Ekonomi ESKİ BAKIR FABRİKASINI MODERN OFİSE ÇEVİRDİ

ESKİ BAKIR FABRİKASINI MODERN OFİSE ÇEVİRDİ

27.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

FerYapı, Kağıthane’deki eski Rabak Bakır Fabrikası’nın yerine 150 milyon liralık yatırımla Premier Kampus projesini inşa ediyor. Proje birçok yeniliği bünyesinde barındırıyor

ESKİ BAKIR FABRİKASINI MODERN OFİSE ÇEVİRDİ

İki yıl içinde beşinci projesini satışa çıkaran ve gayrimenkul sektörünün en hızlı firmalarından biri haline gelen FerYapı, bu projelerinin sonuncusunu Kağıthane’de yapıyor. Bölgedeki eski Rabak Bakır Fabrikası’nın yerine Premier Kampus projesine başlayan firma, ofis anlayışında da yenilikler getirmeyi hedefliyor.
FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, 2 yılda beşinci projeyi satışa çıkarmanın büyük bir başarı olduğunu belirterek, tüm projelerinin birbirinden farklı unsurlar taşıdığını ve sektöre yenilikler getirdiğini söyledi. Bundan önceki projeleri olan İswest, itower, Mai Residence ve Parima Residence’ın bu özellikleri taşıdığını dile getiren Kumova, Premier Kampüs projesiyle yenilik konusunda zirveye çıktıklarını kaydetti.
Ramadan Kumova, Premier Kampüs’ün lokasyonuyla öne çıkmasına rağmen, konsept ve tasarımıyla da dikkat çektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Google’un çalışanları için şehir dışında yaptığı ofisleri biz İstanbul’un merkezinde yapıyoruz. Bu ofisler çalışanların ihtiyaçları düşünülerek ve verimlilik artışı hedeflenerek planlandı. Ofisler 40 metrekare ile 10 bin metrekare arasında değişiyor. İçinde 1200 metrekarelik sosyal tesis var. 25 tane toplantı odası hizmet verecek. Ayrıca, masaj ve sinema salonu ile restoranlar her türlü ihtiyacı karşılayacak.”

‘Maslak’ı bile geçer’
Ramadan Kumova, projenin yapıldığı yer olan Kağıthane’nin son dönemlerde büyük bir atılım içinde olduğunun altını çizerek, Sadabat bölgesinin 2011 yılında imara açılmasıyla birlikte özellikle ofis projelerine ev sahipliği yapmaya başladığını dile getirdi. Kumova, şunları kaydetti:
“Bölge çok hızlı gelişiyor. Bölgenin bu gelişme hızıyla Maslak ve Levent’i geçeceğini düşünüyorum. Bölgede hem belediyenin yol çalışmaları var hem de metro gelecek. Metre istasyonu 300 metre uzağımızda. 5 üniversite buraya geliyor. Ofislerin kira değerleri 2 yıl önce 10 dolar iken, şimdi 17-18 dolara çıktı. Yatırımlar katlanarak değer kazanacak. Bizim projemizin de bittiğinde en az 25 dolardan kiracı bulacağını söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

Yabancıyı reddetti
Ramadan Kumova, projeye başlamadan öncesinde iki yabancı yatırım fonunun kendilerine ortaklık teklif ettiğini vurgulayarak, “Ancak yeterli finansal gücümüzün olması, projenin kalitesi ve hızlı bir şirket olmamızdan dolayı böyle bir ortaklığa gerek duymadık” dedi.
Projenin mimari detaylarını anlatan Julien De Smedt de, Kağıthane’nin böyle bir projeyi geliştirmek için ilginç bir bölge olduğunu vurgularken, projede kapalı olmasına rağmen açık hissi veren ofisler tasarladıklarını söyledi. Mimar Bünyamin Derman ise Premium Kampüs Ofis projesi ile Türkiye’ye çok iyi bir eser kazandırdıklarına inandığını belirtti.

150 milyon TL’lik yatırımla yapılıyor
58 bin metrekare satılabilir alanı olan Premier Kampüs’ün Mayıs 2015’te teslim edilmesi planlanıyor. 150 milyon lira yatırım değerine sahip projede ortalama metrekare fiyatı 2 bin 970 dolar seviyesinde. 40 ile 300 metrekare arasında küçük, 800 ile bin metrekare arasında orta ofislerden oluşan projenin 2.5 yılda tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Teklif arsa sahibinden
Projenin arsa sahibi olan Çelikler Limited Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Çelik, bu projeyle ilk kez gayrimenkul sektörüne adım attıklarını belirterek, “FerYapı ile önceki projelerinde müşteri olarak tanıştık. Yaptıkları işe karşı duydukları özen bizi çok etkiledi. Arsamızla ilgilenen pek çok firma varken biz arsa sahibi olarak FerYapı’ya teklif sunduk. Geldiğimiz noktada kararımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Şükrü Çelik, bu projeyle sektöre ısındıklarını ve yeni projelerini de FerYapı ile yapmak istediklerini söyledi.

