Ekonomi ‘Ev’de tarihi rekor

‘Ev’de tarihi rekor

25.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2016 yılı toplam konut satışı, geçen yıla göre yüzde 4 artarak Cumhuriyet tarihinin yeni rekorunu getirdi. Satışı tetikleyen en önemli gelişmeler ise firmaların kampanyaları ile konut kredisi faiz oranlarının 1’in altını görmesi oldu.

‘Ev’de tarihi rekor

Son 4 yıldır 1 milyon satış bandının üstünde seyreden konut satışlarında yeni bir rekor geldi. Konut satışları, 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 1 milyon 341 bin 453 adede ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin yeni rekorunu kırdı. Yıl içinde yaşanan rekoru tetikleyici en önemli gelişmeler ise firmalar bünyesinde yapılan kampanyalar ile 1’in altına inen bankaların konut kredisi faiz oranları oldu. 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları, küresel ticaretteki daralma ve döviz kurundaki hareketliliğe rağmen satışların artması, konut ihtiyacının devam etmesi ile ‘geleceğe güven’ olarak yorumlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satışlarında 2016 yılında, İstanbul 232 bin 428 konut satışı ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 144 bin 570 konut satışı ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ile İzmir izledi. Türkiye genelinde satılan konutların 449 bin 508 tanesi ipotekli, 891 bin 945 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti. Türkiye genelinde konut satışları 2016 Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 oranında artarak 142 bin 713 oldu.

‘Tüm Türkiye’ye yayıldı’

Ağustos ayından itibaren firma kampanyaları ve düşen faiz oranlarının konut alımını tüm Türkiye’ye yaydığını vurgulayan Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yanı sıra insanların geleceğe güveninin de ‘tam’ olduğunu gördüklerini söyledi. Elmas, Terördü, siyasi çalkantılardı 2016 yılını etkiledi ama görüyoruz ki temelde güven var. Konut güven olmadan alınan bir şay değil. Bir de ihtiyaç var tabi. İhtiyaç olanı erişimini kolaylaştırdığınızda sonuç geliyor. Gelecek yıl ise 240 ay, 180 ay vadeli konut kredilerinin üzerine gidersek ihtiyaca yanıt veririz” diye konuştu.

‘En kârlı yatırım aracı’

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, ‘Uzun vadede en karlı yatırım aracı gayrimenkul’ diyerek, eline para geçen vatandaşların ilk işinin arsa veya konut almak olduğunu söyledi. Durbakayım, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Emlak Konut GYO’nun devreye girerek, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) de dahil olmasıyla tarihi kampanyayla sektöre ivme kazandırıldığını kaydetti.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2016’da önceki yıla göre 52 bin fazla konut satıldığını belirterek, son 4 aylık verilere dikkat çekti. Timur, “Burada konut kredi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altında seyretmesinin etkisi büyük. Çünkü 2016’da satılan her 3 konuttan biri ipotekli konut. 2015’te 434 bin konut ipotekli satılırken, 2016’da bu rakam yaklaşık 450 bin olarak gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

‘Ev’de tarihi rekor

‘Ülkeye de yatırım demek’

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, satışların Türk toplumunun konut yatırımına ne kadar önem verdiğini gösterdiğini belirterek, “2016 yılındaki olumsuzluklara rağmen konut alıcısı vazgeçmedi. Aslında bu ülkeye yatırımdır. Sektörümü, pek çok alt sektörü de barındırıyor” dedi.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise, “Konut satış rakamları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz. Küresel ve ekonomik faktörler 2016 yılında Türkiye ekonomisini etkilese de devlet ve özel sektör olarak herkes üzerine düşeni yaptı. Bu sayede karanlık günlerin çabuk atlatılması sağlandı. 2017 yılının 2016’dan daha iyi geçeceğinin bir işareti” diye konuştu.

En çok Iraklılar ev aldı

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak’ı 2016 yılında Türkiye’den 3 bin 036 konut satın aldı. Irak’ı 1.886 konutla Suudi Arabistan, 1.744 konutla Kuveyt, 1.224 konutla Rusya Federasyonu ve 1.205 konutla Afganistan izledi.

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konutun ülkede güvenilir bir yatırım ve tasarruf aracı olduğunu anlatarak, talebin artarak devam etmesini beklediklerini ifade etti. Akbalık, “Uzun vadeli ve uygun kredi olanakları müşterinin ev almasını tetikliyor. Döviz kurunun durulması ve faizlerde atılacak ilave adımlarla, 2017’nin, daha da hareketli bir yıl olacağını öngörüyoruz. 2017’de sektörü hareketlendirecek bir diğer konu, yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi. Bu anlamda 2017, sunulan yatırım fırsatlarının değerlendirilmeye başlandığı bir yıl olacak” dedi.

Yazarlar