Ekonomi ‘Ev’de şimdi fırsat zamanı

‘Ev’de şimdi fırsat zamanı

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da konut fiyatlarının ‘dibi’ gördüğünü vurgulayan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, “Bundan sonra fiyat düşmez. Artık yükselişe geçecek. Tüketici için önemli alım fırsatları oluştu” dedi

‘Ev’de şimdi fırsat zamanı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, verilere bakıldığında İstanbul’da konut fiyatlarının 2011 yılı seviyesine indiğine dikkat çekti. Bu sürecin tüketici için önemli alım fırsatları oluşturduğunu belirten Kurum, konut ihtiyacı olanların alımlarını yapmasını önerdi. Murat Kurum, “İstanbul’un dip yaptığını düşünüyorum. Bundan sonra artık düşmeyeceğini iddia edebilirim. Süreç içerisinde 2018 yılıyla birlikte konut fiyatlarının yavaş yavaş yukarı çıkacağını öngörüyorum. Geçmiş veriler de bunu gösteriyor. Sisteme en azından bir süre yeni oyuncu da girmeyecektir. Yıl sonuna doğru da fiyat artışlarını net şekilde görürüz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Murat Kurum, sektörde yeni bir kampanya da başlattıklarını hatırlatarak, bu kapsamda konut alıcısının yüzde 10 peşin ödemeyle 84 ay yüzde 0 faizle konut kredisi kullanabileceğini, teslimi 3 yıl olarak baz alınan konut için yüzde 5 ara ödeme alınacağını kaydetti.

Emlak Konut GYO’nun 2017 yılı değerlendirmesini yaparak, 2018 yılı planlarını anlatan Kurum, gerçekleştirdiği basın toplantısında gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısını da kıyaslamalı verilerle ele aldı.

Tarihi ciro

2016 yılında, 2017 için 8 milyar lira satış değeri hedefi koyan Emlak Konut GYO, bu hedefe yüzde 97 oranında ulaştı. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut GYO, 1 Ocak 2017 -31 Aralık 2017 tarihleri arasında 1.1 milyon metrekare büyüklüğünde ve KDV hariç 7.7 milyar lira değerinde satış gerçekleştirdi. Ulaşılan bir cironun ‘tarihin en yüksek cirosu’ olduğuna vurgu yapan Kurum, 2017 yılında sektörü destekleyici ve ekonomiye katkı sunması açısından pek çok faaliyette de bulunduklarını anlattı. Kurum, “2017 yılı faaliyetlerimize göz attığımızda 1.27 milyar lira değerinde arsa alımı gerçekleştirdik. 2017’de 9 adet gelir paylaşım ihalesini başarı ile tamamladık. Bu ihalelerde yaklaşık 13 milyar liralık bir değer oluşturduk. 2017 yılı içerisinde teslim ettiğimiz projelerimizdeki satış oranı yüzde 95’i bulmuş durumda. 2018 yılında ise teslimi planlanan projelerimizdeki satış oranı şimdiden yüzde 74 oranını yakalamış durumda” dedi.

Haberin Devamı

10 milyar TL’lik hacim

2018 yılında yeni ihalelerle piyasada 10 milyar liralık bir iş hacmi oluşturacaklarını dile getiren Kurum, İstanbul’da Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy ve Bahçekent’te, Ankara Saraçoğlu’nda ve Samsun’da yeni ihaleler düzenleyeceklerini söyledi.

Bu bölgelerde az katlı bina inşa etmeyi sürdüreceklerini anlatan Kurum, “Çekmeköy ve Bakırköy 4 katlı, Şişli 8-12 katlı, Küçükçekmece 4-8 katlı Florya 3 katlı, Saraçoğlu 2 katlı binalar inşa edilecek” dedi. Ağırlıklı olarak orta ve orta üstü gelir grubuna dönük projeler geliştirdiklerini belirten Kurum, 2018’de alt gelir grubuna dönük projeler ve kentsel dönüşüm projeleri de geliştireceklerini kaydetti.

Murat Kurum, yakaladıkları başarıyı her yıl sürdürmek için daha çok çalıştıklarını kaydederken, 2018 için 7.2 milyar lira satış hedefi ile 830 bin metrekare bağımsız bölüm satışı ve toplamda 1.8 milyar lira net kar gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Gereksiz lükse’ dur diyecek

2017 yılının 3. çeyreğinde malzeme endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.1 arttığını anlatan Kurum, “Bunun anlamı inşaat maliyetleri yüzde 25.1 arttı demektir. Ama maliyet artışları yaşandı diye bunu aynı şekilde fiyatlara yansıtamayız. Bunu, ‘gereksiz lüksün’ önüne geçerek yapabiliriz” dedi. 2018 yılında projelerinde ‘gereksiz lükse dur diyeceklerini’ belirten Kurum, “Mahal listeleri (İnşaatlarda kullanılacak malzemeleri gösteren liste) tavan yaptı. Sosyal tesislerde yok yok. Bunlar aidatları de etkiliyor. Evlerin içine hamam yapıyoruz. Her alanda fazla lüks var. Biz de yüklenici firmalara talimatı verdik, artık gereksiz lükse müsaade etmeyeceğiz. Kaliteye önem vereceğiz ama muhafazakar ve mütevazi projeler yapacağız” dedi.

Haberin Devamı