Ünlü mimar tasarladı
Premier Kampüs, bölme bölme, kapalı kutu gibi ofislerin yerine bir kampus gibi tasarlandı. Dikey binalar yerine, az katlı yatay binalardan oluşan kampüs ofisler, park hissi veren büyük yeşil alanlarda kuruluyor. Premier Kampüs Ofis’i dünyanın en önemli mimarlarından biri olan Julien De Smedt tasarlarken, uygulama projesini ise Bünyamin Derman yapıyor.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR İÇİN ‘CADDE’YE YATIRIM PLANI

Haberin Devamı

Yatırımcılarına düzenli kira geliri sağlamayı hedefleyen ATA GYO, bu kapsamda Anadolu’ya yatırım yapma kararı aldı. Şehir merkezindeki gayrimenkulleri alan firma bunlardan yıllık %10 kira getirisi ve % 20 temettü dağıtmayı hedefliyor

ATA GYO, yüksek değer artış potansiyeli bulunan ve düzenli kira geliri sağlayan ticari gayrimenkul portföyü oluşturmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda özel bir faaliyet alanı belirleyen ATA GYO, Türkiye’nin birçok ilinde cadde mağazacılığını hedefleyen yatırımlara başladı. ATA GYO Genel Müdürü Cengiz Foan, ATA Finans bünyesindeki ATA Yatırım’ı ATA GYO’ya dönüştürdüklerini söyledi.
Diğer GYO’lardan farklı bir politika izleyerek, cadde mağazacılığına yönelik yatırım yaptıklarını ifade eden Foan, şunları söyledi:
“23 milyon 750 bin liralık sermayemiz var. İlk etap yatırımları finansmanla 40 milyon TL’ye çıkabilir. Biz diğer GYO’lardan farklıyız. Sermaye koyduktan sonra yatırımlarımızı yapıyoruz. Öncelikli olarak da perakende odaklı faaliyet gösteriyoruz. Bu kapsamda yatırımcılarımız kira geliri sunuyoruz.”

Planda AVM yok
Cengiz Foan, yatırım planlarının arasında AVM’lerin olmadığını dile getirerek, “AVM’lerdeki kiracılar riskli olabilir. AVM’leri riskli görüyorum. Bu nedenle en iyi 10-15 perakende markasıyla çalışıp caddelere ineceğiz. 20 mağazalık bir AVM yerine 20 ayrı şehirde mağaza sahibi olmayı tercih ederiz. Ödeme gücü yüksek markalarla çalışacağız ve bu sayede riskleri de en aza indireceğiz. Kriz olsa bile sıkıntıya girmek istemiyoruz” dedi.
Cengiz Foan, cadde perakendeciliği için ilk yatırımlarını Giresun, Çorlu ve Düzce’de başlattıklarını vurgulayarak, “Bu illerdeki mağazaları satın alıyoruz. Başka illerde de satın alma çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içinde yatırımları yapacağız” diye konuştu. Projeleri iki şekilde hayata geçirdiklerini aktaran Cengiz Foan, şunları kaydetti:

Şehir merkezini seçiyor
“Biz hazır gayrimenkulleri alıyoruz ya da gayrimenkul geliştirme yapıyoruz. Anadolu’daki şehir merkezlerinde 100-150 metrekarelik müstakil ya da 3-4 katlı binaları satın alıyoruz. Birçok kentte şehrin içinde bulunan ama salaş birçok bina var.
Özellikle bu binaları seçiyoruz. Bu binaları aldıktan sonra ya yıkıp yeniden yapıyoruz ya da yeniliyoruz. Bu sayede gayrimenkule yüzde 25-50 arasında değer katıyoruz. Bu binaları da önde gelen perakendecilere kiraya veriyoruz. Genelde 10 yıllık sözleşmeler yapıyoruz.”

Önce kiracı buluyor
Cengiz Foan, gayrimenkul yatırımı yapmadan önce kiracı bulduklarını anlatarak, orta ve uzun vadede 200 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.
Bu yatırımı da 3 şekilde gerçekleştireceklerini ifade eden Cengiz Foan, “Öncelikle şehrin merkezinde cadde perakendeciliği yapacağız. Bunun yanı sıra geliştireceğimiz gayrimenkullerle şehir meydanları yaratacağız. Bir de şehirlerin yoğun trafik akışına göre belirlenen noktalarda arabaya servis imkanı veren gayrimenkuller geliştireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Temettü dağıtacak
Tüm hesaplarını yılda yüzde 10 kira getirisi almak üzerine yaptıklarını dile getiren Cengiz Foan, “Yatırımlarımızı tamamladıktan sonra ise yüzde 20 temettü dağıtacağız. Bunu da hedeflerimize koyduk” dedi.

