere pazarını da derinlemesine inceleme fırsatı yakalayacaklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler'in yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak hedefiyle beş yıl önce açıkladığı 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), günümüzde hem ülkelerin hem de kurum ve kuruluşların gündemlerinde ilk sıralarda yer alıyor. SKA'nın üçüncü maddesi olan "Sağlık ve Esenlik" alanını odağına alan çalışan esenliği platformu Wellbees, bu kapsamda dünya çapında önemli bir programa kabul edildi. SKA doğrultusunda çözümler üreten girişimcileri bir araya getiren 1MillionStartups platformunun "Kadın Kurucular 1MillionStartups Programı"na katılan Wellbees, her yıl dünya çapında yüzlerce başvurunun yapıldığı programda yer alan 20 girişimden biri oldu.