Ekonomi Etsiz çiğköftesine patent aldı, sıra yumurtasız mayonezde

Etsiz çiğköftesine patent aldı, sıra yumurtasız mayonezde

09.06.2008 - 00:17 | Son Güncellenme:

Türk Patent Enstitüsü (TPE), Ezgi Gıda’nın “Lezzetin ve Bilimin Buluştuğu Çiğ Köfte” sloganıyla ürettiği etsiz çiğköfteye patent verdi.

Etsiz çiğköftesine patent aldı, sıra yumurtasız mayonezde

Daha önce adından “Yumurtasız Mayonez” ile söz ettiren Ezgi Gıda’nın sahibi Selmin Selime Kaya, mayonezi 10 yılda ortaya çıkardığını kısa süre içinde ona da patent alacağını söyledi.
Etsiz çiğköftenin “Öyle bir şey bulmalıyım ki, hem çiğköfte tadında olmalı hem sağlıklı ve temiz olmalı hem de uzun raf ömürlü olmalı” düşüncesinden ortaya çıktığını belirten Kaya, çalışmalarının TÜBİTAK, TTGV ve KOSGEB tarafından desteklendiğini kaydetti. Kaya, 1.5 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda, 4 derecede 2 ay raf ömrü olan etsiz çiğköfteyi geliştirdiklerini belirtti. 

İlk müşterisi ordu

Engelli doğan çocuğuna bakmak için 1992 yılında evde çalışmaya başladığını belirten Selime Kaya “Evde yaptığım 250 gramlık rus salatalarını markette satıyordum, çok sevildi. İşlerim artınca Demetevler’de bir işyeri açtım. İlk müşterim Zırhlı Birlikler oldu. Daha sonra da birçok askeri birliğe girdim. Fakat mayoneze yağ ve yumurta yetiştiremiyordum. 1998’de ODTÜ’den Prof. Dr. Faruk Bozoğlu ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile birlikte çalışmaya başladık. Hem yumurtasız mayonez hem de ezme ve ketçap yerine kullanılabilen Antep domatesli ezme ketçapı geliştirdik” diye konuştu.