Ekonomi ESK Rus etini pahalı buldu

ESK Rus etini pahalı buldu

12.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’da kurulu Miratorg isimli hayvancılık firması, Türkiye’nin Rusya’dan et ithalatı kararı kapsamında görüşmek için Türkiye’ye yetkililerini gönderdi. ESK’yle görüşerek, “helal kesim” garantisi veren firma, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlendi ve sağlık şartları ile sertifikaları açısından ürünleri mevzuata uygun bulundu.

ESK  Rus etini pahalı buldu

Lüks restoranlarının Bakü ve Dubai şubelerine de et satan firmanın fiyatları ise ESK’ya pahalı geldi, buna karşın ihtiyaç halinde et alımı yapılabileceği Rus firmasına iletildi. Devlet destekli firmanın, yüksek kalite et üretimi iddiasında olduğu ve özellikle Türkiye’deki lüks restoranları ve 5 yıldızlı otelleri hedeflediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Et karşılığı tavuk

Rusya’nın en büyük kırmızı et üreticisi olan ve yüksek teknolojiyle üretim yapan firmanın, kemiksiz et ihraç ettiği, 500 binden fazla hayvan varlığı olduğu ifade ediliyor. Şirket, Avustralya’ ve ABD’den de sığır getirerek Rusya’da üretim yapıyor. Miratorg’un ortakları arasında Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in de bulunduğu iddia ediliyor.

Türkiye’nin, geçen yıl Rusya’dan sığır eti ithalatının önünü açmasının ardından Rusya’dan et ithalatı başlamıştı. Özellikle et ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’nin ithalatında öncelik talep eden Rusya, Türkiye’den de tavuk alıyor. Rusya’dan et ithalatı, bu ülkeye domates ihracına izin verilmesi karşılığında gündeme gelmişti. Türkiye, sığır eti için Rusya’ya 5 bin tonluk kota ayırmıştı.

Haberin Devamı

İki liderin sohbeti

Geçen yıl Güney Afrika’da düzenlenen BRCIS Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arasında et sohbeti yaşanmıştı. Putin’in “Beni restorana davet edecektiniz hani” sorusu üzerine Erdoğan, “ettim, bekliyorum” karşılığını vermişti. Putin’in, “Ama şu konuda anlaşmıştık: Et ürünlerimizi ülkeye alacak iseniz o zaman bu restoranda Rus etleri olacak” sözlerine karşılık Erdoğan ise, “Ben memnuniyetle sizleri öncelikle bekliyorum. Dönüşten sonra bu işi halledersek iyi olur, fazla geciktirmeyelim” ifadelerini kullanmıştı. Bu diyalogun ardından Rusya’dan et ithalatı gündeme gelmişti.