28.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
ETİBANK'tan Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Eti Holding'e bağlı ve aralarında dünyanın en uzun ömürlü ve en karlı şirketlerinden biri olan Eti Bor'un da bulunduğu şirketlerin hisse senetlerinin, 1999 başında önümüzdeki yıl başında halka arz yoluyla özelleştirileceğini açıkladı. Yücelen, sadece Eti Bor'un yüzde 40 hissesinin halka arzıyla 1 milyar dolarlık gelir sağlanacağını bildirdi.
Etibank'ın özelleştirilmesine ilişkin çalışmalarını Milliyet'e anlatan Yücelen, adı "Eti Holding" olarak değiştirilen Etibank'ın maden bazında 7 ayrı şirkete bölünmesinin 2.5 ay içinde gerçekleştirildiğini söyledi. Anonim şirket statüsüyle faaliyete başlayan Eti Bor, Eti Alüminyum, Eti Gümüş, Eti Krom, Eti Bakır, Eti Elektrometalürji ve Eti Pazarlama'nın Eti Holding çatısı altında toplandığını hatırlatan Yücelen, Etibank'ın şirketlere bölünmesi gerekçesi konusunda şöyle konuştu:
"Etibank, Türkiye'nin en büyük KİT'i. Yıllık 500 milyon dolarlık satışı, 300 milyon dolarlık ihracatı, 46 trilyon liralık karı olan bir kuruluş. Bünyesinde çok sayıda işletme var. Bugüne kadar tek bir kuruluş olarak faaliyet gösterdiği için hangi faaliyeti karlı, hangisi zararda belli değildi. Zararda olanlar karlı işletmlere bağlanarak, sürdürülmüş. Şimdi hangi maden, hangi şirket zarar ediyor, hangisi kar ediyor, göreceğiz. İşletmeler kendi nam ve hesaplarına, serbest piyasa kuralları içerisinde, basiretli tüccar gibi çalışacak. Şirketler yerinden yönetilecek, yerinden kontrol edilecek. Zarar eden işletme varsa, nedenine bakıp, önlemini alacağız. Çok iyi kar edenler kendilerini daha iyi gösterme olanağına sahip olacak."
Kuruluşun şirketlere bölünmesinin, bürokrasiyi ortadan kaldırdığını, artık bir işletmenin bir kaç kilo peynir almak için Ankara'dan izin almasının gerekmeyeceğini belirten Yücelen, şirketleşme ile Etibank'ın özelleştirmeye hazır hale getirildiğini kaydetti. Eti Holding'in özelleştirilmesinde öncelikle halka arz yöntemini deneyeceklerini vurgulayan Yücelen, şirketlerin karlılığı halka arza olanak kılacak düzeye geldikçe özelleştirmeye başlayacaklarını bildirdi.
Özelleştirmede ilk sırada Eti Bor'un bulunduğunu kaydeden Yücelen, şunları söyledi:
"Eti Bor'un bu yıllık kar hedefi 25 trilyon lira. Bazı ilave yatırımların yapılması gerekiyor. Bu yatırımlar tamamlandığında karı 60 trilyon lira civarında olacak. Eti Bor dünyanın en uzun süreli şirketlerinden biri aynı zamanda. Çünkü 350 yıllık maden rezervi var. Üstelik çok karlı bir şirket. Eti Bor'un özelleştirmesinde halka arz yöntemini deneyeceğiz. Çünkü 2840 sayılı yasa uyarınca, bor stratejik bir maden sayıldığı için devlet eliyle işletilmesi zorunlu. Yani blok olarak yabancılara satılarak özelleştirilmesi mümkün değil. Ancak yurt içinde halka arz yasaya aykırı değil. Eğer yüzde 40'nı halka açarsak hem devlet yönetiminde olacak, hem de 1 milyar dolarlık gelir sağlanacak."
Eti Bor'un nisan bilançosunun çıkmasının ardından danışman kuruluş için ihaleye çıkarak, fiilen özelleştirme çalışmalarına başlayacaklarını da açıklayan Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, "Yılsonu bilançosu çıktıktan sonra, 1999 başında, Eti Bor'un hisse senetlerini halka arz edeceğiz" dedi.
Eti Holding'in de hisselerinin halka arz edileceğini belirten Yücelen, diğer şirketlerin de nisan bilançolarında çıkacak karlılık durumuna göre özelleştirme çalışmalarının başlatılacağını ekleyerek, "Eti Bor dışındaki şirketlerde blok satışı da deneyebiliriz. Özelleştirme Yüksek Kurulu isterse, istediği şirketi Özelleştirme İdaresi'ne de devredebiliriz" diye konuştu.