13.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a ne sabrı, ne de güveni kaldı. Son 5 yılda toplam 240 milyar euro’luk 2 kurtarma paketine karşın ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan alacaklılardan 80 milyar euro’ya yakın bir para daha talep ediyor.
Atina’nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dahil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi ise gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor.
Önceki gün Euro Bölgesi maliye bakanları yeni bir kurtarma paketi için başvuran Yunanistan’ın reform taahhütlerini yetersiz buldu. 9 saatlik toplantı sonuçsuz kalırken dün görüşmelere devam edildi.
‘Aptal değilim’ çıkışı
Maliye bakanları borç silinmesi dışında Yunanistan’ın ödemelerini kolaylaştıracak önlemleri tartıştı. Hararetli geçen tartışmada bir an Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble’nin Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’ye “Ben aptal değilim” diye bağırdığı iddia edildi.
Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “Yunanistan’ın teklifini derinlemesine konuştuk. Kredibilite ve güven meselelerini tartıştık. Hâlâ çok zor fakat çalışmalar hâlâ ilerliyor” dedi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, dün 28 AB üyesi ülkenin liderlerinin katılımıyla düzenlenecek zirveyi iptal etti. 28 üyenin bir araya gelecek olması, piyasalara Yunanistan’ın euro’dan çıkışının oylanabileceğini düşündürüyordu. Ancak dün geniş katılımlı zirve yerine Euro Bölgesi’ne üye 19 ülke lideri toplandı.
‘Uzlaşmaya geldim’ dedi
Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, Brüksel’deki toplantı öncesi, “Buraya uzlaşmak için geldim. Bunu, Avrupa’yı bölünmüş değil birlik olarak görmek isteyenlere borçluyuz. Eğer bütün taraflar uzlaşırsa bir anlaşmaya varırız” dedi. Toplantı öncesi Almanya Başbakanı Merkel, ise “Tedavüldeki en önemli değer kaybedildi, o da güven. Bu yüzden sert tartışmalar yaşanıyor. ‘Ne pahasına olursa olsun’ bir anlaşma yapılmayacak” açıklamasını yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının Avrupa’nın bütünlüğünü tehdit edeceğini söyledi. Çipras’ın reformları Meclis’ten geçirip AB’yi ikna etmek için yaklaşık 72 saati var.
‘Euro’ya 5 yıl ara versinler’