4 ayda 30 il gezdi
Cengiz Foan, yeni yatırım hedefleri doğrultusunda yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
İlk planda büyükşehirlerde olmayacağız. Hedefimizde tüm iller var. Bunun için de sürekli araştırma yapıyoruz. Son 4 ayda 30 ayrı şehir dolaştım. Birçoğunda büyük potansiyel olduğunu gördüm. Adana, Ordu, Samsun, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Çorum gibi şehirlerde ihtiyaç var. Şehirlerin ya caddeleri ya da büyük meydanları var. Buralar bir çekim merkezi oluyor. Büyük markalar da buralarda olmak istiyor. Ama GYO’lar genelde buralara yatırım yapmıyorlar.”

9 sektörde faaliyet
Türkiye’nin en büyük barajı olan Urfa’daki Atatürk Barajı’nın yapımını gerçekleştiren Ata İnşaatı da bünyesinde barındıran Ata Holding’in temelleri 1969 yılına kadar gidiyor. İnşaatın yanı sıra gıda, finans, teknoloji, turizm, lojistik, yapı malzemesi, moda, dış ticaret ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

İlbank'ın Maltepe ihalesine en iyi teklif Rönesans’tan

İller bankası tarafından Maltepe Cevizli bölgesinde satışa çıkarılan arsa ihalesinin ikinci oturumunda Rönesans Gayrimenkul en yüksek fiyatı veren taraf oldu. Verilen fiyat açıklanmazken 41 bin 752 metrekare yüzölçümündeki arsa, ticaret ve konut alına imarına sahip. 70,50 metre uzunluğunda binaların inşa edilebileceği arsaya ihalede 4 firma talip olmuştu.
İkinci oturumu 24 Nisan'da yapılan arsa lokasyon olarak E5 Karayolu üzerinde, Maltepe AVM'nin yanı başında yer alıyor. İhaleyi kazanan firmanın İlbank için İstanbul Finans Merkezi'nde bina yapacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Golfün duayenleri Quasar Golf Cup 2013’te yarışacak

Viatrans A.Ş. – Meydanbey Ortak Girişimi, Mecidiyeköy Eski Likör arazisinde konumlandırdığı ‘ilk’lerin projesi Quasar İstanbul kapsamında, İstanbul Golf Kulübü işbirliği ile ‘Quasar Golf Cup 2013’ turnuvası düzenleniyor.
Dünyadaki lüks kavramını birleştirerek İstanbul’a ideallerin ötesinde bir yaşam merkezi sunacak Quasar projesi ile aynı ismi taşıyan Quasar Golf Turnuvası’nda iş hayatının önde gelen isimleri, 4 Mayıs 2013 Cumartesi günü Silivri Golf Club & Country tesislerinde yarışacak.

Çelik sektöründe hedef 18.5 milyarlık ihracat

Yeni yatırımlar ve kapasite artışlarıyla ihracattaki büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdüren çelik sektörü, 18.5 milyar dolarlık yılsonu ihracat hedefine odaklandı. Sektör temsilcileri bu kapsamda, Çelik İhracatçıları Birliği tarafından üçüncü kez düzenlenen sektör buluşmasında bir araya geldi.
Sektörün gelecek planları, hedefleri ve sorunlarının dile getirildiği toplantının onur konuğu ise Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi oldu. Çelebi, çelik sektörünün ihracatının artışı için öneri ve değerlendirmelerde bulundu.

2012’de ofislerin yarısı
JLL tarafından kiralandıJones Lang LaSalle'nin Ofis ve Lojistik Departmanı, 2012 yılında ofis pazarında gerçekleşen 241 bin 184 metrekarelik işleminin 102 bin 137 metrekaresini gerçekleştirdi. Bu işlemlerin 40 bin 454 metrekaresini mal sahibi temsilciliği, 61 bin 683 metrekaresini kiracı temsilciliği yaptı.
2013 ilk çeyrekte de önemli işlemler gerçekleştiren Jones Lang LaSalle Türkiye uluslararası stratejik yatırım fonu Kazanah Nasional, global sağlık şirketi ve ileri teknoloji ilaç firması R-Pharm olmak üzere uluslararası 3 firmaya, Kanyon’da toplam 2 bin 100 metrekarelik, global reklam ajansı Lowe&Partners'e ise Armani Maçka Residences'da 1500 metrekarelik kiralama gerçekleştirdi.