Ekonomi Evde mükellef yılbaşı sofrası 200 TL’yi bulacak

Evde mükellef yılbaşı sofrası 200 TL’yi bulacak

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı gecesini evde geçirmeyi planlayan dört kişilik ailenin mükellef bir sofra için 200 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Bu özel gecenin en gözdesi organik hindinin kilosu 30 TL, özel karışım kuruyemişin kilosu 25-30 TL, meyve sepeti ise 20 TL’den başlıyor

Evde mükellef yılbaşı  sofrası 200 TL’yi bulacak

2017 yılı için geri sayım devam ediyor. Yeni bir yıl, yeni bir sayfa. Umutlarla, hayallerle bezenmiş yeni bir yol. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de, 2017’yi karşılamanın heyecanıyla yeni yıl hazırlıkları son sürat devam ediyor. Hediyeler alınıyor, çam ağaçları süsleniyor. Yılbaşını dışarıda geçirmeyi planlayanlar mekân araştırıyor, evde geçirecek olanlar mutfak alışverişi yapıyor. Kimileri yeni yıla ailesi ve sevdikleriyle girmeyi tercih ediyor, kimileri restoran ve otellerde sahne alan sanatçılarla eğlenmeyi...

Haberin Devamı

Ancak yılbaşı kutlamalarının bedeli cep yakıyor. Çoğu kişi fiyatların pahalılığından ve mekânların kapasitesinden fazla müşteri kabul ettiğinden şikayet ederek yeni yılı evde geçirmeyi tercih ediyor. Ancak dört kişilik bir ailenin evde, mükellef bir sofrayla yılbaşı kutlamasının bedeli de minimum 200 lirayı buluyor.

En az 75 liradan başlıyor

Evde çorba, pilav, salata, ana yemek ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan ‘yeni yıl sofrası için’ minimum 75 lirayı gözden çıkartmak gerekiyor. Sofraya, ‘hindi’ ya da kırmızı et giriyorsa mükellef bir yılbaşı sofrası hazırlamanın bedeli sıradan bir sofraya kıyasla iki katına çıkıyor. Milliyet, yılbaşını evde kutlayacaklar için sokağa çıktı. Market ve kasaplardaki fiyatları araştırdı.

Haberin Devamı

Hindi 30 lira

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, kırmızı ete kıyasla daha uygun fiyatlı. Organik bir hindinin kilosu 30 lira civarında. Kuruyemiş fiyatları da almış başını gidiyor. Özel karışım kuru yemişin kilosu 25-30, Antep fıstığının kilosu da 40-50 lira arasında değişiyor.

Kavrulmuş badem ve fındık 50, kaju 58 liradan satılıyor. Muz, elma, portakal ve mandalinadan oluşan her birinden birer kilo bulunan bir meyve sepetinin fiyatıysa 20-25 lira arasında değişiyor. Fiyatlar semtten semte değişse de yemeğin başlangıcı, aperatifi, kuruyemişi, içeceği, tatlısı derken yılbaşı kutlaması cepleri yakıyor.

Her yerde hareket var...

Yılbaşı alışverişi İstanbul’da Tahtakale gibi semtler yanında alışveriş merkezlerini de hareketlendirdi. Soğuk havaya karşın pek çok insan hediye almayı son dakikaya bıraktığı için alışveriş yapmak için yollara koyuldu. Yılbaşı mutfağı alışverişi de son dakikaya bırakılandan. Kuruyemişçiler, hindi ve tavuk satışı yapan marketlerde kuyruklar görülüyor. Türkiye genelinde her şehirde yılbaşı alışverişi hareketi yaşanıyor.

350 milyon liralık kuruyemiş tüketimi

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, Türkiye’de sektörde iç tüketimden yılda 9 milyar lira civarında ciro elde edildiğini belirterek, “Bunun sadece 1 milyar lirasını aralık ayında kazanıyoruz. Bu 1 milyar liralık cironun 350 milyon lirası ise yılbaşından kaynaklanan ciro” dedi.

Yılbaşının yoğun kuru yemiş tüketilen bir dönem olduğuna dikkat çeken Karaman, düzenli büyüyen sektörün talebi rahatlıkla karşıladığını dile getirdi. Karaman, satışların arttığı dönemde fiyat artışlarını tüketiciye çok yansıtmadıklarını da kaydetti.
Yılbaşı döneminde hem sanayicinin hem de perakendecinin fazla mesai yaptığına da değinen Karaman, “Vatandaş genellikle kuru yemiş tercihini fiyatlara göre belirliyor. Yılbaşında, Antep fıstığı, fındık, badem ve ay çekirdeği en çok tercih edilen türler” dedi.