01.10.2010 - 15:16 | Son Güncellenme:
NASA’nın Mars araştırmalarında kullandığı Opportunity ve Spirit’i de üreten iRobot firmasının Türkiye’de satışa sunulan ev temizleme robotları ile yeni ürünleri CeBIT Bilişim Eurasia 2010 fuarında da sergilenecek.
iRobot Türkiye Distribütörü Korur Robot Teknolojileri şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tan Şerbetçi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suzan Şerbetçi’yle birlikte Swissotel’de yaptığı basın toplantısında, 20 yılını kutlayan iRobot’un dünya robot sektörünün, özellikle ev robot sektörünün en büyük ve eski firması olduğunu belirtti.
Firmanın dünyadaki ev robotları pazarının yüzde 70’inin üzerinde bir hakimiyeti bulunduğunu dile getiren Şerbetçi, iRobot’un bunların yanı sıra Mars’a gönderilen Opportunity ve Spirit adlı robotlar ile arama-kurtarma, uzaktan kumandalı bomba imha ve görüntüleme robotları gibi savunma sanayisi ve endüstriyel alan için de üretim yaptığını kaydetti.
Türkiye’de Ocak ayından itibaren ev temizleme robotlarını piyasaya sunduklarını anımsatan Şerbetçi, yer temizleme robotlarına ek olarak yerleri yıkayan, camları silen başka robotları da yakın zamanda satmaya başlayacaklarını söyledi.
Türkiye ithalatçısı olarak firmanın çim biçme, dikey yüzeyleri temizleme robotları gibi ürünlerini de getirmek istediklerini anlatan Şerbetçi, "Şu aşamada Roomba adını taşıyan yer temizleme robotlarıyla Türkiye pazarında varlığımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda Scooba dediğimiz ıslak zemin robotu piyasaya çıkacak. Önümüzdeki sene de çim biçme ve halı temizleme robotları gelecek" diye konuştu.
Şerbetçi, ürünleri daha geniş kesimlere tanıtmak için CeBİT fuarına katılacaklarını ve burada yeni ürünlerini sergileyeceklerini söyledi.
Ali Tan Şerbetçi, iRobot’un Türkiye’de birkaç sene içerisinde endüstriyel ve askeri robotlara kayma konusunda da çalışmaları bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Ayrıca iRobot’un Türkiye’yi bölgenin dağıtım üssü haline getirmek için de birtakım çalışmaları var. Böyle büyük bir Amerikan şirketinin bölgenin parlayan yıldızı Türkiye’nin çevresindeki ülkelere ilgisiz kalmasına imkan yok.
Bu bölgelerde pazarlama ağlarını kurabilmesi için sağlam bir ortağa ihtiyacı var.
Bu ortaklık çerçevesinde bizim distribütörlüğün alanını genişletip, Türkiye bazlı bir dağıtım, lojistik depo hatta ilerideki senelerde bir üretim üssü olması düşünceleri ve bu konuda çalışmaları da şu andan başlamış durumda." Şerbetçi, iRobot’un 40 milyar dolarlık, ev robotları ve endüstriyel robotlar alanında dünyanın en büyük şirketi olduğunu şu anda 75 patentinin bulunduğunu dile getirerek, farklı sektörlerde çalışmaları bulunan şirketin John Deere ile traktör teknolojisinde çalışmalar yaptığını, kendi kendine ekin biçen biçerdöver ve hasta bakım robotları geliştirme konusunda çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Soruları da yanıtlayan Şerbetçi, ev temizleme robotlarından şu ana kadar yaklaşık 3 bin adet sattıklarını, Türk halkının robota ilgisinin çok yoğun olduğunu söyledi. Şerbetçi, ürünlerini öncelikle yaşlıların, karı-koca çalışan ailelerin, özellikle allerjenleri iyi temizlediği için çocuklu ailelerin ve evinde kedi-köpek gibi hayvan besleyenlerin tercih ettiğini ifade etti.
Şerbetçi, normal bir elektrikli süpürgesi evi bir saatte ortalama 1200 vat enerji harcayarak süpürürken Roomba’nın 1,5 saatte sadece 35 vat enerji harcayarak aynı alanı temizlediğini belirterek, "Şu anda Türkiye’de satılan 5 model var. Fiyatları temizleyeceği alan ve programlanıp programlanamayacağına göre değişiyor. Programlanmayan giriş modelimiz 600 lira, en üst profesyonel modelimiz 1900 liraya kadar çıkıyor. Profesyonel model 250 metrekarenin üzerindeki alanları temizliyor. Bütün modeller işleri bitince yerine dönme özelliğine sahip" diye konuştu.
-CAMİLERDE ROBOTLA TEMİZLİK İÇİN DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA TEKLİF-
Ali Tan Şerbetçi bir soru üzerine, bilgisayar ve saniyede 67 defa işlem yapan 32 sensöre sahip bu cihazların vakumla temizlik yapmadığını, üzerindeki vakum motorunun elektrik süpürgesiyle karşılaştırılmayacak kadar küçük olduğunu belirterek, "Birbirine doğru dönen iki fırçanın yarattığı enerjiyle ortamı döverek oradan çıkan parçaları tek tek toplayıp alıyor. Ortamda havaya uçan hiçbir şey yok. 8 santimetre yüksekliğinde bir cihaz, eşyanın altına girebiliyor.
Köşeleri temizlemek için fırçaları var. Merdiveni, boşluğu fark edip geri dönüyor, 1,5 santimetrelik eşikleri atlayabiliyor" bilgisini verdi.
Şerbetçi, belli bir metrekarenin altındaki camilerde kullanılması için Diyanet İşleri Başkanlığına teklif verdiklerini, sonucunu beklediklerini bildirdi.
Suzan Şerbetçi ise ev temizleme robotlarını alanların yaklaşık 3 hafta kullandıktan sonra cihazın bağımlısı haline geldiğini ileri sürdü. Birçok ailenin robotlarına isim taktığını anlatan Suzan Şerbetçi, kullananların, servise gitmesi gerektiğinde bile cihazdan ayrılmak istemediklerini söyledi.